Γεγονότα

Τραγικές μνήμες στα Δικαστήρια Αγρινίου (φωτο-συνεχής ενημέρωση)

geg-foukas-diki3Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν τη ώρα η δίκη του Διονύση και του Λυσίμαχου Φούκα (που είναι απών λόγω ασθένειας) από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αγρινίου, για το πενταπλό φονικό στα Καλύβια, τον Νοέμβριο του 2006.

Η δίκη έχει ξεκινήσει με τις καταθέσεις των συγγενών των θυμάτων του φονικού και η ατμόσφαιρα στην αίθουσα όπου διεξάγεται η δίκη υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, είναι συγκινησιακά φορτισμένη.

geg-foukas-diki2Ατάραχος και πολλές φορές με σκυμμένο το κεφάλι, ακούει τους συγγενείς των θυμάτων του, ο φυσικός αυτουργός του φονικού, ο 44χρονος Διονύσης Φούκας.

Πρώτος κατέθεσε ο πατέρας του Ηλία Πίπα, που δήλωσε πως ακόμη και σήμερα τον κυνηγά ένα αναπάντητο “γιατί”. Σημείωσε ακόμη την ψυχραιμία αλλά και απανθρωπιά που επέδειξε ο Δ. Φούκας, που επέστρεψε μετά τους πρώτους πυροβολισμούς και άρχισε να ρίχνει χαριστικές βολές στπυς τραυματίες κυνηγούς. Ακολούθησε η κατάθεση της συζύγου και της μητέρας του Λάμπρου Αντρέσσα. Η δεύτερη επέρριψε την ευθύνη για το φονικό στον 80χρονο σήμερα Λυσίμαχο Φούκα, μιλώντας για άνθρωπο που τον φοβόταν το χωριό και  που ο γιος θα ακολουθούσε την όποια εντολή του. Οικογένεια “με φονικά ένστικτα” χαρακτήρισε αυτήν του Λ. Φούκα ακόμη η μητέρα του Λάμπρου Αντρέσσα.

Μίλησε επίσης για επτά θύματα και όχι πέντε , αφού πρόσθεσε την μητέρα και την αδερφή του Αλ. Νικολόπουλου, που αυτοκτόνησαν μερικά χρόνια μετά, μην μπορώντας να αντέξουν το ψυχολογικό βάρος.

geg-foukas-diki1

Ακολούθησε η κατάθεση της μητέρας των Βασίλη και Χρήστου Νικολόπουλου, που ήταν στην κυριολεξία ένα ράκος, η πιο τραγική φιγούρα μέσα στα Δικαστήρια, ενώ στη συνέχεια κλήθηκε να καταθέσει ο πατέρας του Αλέξη Νικολόπουλου, του νεαρότερου εκ των θυμάτων του πενταπλού φονικού. Έριξε όλες τις ευθύνες στον Λυσίμαχο Φούκα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως εάν ο “γέρος”  δεν ήταν εκεί, δεν θα γίνονταν τίποτε, ενώ κατηγόρησε τον γιο για υποκριτική στάση αμέσως μετά το έγκλημα, χαρακτηρίζοντάς τον “πειθήνιο όργανο” του πατέρα του.

Η δίκη συνεχίζεται με καταθέσεις συγγενών και μαρτύρων και αναμένεται να διαρκέσει αρκετή ώρα.

geg-foukas-diki4

Δ. Φούκας: “Θόλωσα, δεν συγχωρώ τον εαυτό μου…”

Με σκυμμένο το κεφάλι και με φωνής που μόλις ακούγονταν ο Διονύσης Φούκας ολοκλήρωσε λίγο  πριν τις 12 την απολογία του.

Νωρίτερα κατέθεσε ένας μάρτυρας – κλειδί για την υπόθεση, ο άνθρωπος που ειδοποίησε τον γιο και τον πατέρα για την παρουσία των κυνηγών στο χωράφι όπου έβοσκαν τα πρόβατα τους. Όπως είπε ο μάρτυρας, ο γιος αντέδρασε ήπια σε αντίθεση με το Λυσίμαχο Φούκα που φάνηκε να εξοργίζεται…

Ο Δ. Φούκας υποστήριξε στην απλολογία του πως “θόλωσε” όταν ένας από τους κυνηγούς πυροβόλησε για εκφοβισμό στο έδαφος. Όπως σημείωσε “θόλωσε” μετά από αυτό και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Απαντώντας σε ερώτημα της έδρας, είπε πως ήταν εν βρασμώ και επανέλαβε πως δεν συγχωρεί τον εαυτό του γι’αυτό που έγινε.

Ακόμη πρόσθεσε πως δεν μπορεί να εξηγήσει το γιατί έδωσε στη συνέχεια τις χαριστικές βολές, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα δραματικά λεπτά του μακελειού ήταν “άλλος άνθρωπος”. Η απαντήσεις του προκάλεσαν την αντίδραση του δικηγόρου των οικογενειών των θυμάτων κ. Δημητρακόπουλου, που είπε: “Ακόμη δεν έχεις αναλογιστεί τι έκανες” με αποτέλεσμα να του απαντήσει ο συνήγορος υπεράσπισης του Φούκα και να δημιουργηθεί μικρή ένταση.

Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των δικηγόρων και θα ακολουθήσει η τοποθέτηση – πρόταση του Εισαγγελέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button