ΑγρότεςΡοή Ειδήσεων

Βαρύ το χτύπημα στην ελιά Καλαμών – χωρίς βιώσιμη τιμή για δεύτερη σεζόν

Οι ενισχύσεις για κορονοϊό που εγκρίθηκαν από την Κομισιόν μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό και οι παραγωγοί δεν αντέχουν εξευτελιστικές τιμές για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον χιλιάδων παραγωγών ελιάς Καλαμών από όλη χώρα προδιαγράφεται η εφετινή σεζόν, που αναμένεται να ξεκινήσει δειλά-δειλά με τη συγκομιδή του προϊόντος σε λίγες ημέρες, μιας και ο καρπός σταδιακά αρχίζει και μαυρίζει λόγω του ευνοϊκού καιρού.


Την ίδια ώρα έμποροι, μεσίτες και μεταποιητές αγοράζουν τώρα διαρκώς νέες ποσότητες, περσινής, έτοιμης ελιάς, σε τιμές κοψοχρονιά, ενώ την ίδια ώρα παραπονιούνται ότι υπάρχει πρόβλημα με τις… εξαγωγές.

Αυτό που απασχολεί τώρα τον δυναμικό αυτό παραγωγικό κλάδο είναι η τιμή παραγωγού που θα δώσουν οι έμποροι στο άνοιγμα της σεζόν, καθώς όπως επισημαίνουν πολλοί αγρότες με ελιά Καλαμών από διάφορες περιοχές της χώρας, αν δεν υπάρξει όπως πέρσι και φέτος βιώσιμη τιμή, πολύς κόσμος θα εγκαταλείψει την καλλιέργεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές οικονομίες, τη μεταποίηση ελιάς, τις εξαγωγές και γενικότερα το Ελληνικό κράτος.

Είναι ενδεικτικό ότι στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, που είναι πρωτοπόρος σε όγκο παραγωγής γίνονται τώρα πάρα πολλές πράξεις με μέσες τιμές όμως που δεν ξεπερνούν τα 50-60 λεπτά το κιλό, δηλαδή κάτω του κόστους.

Οι επιχειρήσεις μεταποίησης κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, όπως αναμενόταν, αφού είναι νωρίς ακόμα, όμως οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε αναβρασμό και ανησυχούν για το μέλλον τους, σημειώνοντας ότι οι τιμές που δίνονται τώρα από το εμπόριο για τις περσινές ελιές είναι κάτω του κόστους.

Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός Θεόδωρος Μιχαλόπουλος από το δήμο Μεσολογγίου, αν δεν ανοίξει η σεζόν με μια τιμή για το 200άρι το λιγότερο στα 1,20-1,30 ευρώ το κιλό τότε, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και πολύς κόσμος πάει για μαζική εγκατάλειψη της καλλιέργειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο το συνολικό μέσο κόστος παραγωγής ξεπερνά τα 80 λεπτά το κιλό, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει εκτός των άλλων και τα συλλεκτικά κόστη.

Όπως λέει καταλήγοντας ο Θεόδωρος Μιχαλόπουλος αν ένα δέντρο έχει καρπό 50-60 κιλά το δέντρο τότε μιλάμε για ικανοποιητική παραγωγή, αν όμως έχει λιγότερο τότε δεν υπάρχει κανένα κέρδος και ο παραγωγός μπαίνει μέσα ειδικά με τιμές, όπως οι περσινές.

Μπίκας Αλέξανδρος – https://www.agrotypos.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button