sliderΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Το “ξεμπλοκάρισμα” της ανάπλασης του πάρκου ανακοίνωσε ο Γ. Παπαναστασίου (φωτο)

Την Πέμπτη η μελέτη έλαβε την τελευταία υπογραφή

Έκτακτη συνέντευξη τύπου παραχώρησε το μεσημέρι ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο κ. Παπαναστασίου, πλαισιωμένος από τον Γ.Γ. του δήμου κ. Τζιώλη,  ανακοίνωσε το “ξεμπλοκάρισμα” του έργου της ανάπλασης του δημοτικού Πάρκου Αγρινίου.


“Χθες ήταν η μέρα απελευθέρωσης του Αγρινίου. Χθες πήρε και την τελική υπογραφή η μελέτη του πάρκου. Το πάρκο οδεύει για οριστική ένταξη και δημοπράτηση. Όλες τις αδειοδοτήσεις και ότι χρειάζεται πλέον το έχει. Ήταν μια καυτή πατάτα που τη βρήκα όταν ανέλαβα και από εκεί και πέρα ξεκίνησε αγώνας δήμου και πολιτών για να τελειώσει και να προχωρήσει το πάρκο. Υπήρξαν δυσκολίες και εντάσεις.

Δουλέψαμε πολύ συγκρατημένα και με επιμονή και υπομονή. Γνωρίζοντας και τη γραφειοκρατία που υπάρχει με πολλή προσπάθεια έχοντας εγκρίσεις από την αρχιτεκτονική επιτροπή και με όλες τις μελέτες έτοιμες μπορούμε να προχωρήσουμε. Δε μιλούσαμε τόσο καιρό γιατί πολλοί προσπαθούσαν να δυναμιτίσουν το κλίμα. Εξαιρετική μέρα η σημερινή γιατί ήταν δύσκολες οι συνθήκες για το πάρκο”, είπε συγκεκριμένα ο δήμαρχος.

“Μια αρχική μελέτη που εμφανίσαμε στο Παπαστράτειο και στο Επιμελητήριο δέχθηκε παρεμβάσεις από τις δημόσιες υπηρεσίες. Έγιναν τροποποιήσεις ενώ υπήρξαν και προσπάθειες από κάποιους να την εμποδίσουν”, συμπλήρωσε ακόμη ο δήμαρχος.

Δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την απεμπλοκή του έργου που όπως είπε θα αποδοθεί στους πολίτες, ενώ ήταν αιχμηρός σε όσους θέλησαν να φρενάρουν τη μελέτη με διάφορες προσφυγές, πχ για το τσιμεντένιο κτίριο, που χρειάστηκε να περάσει από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Ο Γ.Γ. του δήμου Δημ. Τζιώλης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η δημοτική αρχή, αλλά και στις προκλήσεις του όλου εγχειρήματος, όπως σημείωσε: “2314 δέντρα προβλέπονται στη φυτοτεχνική μελέτη και χρειάστηκε αξιολόγηση τους, ποια δηλαδή χρήζουν συντήρησης και κοπής – αντικατάστασης. Το μέγεθος του εγχειρήματος είναι μεγάλο.

Οι μελέτες αποστράγγισης ή ηλεκτροφωτισμού θα πρέπει να έχουν τέτοια μορφή ώστε να μην πειραχθεί το σύστημα των δέντρων. Υπήρχε πρόβλημα επίσης με την υφιστάμενη δεξαμενή. Για όλα αυτά υπήρξαν μαραθώνιες διαβουλεύσεις με την αρωγή και του Δασαρχείου. Μεγάλο θέμα υπήρχε και με τα υφιστάμενα μονοπάτια.

Βασική προδιαγραφή που έβαζε η κοινή υπουργική απόφαση ήταν ότι το πράσινο κομμάτι θα έπρεπε να ξεπερνά το 70% της συνολικής επιφάνειας. Πήγαμε στο δυσμενές σενάριο και δείτε ως παράδειγμα το ανατολικό μέρος του πάρκου. Ακολουθήθηκε η πιο συντηρητική ερμηνεία λοιπόν και προτίμησε η δημοτική αρχή να πάει συντηρητικά για να μην υπάρχει καμία υποψία καταστρατήγησης των διατάξεων της κοινής υπουργικής απόφασης. Αρκετές διορθώσεις ακόμη έγιναν σε ότι λοιπόν αφορά τα μονοπάτια του πάρκου για να έχουμε όλες τις μελέτες άρτιες. Έγιναν τρεις και τέσσερις φορές διορθώσεις και επανατιμολογήσεις στα τεύχη δημοπράτησης”.

Ο δήμαρχος Αγρινίου, ρωτήθηκε επίσης για το ενδεχόμενο εμπλοκής εκ νέου του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και απάντησε: “Έχουμε όλες τις αδειοδοτήσεις. Έχει εγκριθεί η μελέτη οπότε δεν βλέπω λόγο να “πέσει” το έργο στο ΣτΕ. Έχουμε μητρώο δέντρων έχουμε ελέγξει ριζικό σύστημα και η διαχειριστική μελέτη έχει μια νομοθεσία του 2015 την οποία και έχουμε ακολουθήσει. Δεν υπάρχει κάτι που να μην έχει γίνει. Η προσπάθεια μας όλο αυτόν τον καιρό είναι να μην αφήσουμε κάτι κενό ώστε να μη δημιουργηθεί εμπλοκή”.

Κάποιες άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που ειπώθηκαν σχετίζονται με την φύλαξη του πάρκου κλπ. Συγκεκριμένα:

Το πάρκο το βράδυ θα κλείνει και θα υπάρχει φύλακας. Αυτό ή θα το κάνει ο δήμος ή θα ανατεθεί σε εταιρεία σεκιούριτι. Ειδάλλως θα το αναλάβει αυτός που θα έχει την αξιοποίηση του πάρκου. Ομοίως και με τα ποδήλατα εκεί που θα γίνει η ανάθεση, εκεί θα υπάρχει και ο όρος φύλαξης.

Οι προτομές των Παπαστραταίων θα επανατοποθετηθούν στην ίδια θέση ενώ χαλίκι δε θα υπάρχει πουθενά στο πάρκο. Θα λειτουργήσει ξανά το φυτώριο και συζητιέται να λειτουργήσει και η παλιά γεώτρηση του πάρκου εφόσον βρεθεί νερό. Παράλληλα, μέριμνα θα υπάρξει και για την είσοδο “Καπνεργατών” όπου βρίσκεται και το μνημείο του Εργατικού Κέντρου.

Για το κόστος το έργου τονίστηκε πως υπάρχει συνεννόηση για το κόστος με την αρμόδια διαχειριστική αρχή. Ο προϋπολογισμός είναι 2.350.000 και η ανάπλαση του κτηρίου 2.700.000 ευρώ.

Η δε μελέτη , που “βολόδερνε” για μια πενταετία, ανατέθηκε από το δήμο Αγρινίου το 2015 ενώ η μελέτη του κτηρίου έγινε από τις υπηρεσίες του δήμου. “Οι εργασίες με το που εντάσσεται το έργο ξεκινούν με ορίζοντα τους επόμενους δεκαοκτώ μήνες. Το πάρκο θα είναι σημείο αναφοράς για τους Αγρινιώτες και σημείο πολιτισμού. Ένας πολυχώρος που θα συγκεντρώνει και άλλο κόσμο και θα πάρει μεγαλύτερη αίγλη από το παρελθόν τόνισε ακόμη ο δήμαρχος Αγρινίου.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου ο κ. Παπαναστασίου, υπεραμύνθηκε της εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων-πεζοδρομήσεων, λέγοντας πως κάποια ζητήματα που σχετίζονται με το φανάρι στον οδό Παπαφώτη, θα ρυθμιστούν τον επόμενο μήνα.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button