Δυτική Ελλάδα

Τρόποι να βρούμε τη… «χαμένη» μας ανιδιοτέλεια

pol-dialexi-karapostolis3Αναλύοντας το ζήτημα της ιδιοτέλειας στην Ελλάδα, ο κ. Βασίλης Καραποστόλης,  καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, προσέλκυσε όλους εκείνους που με ενδιαφέρον για το κοινωνικό αυτό ζήτημα, έσπευσαν να παρακολουθήσουν την ομιλία του στο Αγρίνιο.

Το όλο θέμα, βασισμένο στο δοκίμιο του καθηγητή «Διχασμός και εξιλέωση- περί πολιτικής ηθικής των Ελλήνων» που μέσω συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων για το θέμα της ιδιοτέλειας παρουσιάστηκε στο βιβλιοπωλείο «Η λέσχη του βιβλίου», έχει κατά καιρούς απασχολήσει. Και πράγματι,  δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται: Υπάρχει πλέον ανιδιοτέλεια; Και αν ναι,  τη συναντάμε συχνά στη χώρα μας, δίπλα μας, σήμερα;

pol-dialexi-karapostolis1Την  ομιλία του κ. Καραποστόλη, το βράδυ της Παρασκευής,  προλόγισε  με εισήγησή του πάνω στο θέμα, ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος του τμήματος Δ.Π.Π.Ν.Τ, κ. Χρήστος Μεράτζας.

Ο βασικός ομιλητής κ. Καραποστόλης δήλωσε εν μέσω άλλων: «Πέρα από το πρόβλημα της ιδιοτέλειας στην Ελλάδα, θα εξηγήσουμε σήμερα και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο. Άλλωστε κατά καιρούς, και σε δύσκολες περιστάσεις, αναπτύσσετε μια τάση εξιλέωσης από όλα τα δεινά τα οποία επιφέρει ο εγωισμός, η απληστία και ιδιοτέλεια. Θα  εξετάσουμε λοιπόν κάποιες περιπτώσεις και στο πεδίο της ιστορίας, αλλά και σε εκείνο της ιδιωτικής ζωής»

pol-dialexi-karapostolis2 Μέσα από το βιβλίο του «διχασμός και εξιλέωση» , με έναν τρόπο πιο λογοτεχνικό, παρουσιάζονται όλες αυτές οι «λύσεις», που πηγάζουν απ΄ τον καθένα ξεχωριστά, για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη σημερινή κοινωνία.

Στο ερώτημα αν τελικά υπάρχει ανιδιοτέλεια στους ανθρώπους, ο κ. Καραποστόλης απαντά καταφατικά: «Ναι. Αν το θέλει κανείς πραγματικά, υπάρχει πράγματι η δυνατότητα για ανιδιοτελή πράξη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button