ΕκπαίδευσηΡοή Ειδήσεων

Βάσεις 2021: Που αναμένεται άνοδος σύμφωνα με τα στατιστικά των πανελληνίων

Ποιους αφήνει «εκτός» η ΕΒΕ

Άνοδο των βάσεων στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου των Επιστημών Υγείας και Ζωής, αλλά και απογείωση των βάσεων στο 4ο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και της Πληροφορικής δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Παραδοσιακά η άνοδος πρέπει να θεωρείται δεδομένη στις ιατρικές σχολές καθώς οι υποψήφιοι έγραψαν αρκετά καλά σε Χημεία, Φυσική και Βιολογία.


Άνοδο θα δούμε και στις Οικονομικές Σχολές και Σχολές Πληροφορικής καθώς οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων σε Μαθηματικά, Πληροφορική και Οικονομία ήταν καλύτερες συγκριτικά με πέρυσι.

Σε ο,τι αφορά τις Πολυτεχνικές Σχολές, αναμένεται άνοδος των βάσεων κυρίως στα κεντρικά ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ενώ μικρή πτώση θα δούμε στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου λόγω της μείωσης των αριστούχων και επειδή οι υποψήφιοι δεν τα πήγαν τόσο καλά εκεί.

Οι κόφτες και η διαμόρφωση της ΕΒΕ

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό-φροντιστή Γιώργο Χατζητέγα που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών όσοι υποψήφιοι έχουν μέση επίδοση στα τέσσερα μαθήματα κάτω από 8,9 στην εικοσάβαθμη κλίμακα δεν θα μπορέσουν να συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό δελτίο.

Αντίστοιχα στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Σπουδών η μέση επίδοση, ελάχιστη για τη συμπλήρωση του 1ου μηχανογραφικού δελτίου, είναι 9,5.

Στις σπουδές Υγείας, η βάση διαμορφώνεται στο 9,7 και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, Οικονομίας και Πληροφορικής, στο 8,2.

Αυτά αποτελούν και τα ελάχιστα βαθμολογικά όρια για κάθε επιστημονικό πεδίο. Με βάση τα στοιχεία αυτά, εκτιμάται, ότι πάνω από 20.000 υποψήφιοι δεν θα έχουν δικαίωμα να συμπληρώσουν το 1ο μηχανογραφικό δελτίο.

Κατά τα υπόλοιπα, οι μέσες επιδόσεις των υποψηφίων δεν διαφοροποιούνται καθόλου στο 1ο επιστημονικό πεδίο, ενώ στα υπόλοιπα τρία επιστημονικά πεδία ανέβηκαν κατά 0,5 (μισή μονάδα).

Με βάση την κατανομή των υποψηφίων και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία, στο 1ο και 2ο αναμένονται πτώσεις λόγω της μείωσης των διαγωνιζομένων, ενώ αντίθετα στο 3ο και 4ο θα υπάρχουν ανοδικές τάσεις των βάσεων, συνεχίζει ο κ. Χατζητέγας.

Ακριβέστερη πρόβλεψη θα γίνει με την ανακοίνωση της κλιμάκωσης των μορίων, η οποία αναμένεται τις προσεχείς ημέρες.

Σοφία Ραχμάνη

Πηγή: dikaiologitika.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button