West Side StoriesΡοή Ειδήσεων

Το γεφύρι του Μανώλη στη λίμνη Κρεμαστών: Βυθίζεται το χειμώνα και επανεμφανίζεται το καλοκαίρι (video)

Ο κίνδυνος κατάρρευσης

Πενήντα χιλιόμετρα από το Καρπενήσι βρίσκεται ένα από τα παλιότερα πετρόκτιστα γεφύρια της Ελλάδας, το γεφύρι του Μανώλη στην Ευρυτανία. Για περίπου 300 χρόνια αποτελούσε το μοναδικό πέρασμα που ένωνε τις δύο όχθες του ποταμού Αγραφιώτη.

Το πέτρινο μονότοξο γεφύρι αποτελεί από 1659, όταν και χτίστηκε, αναγνωρίσιμο σημείο για την περιοχή, και κρύβει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. H κατασκευή του αποδεικνύεται και από την επιγραφή στο γεφύρι που ξεχωρίζει: «ΕΚΤΙΣΘΗ ΤΟ 1659, ΟΙ ΚΤΗΤΟΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΝΩΛΗΣ».


Οι θρύλοι πίσω από το όνομα

Το γεφύρι πήρε το όνομα του από τον χτίστη Μανώλη Χρυσιώτη, ο οποίος καταγόταν από την Ήπειρο και ζούσε στο χωριό Δάφνη (Κουφάλα) μαζί με τη γυναίκα του, Παρασκευή. Σύμφωνα με τον μύθο το ζευγάρι δεν είχε παιδιά και , γι΄ αυτό και τρία έργα που κατασκεύασε, τα παραλλήλιζε σαν να ήταν τα παιδιά του.

“Το γεφύρι του Μανώλη” ήταν το αγόρι, ενώ οι εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής στη Χρύσω και της Αγίας Παρασκευής στα Βραγγιανά θεωρούνταν οι κόρες του.

Φωτογραφία του Αγραφιώτη με το γεφύρι στις αρχές του 20ου αι. Ελήφθη από τον ακαδημαϊκό William John Woodhouse πριν δημιουργηθεί η λίμνη Κρεμαστών. Επιχρωματισμός Μηχανή του Χρόνου. Αρχική Πηγή: Woodhouse Archive Flickr Project

Ένας άλλος θρύλος υποστηρίζει ότι το “Γεφύρι του Μανώλη” στεριώθηκε με την ανθρωποθυσία μιας αρχοντοπούλας, που ζούσε στην περιοχή και η οποία είχε ερωτευτεί τον πρωτομάστορα. Την περιπέτεια αυτή έχει περιγράψει σε ποίημά του ο ποιητής Κώστας Κρυστάλλης.

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, ο πρωτομάστορας Μανώλης είχε αναλάβει να χτίσει το γεφύρι για τον βασιλιά του Αγγελοκάστρου. Ωστόσο, το γεφύρι δεν στέριωνε και ο πρωτομάστορας απειλούταν με θάνατο.

Η κοπέλα, όμως, που ήταν ερωτευμένη με τον πρωτομάστορα, βούτηξε στα βαθιά νερά του ποταμού και έτσι τελικά το γεφύρι στέριωσε. Ο πρωτομάστορας δεν κατάφερε να διαχειριστεί την απώλεια της βασιλοπούλας και έτσι έπεσε και αυτός στα νερά του ποταμού και πνίγηκε.

Το γεφύρι του Μανώλη το 1807 αποτέλεσε πεδίο μάχης μεταξύ των κλεφταρματολών του Κατσαντώνη και των Τουρκαλβανών του Άγου Μουχουρτάρη. Στη συμπλοκή μάλιστα σκοτώθηκαν 80 Τουρκαλβανοί και 10 Έλληνες. Για 300 χρόνια αποτελούσε το μοναδικό πέρασμα που ένωνε τις δύο πλευρές του ποταμού Αγραφιώτη.

Ο κίνδυνος κατάρρευσης και η βύθιση της γέφυρας 

Το 1964 όταν στην περιοχή κατασκευάστηκε το φράγμα των Κρεμαστών πολλά κτίσματα βυθίστηκαν κάτω από τα νερά της τεχνητής λίμνης, η οποία δημιούργησε το φράγμα. Το γεφύρι του Μανώλη αποτέλεσε την εξαίρεση. Βρίσκεται στις παρυφές της Λίμνης και έτσι βυθίζεται ανάλογα με το ύψος των βροχοπτώσεων κάθε χρονιάς. Η εξαφάνιση του εξαρτάται από την ένταση των καιρικών φαινομένων. Άλλοτε βρίσκεται στην επιφάνεια και άλλοτε εξαφανίζεται.

Κατά τους χειμερινούς μήνες το γεφύρι βυθίζεται στο νερό, γεγονός που επιβαρύνει την κατασκευή, ενώ ξεχωρίζει μόνο η κορυφή του τόξου. Αντιθέτως οι επισκέπτες μπορούν να το δουν τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι βροχοπτώσεις μειώνονται και δεν είναι έντονες.

Τον χειμώνα του 2018 το ιστορικό γεφύρι κινδύνευσε να καταρρεύσει. Υπέστη μάλιστα σοβαρές ζημιές από τις νεροποντές του χειμώνα και απειλούταν από ολοσχερή καταστροφή.

Η βυθισμένη γέφυρα του Μανώλη στη λίμνη των Κρεμαστών. Φωτογραφία: Γιάννης Γιαννακόπουλος (Αιτωλοακαρνανία)

Ο Γρηγόρης Φέρρας, εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων Γέφυρας Μανώλη, εξήγησε στη “Μηχανή του Χρόνου” ότι ο κίνδυνος της κατάρρευσης προκλήθηκε όταν η ροή του ποταμού Αγραφιώτη αυξήθηκε από τις βροχές και τις καταιγίδες. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αύξησαν τη ροή του ποταμού, καθώς τα νερά έπεφταν πάνω στα βάθρα.

“Οι επιπτώσεις στο γεφύρι ήταν άμεσες καθώς άρχισαν να πέφτουν και οι πέτρες της γέφυρας. Ήταν έτοιμη να καταρρεύσει!”, συμπλήρωσε ο κ. Φέρρας.

Ο Σύλλογος Φίλων της Γέφυρας του Μανώλη απευθύνθηκε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ζήτησε μέτρα αποκατάστασης των ζημιών. Το Υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε την αντιστήριξη του ανατολικού βάθρου της γέφυρας. Αναμένεται να γίνει η αντιστήριξη και του δυτικού βάθρου ώστε το γεφύρι να σταθεροποιηθεί και να χαθεί κάθε κίνδυνος κατάρρευσης.

Η ομορφιά του πετρόκτιστου γεφυριού έχει προσελκύσει τον διεθνή θαυμασμό. Μάλιστα, το 2017 προβλήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα μέσα από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε το National Geographic.

Δείτε την γέφυρα από ψηλά. Λήψη του Μάκη Θεοδώρου:

mixanitouxronou.gr

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button