PressαρίσματαΡοή Ειδήσεων

Τόσο δύσκολη είναι μια σταθερή, σύγχρονη λαϊκή για το Αγρίνιο;

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερες οχλήσεις δέχεται η στήλη για τις περίφημες λαϊκές-μαχαλάδες που είναι συνηθισμένες στην μαρτυρική πόλη του Αγρινίου.

Επιχειρηματίας της πόλης μας έλεγε ότι μια συγκεκριμένη μέρα(δεν την αναφέρουμε γιατί είναι μετρημένα κουκιά…) η περιοχή όπου έχει το κατάστημά του γίνεται σαν το Αλ Χαλίλι, ο ίδιος δεν δικαιούται να βγάλει έξω από το κατάστημά του ούτε τις πινακίδες με τις προσφορές!

Γιατί; Διότι έρχεται ο υπαίθριος έμπορος και επικαλύπτει τα πάντα με την πραμάτεια του και τα συμπαρομαρτούντα του. «Στην ουσία παίρνουμε ένα ρεπό ακόμη, δουλεύουμε τετραήμερο», λέει ο μαγαζάτορας που-σημειωτέον-έχει απολέσει προ πολλού το Σάββατο…

Αναγνώστης της στήλης επίσης που ζει δίπλα στην λαϊκή αγορά της Πέμπτης, στις οδούς Βλαχερνών και Ελπίδας, αναφέρει για τις διαβεβαιώσεις που έχουν πάρει οι κάτοικοι. Γράφει χαρακτηριστικά: «Δυσοσμία απερίγραπτη μετά το τέλος της λαϊκής. Έχουμε τους πωλητές ψαριών μέσα στη πόρτα μας. Δεν έχουμε τίποτα με τους πωλητές, με τους υπεύθυνους τα έχουμε. Περιμέναμε να γίνει κάποιο φρεάτιο εκεί κοντά όπως μας υποσχέθηκαν οι υπεύθυνοι για να μαζεύει τα υπολείμματα αλλά στις υποσχέσεις έχουμε μείνει. Μας υποσχέθηκαν ότι θα αλλαχτεί και ο δημοτικός φωτισμός στη Σισμάνη αλλά ακόμα τίποτα. Το μόνο που έγινε μετά κόπων και βασάνων ήταν ο δρόμος της Σισμάνη που και αυτός έγινε πρόχειρα.

Είμαστε αναγκασμένοι κάθε Πέμπτη να ξυπνάμε από τα εφτά χαράματα από τη φασαρία που γίνεται από τους πωλητές. Ειδικά το καλοκαίρι η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Μήπως διαμαρτυρόμαστε άδικα; Δε νομίζουμε. Αντιδήμαρχος που επισκέφθηκε την περιοχή όταν γίνονταν ο δρόμος της Σισμάνη μας είπε χαρακτηριστικά «πως ζείτε με αυτή τη δυσοσμία» και παρουσία κατοίκων πήρε τηλέφωνο τους αρμόδιους για να αλλάξουν κάποια πράγματα. Ακόμη βέβαια δεν έχει γίνει τίποτα. Θα πρέπει φαίνεται να περάσουν κανα δυό χρόνια όπως και για το δρόμο της Σισμάνη…

Σχεδιάζεται  η μεταφορά των δύο άλλων λαϊκών αγορών. Η λαϊκή της Πέμπτης πρέπει να μεταφερθεί γιατί  γίνεται σε έναν δρόμο ακατάλληλο γιατί είναι πολύ είναι στενός. Το έχουμε ξαναπεί ότι κάθε Πέμπτη είναι αδύνατον να αποχωρίσουμε το πρωί για να πάμε στις δουλειές μας όσο και να έχουμε πρόσβαση στα σπίτια μας .Ένας δρόμος υπάρχει για προσέγγιση από τη μεριά της οδού Λήδας αλλά και αυτή είναι πολύ δύσκολη μιας και ο δρόμος είναι πολύ στενός και από εκεί εισέρχονται όλοι οι πολίτες που θέλουν να πάνε στη λαϊκή. Οπότε καταλαβαίνετε τι γίνεται. Ένας χαμός. Αλλά ποιος να ενδιαφερθεί για το τι γίνεται. Ένας αρμόδιος ή η δημοτική αστυνομία δεν μπορεί να επισκεφθεί τη λαϊκή για να δουν τι γίνεται; Είμαστε δηλ. αναγκασμένοι κάθε Πέμπτη να αφήνουμε τα αυτοκίνητά μας στο πάρκο για να φεύγουμε το πρωί; Αν χρειαστεί να περάσει κάποιο ασθενοφόρο από τη οδό Λήδας για να μπει στην Ελπίδος πως θα μπει αφού αυτός δρόμος είναι συνεχώς μποτιλιαρισμένος από τους επισκέπτες της λαϊκής; Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα γίνει».

Με άλλα λόγια, δυο από τις λαϊκές του Αγρινίου(Τρίτης και Σαββάτου) πρόκειται να μετακομίσουν και να τα… λουστεί κάποια άλλη περιοχή αυτά που μέχρι στιγμή τράβαγε η περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, για παράδειγμα.

Ποιος είναι ο λόγος, δεν έχουμε καταλάβει. Ποιος εξυπηρετείται από αυτό το μεταφερόμενο πανηγύρι κάθε μέρα μέσα στην πόλη; Ότι κάποιους βολεύει όλο αυτό, με τις λαϊκές ανά ημέρα, είναι σίγουρο.

Αυτό που δεν γίνεται αντιληπτό είναι γιατί δεν κάνει το Αγρίνιο ό, τι και τόσες άλλες πόλεις π.χ. η Κέρκυρα, η Άρτα, η Κομοτηνή. Να φτιάξει έναν σταθερό, στεγασμένο, καλαίσθητο χώρο και να στεγάσει εκεί όλους τους υπαίθριους με μόνιμες θέσεις, νομιμότητα, καθαριότητα και την αίσθηση μιας αγοράς, όχι ενός οριεντάλ «εξωτικού» προορισμού!

Τόσο δύσκολο είναι ή απλά κάποιοι δεν πρέπει να θιχτούν όπως έχουν μάθει εδώ και χρόνια;

η συντακτική λαïκή μονάδα

Ένα Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button