Γεγονότα

Aγρότες έξω από το ΥΠΕΚΑ για τα φωτοβολταϊκά (φωτο-video)

koi-agrotes-ypeka3

Με σημαντική συμμετοχή αγροτών από την Αιτωλοακαρνανία πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών που έχουν επενδύσει σε φωτοβολταϊκά πάρκα.

Αιτία της κινητοποίησης είναι οι σοβαρές καθυστερήσεις που υπάρχουν στην καταβολή των χρημάτων από τον ΛΑΓΗΕ για το ρεύμα που έχει παραχθεί από τον περασμένο Μάιο. Στους αγρότες οφείλονται πολύ μεγάλα ποσά, που σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούν τις 50 χιλιάδες ευρώ ενώ την ίδια στιγμή, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει  το ποσοστό του κουρέματος της ταρίφας στα φωτοβολταϊκά που είναι άμεσα συνδεδεμένη και με το ειδικό τέλος ΑΠΕ  που πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για την κάλυψη της “τρύπας” που υπάρχει στον λεγόμενο ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ.

Αργότερα σήμερα αναμένονταν να γίνει διαμαρτυρία και στην Τράπεζα Πειραιώς αφού την ίδια στιγμή που τόσο μεγάλα ποσά οφείλονται στους αγρότες, τα δάνεια για τα φωτοβολταϊκά “τρέχουν” και επιβαρύνονται διαρκώς με τόκους υπερημερίας.

koi-agrotes-ypeka2

 

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων παραγωγών συναντήθηκε με τον Ασημάκη Παπαγεωργίου και πήρε δεσμεύσεις και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά στις πληρωμές.

«Ο πόλεμος είναι μπροστά. Δεν πήραμε τις απαντήσεις που θέλαμε ωστόσο αποσπάσαμε κάποιες δεσμεύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος ο πρόεδρος του ΕΣΑΦ, Θωμάς Κουτσουπιάς καλώντας τους αγρότες να εντείνουν τις πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση το επόμενο κρίσιμο διάστημα για τις οικογενειακές τους εκμεταλλεύσεις.

Να εξετάσει το θέμα με το ΦΠΑ που αποδίδουν χωρίς ουσιαστικά να εισπράττουν, δεσμεύτηκε ο Ασημάκης Παπαγεωργίου, ενώ οι αγρότες ζήτησαν από το ΥΠΕΚΑ, ο ΛΑΓΗΕ να μην τους ζητάει ενημερότητα.

Στόχος των αγροτών με αυτή την κινητοποίησή τους είναι η ανατροπή των αρνητικών δεδομένων που επικρατούν στον κλάδο. Παράλληλα οι αγρότες ζήτησαν άμεση καταβολή των οφειλόμενων από το ΛΑΓΗΕ ποσών στους αγρότες – ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάρκων, καθώς η λειτουργία τους καθίσταται ελλειμματική, δεδομένης και της σημαντικής επιβάρυνσης από τα επιτόκια των δανείων.

koi-agrotes-ypeka1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button