Δυτική Ελλάδα

«Τράπεζα» με περούκες για γυναίκες με καρκίνο του μαστού

geg-karkinos-pagosmia-imeraΜια μικρή «τράπεζα» με περούκες, οι οποίες διατίθενται δωρεάν σε γυναίκες που έχουν χάσει τα μαλλιά τους στη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου του μαστού, δημιούργησε, το τελευταίο τρίμηνο του 2014, η ΑΕΛΙΑ, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση.

Λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο στην Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή, η «τράπεζα» διαθέτει 17 περούκες που προέρχονται από δωρεές γυναικών που είτε νόσησαν, είτε τις είχαν και δεν τις χρειάζονται πια.

“Είχαμε περισσότερες περούκες και τις διαθέσαμε. Τις δίνουμε στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού που τις έχουν ανάγκη και δεν θέτουμε ως όρο να τις επιτρέψουν, όταν δεν τις χρειάζονται πια. Όμως, επειδή η αίσθηση της αλληλεγγύης είναι αναπτυγμένη στις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο, πιστεύουμε ότι θα τις επιστρέψουν όταν ξαναποκτήσουν μαλλιά” αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΑΕΛΙΑ Νίκος Κανόπουλος, απευθύνοντας έκκληση σε άτομα που έχουν περούκες σε καλή κατάσταση και δεν τις χρειάζονται να τις διαθέσουν στην «τράπεζα» προκειμένου να φανούν χρήσιμες σε άτομα που τις χρειάζονται.

Η ΑΕΛΙΑ βρίσκεται στο πλευρό όσων έχουν προσβληθεί από τον καρκίνο του μαστού, εδώ και έναν χρόνο, προσφέροντας κάθε μήνα πέντε δωρεάν μαστογραφίες σε αποδεδειγμένα άπορες γυναίκες, αλλά και σε άντρες, ενώ μελλοντικός της στόχος είναι να αποκτήσει μια δικιά της κινητή μονάδα με υπερηχογράφο και μαστογράφο προκειμένου να κάνει εκστρατείες προληπτικών εξετάσεων στην επαρχία.

“Έχουμε ιατρικό προσωπικό και θέλουμε να αποκτήσουμε μία κινητή μονάδα, που πρωταρχικά θα πρέπει να έχει υπερηχογράφο για να μπορούν να γίνονται υπερηχογραφήματα σε νέες γυναίκες, στις οποίες δεν κρίνεται απαραίτητο να γίνει μαστογραφία. Σήμερα, η μοναδική κινητή μονάδα που λειτουργεί είναι αυτή του Θεαγενείου. Για να αποκτήσουμε μια τέτοια κινητή μονάδα θα χρειαστούμε γύρω στις 150.000 ευρώ, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει άμεσα” εξηγεί ο κ. Κανόπουλος.

Εκτός από τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, η ΑΕΛΙΑ παρέχει τη δυνατότητα αποκατάστασης μαστού σε αποδεδειγμένα άπορες γυναίκας. Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει ο κ. Κανόπουλος, υποβλήθηκε σε αποκατάσταση μαστού μια άπορη γυναίκα, και το κόστος, που υπολογίζεται στις 10.000 ευρώ, καλύφθηκε από προσφορές εταιρειών, γιατρών και κλινικών που συνεργάζονται με την ΑΕΛΙΑ.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας της ΑΕΛΙΑ, στις 16 Φεβρουαρίου, στις 18.30, στο καφέ-μπαρ Oval (Φιλικής Εταιρείας 1) θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τις δράσεις που προγραμματίζει για το 2015.

zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button