Δυτική Ελλάδα

Το μυστικό της ιδιόχειρης διαθήκης του Ωνάση για τον Σκορπιό

Όταν το 1962 ο Αριστοτέλης Ωνάσης αντίκρισε για πρώτη φορά τον Σκορπιό και ο Έλληνας κροίσος μαγεύτηκε με την πρώτη ματιά από την ομορφιά του και τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά του

Το 1963 αγόρασε το νησί, που έχει έκταση 800 στρέμματα, έναντι 3 εκατομμυρίων δραχμών, και μέσα σε χρόνο-ρεκόρ το μετέτρεψε σε επίγειο παράδεισο φυτεύοντας δέντρα και πολύχρωμα λουλούδια.
Διαβάζοντας την ιδιόχειρη διαθήκη του Ωνάση γίνεται αμέσως αντιληπτή η μεγάλη αγάπη του θρυλικού εφοπλιστή για την Ελλάδα. Ένα συναίσθημα το οποίο δυστυχώς δεν χαρακτηρίζει την εγγονή του Αθηνά, όχι βέβαια από δική της υπαιτιότητα, αφού η νεαρή κληρονόμος μεγάλωσε μακριά από την Ελλάδα και από καθετί ελληνικό.
Πάντως ο διάσημος παππούς της είχε φροντίσει με τους όρους της διαθήκης του να διασφαλίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Σκορπιού. Μάλιστα αυτοί οι συγκεκριμένοι όροι έχουν αποτελέσει μέχρι σήμερα το ανυπέρβλητο εμπόδιο για την πώληση του νησιού από την Αθηνά.

Δωρεά
Στο άρθρο 9 της ιδιόχειρης διαθήκης του Ωνάση τονίζεται ότι ο Σκορπιός ή θα μείνει στην οικογένειά του ή θα μεταβιβαστεί στο ελληνικό Δημόσιο,κλείνοντας οποιοδήποτε παράθυρο σε ενδεχόμενη πώληση.
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει εκείνος, αν οι κληρονόμοι του αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα συντήρησης των νήσων Σκορπιός και Σπάρτη (το ποσό της συντήρησής τους ανερχόταν την εποχή εκείνη σε 100.000 δολάρια ετησίως), τότε θα δωριστούν στην Ολυμπιακή Αεροπορία για χρήση τους από τους υπαλλήλους της ως τουριστικών θερέτρων και κυρίως ως τοποθεσιών παιδικών κατασκηνώσεων υπό την επωνυμία «Αλέξανδρος Ωνάσης».
Μάλιστα, η συγκεκριμένη δωρεά υπόκειται και στον όρο ότι πριν καταλήξει ο Σκορπιός στην Ολυμπιακή Αεροπορία θα πρέπει πρώτα να προσφερθεί στο ελληνικό Δημόσιο:
«Θα προσφερθεί η νήσος Σκορπιός πρώτον και κατά προτίμησιν εις το Ελληνικό δημόσιον διά την χρήσιν ως θέρετρου του εκάστοτε αρχηγού του Ελληνικού κράτους, υπό τον όρον ότι το δημόσιον θα αναλάμβανε την συντήρησιν αυτού.
Εάν το δημόσιον αποδεχθεί την δωρεάν, τότε η νησίς Σπάρτη θα δωρηθεί εις την Ολυμπιακή Αεροπορίαν διά να χρησιμοποιηθεί ως θέρετρον του προσωπικού και ιδίως ως θερινή παιδική στέγη των τέκνων των. Εάν το δημόσιον αρνηθή την αποδοχή της δωρεάς του Σκορπιού, τότε αμφότεραι αι νησίδες Σπάρτη και Σκορπιός θα περιέλθουν στην κυριότητα της Ολυμπιακής αεροπορίας».
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στο ίδιο άρθρο της διαθήκης του ο ΑριστοτέληςΩνάσης, εξαιρούνται από τη συγκεκριμένη δωρεά τα 30 στρέμματα στον Σκορπιό όπου φιλοξενούνται το παρεκκλήσιο και ο τάφος του γιου του Αλέξανδρου (λίγο αργότερα εκεί θα ταφεί ο ίδιος και το 1988 η κόρη του Χριστίνα).
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες φήμες, οι οποίες όλο και περισσότερο πλέον θεωρούνται αληθινές, φαίνεται ότι τελικά βρέθηκε η κατάλληλη νομική φόρμουλα που λύνει τα χέρια της Αθηνάς επιτρέποντας την πώληση του Σκορπιού σε άλλον ιδιοκτήτη πέραν της οικογένειας Ωνάση ή του ελληνικού Δημοσίου, όπως ήταν η ρητή επιθυμία του παππού της.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ


 

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button