ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Β. Φωτάκης: «Ο προϋπολογισμός του 2021 είναι ορθολογικά μελετημένος»

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών δήμου Αγρινίου Βασίλης Φωτάκης στην εισήγηση του επί του προϋπολογισμού έτους 2021 που συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο σημείωσε πως «ο προϋπολογισμός του 2021 είναι ορθολογικά μελετημένος βάση της γενικότερης συγκυρίας, δεν ξεχνά όμως την ανάγκη για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη, με έργα και νέους εξοπλισμούς που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής από χρόνο σε χρόνο, και για μια μεγάλη περίοδο».

Αναλυτικά η εισήγηση του:

«Αγαπητοί συνάδελφοι ,

Ο προϋπολογισμός για το έτος 2021 κατατίθεται σε μια περίοδο,
κατά την οποία, παγκοσμίως, οι κοινωνίες και οι οικονομίες δοκιμάζονται. Έρχεται αντιμέτωπος με μια πανδημία, η οποία απειλεί να ανατρέψει ακόμα και αυτή την όποια σταθερά έπειτα από 3 μνημόνια. Δημιουργεί μια τεράστια πίεση στα έσοδα των Δήμων και κατά συνέπεια και στον δικό μας.

Ο προϋπολογισμός αποτελεί την πολιτική βούληση της Διοίκησης τη συγκεκριμένη στιγμή της ψήφισής του, είναι μια δυναμική διαδικασία, καθώς οι συνεχείς αυξομειώσεις στα έσοδα και στα έξοδα του Δήμου, καθιστούν αναγκαστικές αναμορφώσεις.

Ο προϋπολογισμός μας αποτυπώνει προτεραιότητες σε δράσεις, πολιτικές και έργα που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο μας.

• Στοχεύει σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που υπηρετεί το αναπτυξιακό μας έργο.

• Στοχεύει σε σημαντικές πρωτοβουλίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

• Στοχεύει στη λειτουργία ενός Δήμου σύγχρονου και ανθρώπινου.

• Τον απαράβατο κανόνα της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών.

Να σημειώσω ακόμα ότι με το υπ΄αριθμ.1116/15-12-20 έγγραφο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας το Σχέδιο Προϋπολογισμού του Δήμου χαρακτηρίστηκε ρεαλιστικό χωρίς καμία παρατήρηση περί διορθώσεως του.

Όσον αφορά τα οικονομικά του δήμου μας:

Yπάρχει σημαντική υστέρηση εσόδων και το μείζον πρόβλημα είναι ότι είναι αντικειμενικά δύσκολο να υπολογίσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας στα έσοδα μας σε βάθος χρόνου και πλέον δεν γνωρίζουμε και πόσο καιρό θα κρατήσει αυτή η πίεση, παρά τη χαραμάδα αισιοδοξίας των ανακοινώσεων για τον εμβολιασμό.
Ο προϋπολογισμός του Δήμου Αγρινίου υποβάλλεται ισοσκελισμένος με εγγεγραμμένα έσοδα και δαπάνες ύψους 113.971.556,29€.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Ο προϋπολογισμός του 2021, είναι ένας ορθολογικά μελετημένος προϋπολογισμός βάση της γενικότερης συγκυρίας, δεν ξεχνά όμως την ανάγκη για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη, με έργα και νέους εξοπλισμούς που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής από χρόνο σε χρόνο, και για μια μεγάλη περίοδο.

Στον προϋπολογισμό του 2021 προβλέπουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα, που λύνει σημαντικά προβλήματα και ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τα σημαντικά τεχνικά έργα που έχει ανάγκη ο Δήμος μας .

Ο προϋπολογισμός στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες αρχές.

Ποιες είναι αυτές:

• Ρεαλιστικοί στόχοι.
• Υγιή δημοσιονομικά δεδομένα.
• Μετρήσιμα αποτελέσματα και διαρκής αξιολόγηση.
• Αναπτυξιακός χαρακτήρας.
• Στο τεχνικό πρόγραμμα έργων του δήμου όπως εγκρίθηκε από το Δ.Σ και στις συνεχιζόμενες δράσεις προηγούμενων ετών.

Έτσι, προϋπολογίζουμε για το 2021:

Τεχνικό Πρόγραμμα 71.104.741,06 συμπεριλαμβανομένου δε και του Τεχνικού Προγράμματος της ΔΕΥΑΑ τα υπό εκτέλεση έργα αθροίζονται σε 107.452.460,98

Οι παρεμβάσεις στοχεύουν σε υποδομές και στις διαρκώς αυξανόμενες σε ποσότητα και ποιότητα παροχές προς τους πολίτες

Α) Φέτος εξασφαλίζουμε και πάλι ένα ισχυρό κοινωνικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα στηρίξει χρηματοδοτικά ένα πολύ ισχυρό και αποδοτικό πλέγμα κοινωνικών υποδομών.

Β)Ομοίως και στον τομέα του πολιτισμού, ο προϋπολογισμός θα στηρίξει μια μεγάλη προσπάθεια που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια με νέους θεσμούς αλλά και ενίσχυση παλαιοτέρων.

Γ)Στον τομέα της καθαριότητας και του περιβάλλοντος, συνεχίζουμε πιο έντονα την προσπάθεια ανανέωσης και ενίσχυσης του εξοπλισμού μας.
Επίσης, στοχεύοντας στην αύξηση της ανακύκλωσης και την βελτίωση των υπηρεσιών της καθαριότητας συνεχίζουμε την προμήθεια εξοπλισμού.
Ενδεικτική προθέσεων είναι και η προμήθεια μηχανημάτων έργου κυρίως για την ενίσχυση του ρόλου της πολιτικής προστασίας.

Αγαπητοί δημότες ,

Ο Δήμος μας το 2021 βρίσκεται μπροστά σε μία παγκόσμια αβεβαιότητα.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, ενόψει και των αποτελεσμάτων της Επιτροπής για την προετοιμασία του νόμου για τη μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους (υπό τον καθηγητή Ξεν. Κοντιάδη). Η επικείμενη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ως στόχο την εφαρμογή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, μέσω του διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης καθώς και του κεντρικού κράτους που πρέπει να έχει επιτελικό ρόλο.

Μέσα σ’ αυτό το ρευστό περιβάλλον, καταθέτουμε τον Προϋπολογισμό του 2021.

Έναν Προϋπολογισμό συνέπειας και συνέχειας, ρεαλιστικό, που δεν υστερεί σε αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα.
Ο οποίος είναι προσαρμοσμένος στην σημερινή πραγματικότητα χωρίς να υπολείπεται των ευκαιριών και των προσδοκιών .

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της Οικονομικής υπηρεσίας, τα οποία εργάστηκαν με ζήλο, επαγγελματισμό, υπευθυνότητα και μεθοδικότητα, ώστε να καταρτίσουμε τον προϋπολογισμό και να επιτύχουμε, την πολιτική βούληση της Διοίκησης.

Ευχαριστώ τον Δήμαρχο για την κατανόηση στην ενίσχυση και αναδιάταξη του προσωπικού με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού. Προσδοκώ η αξιολόγηση από τους πολίτες των δεικτών παραγωγής και ποιότητας να αντιπροσωπεύει τη θέληση της Διοίκησής για την επόμενη μέρα και να μην καθίσταται η ιδεολογία για κάποιους συνώνυμο του παροπιδισμού.

Με αυτά τα δεδομένα, καλώ το σώμα να τον υπερψηφίσει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button