Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Το Ε.Κ. Αγρινίου για το εργατικό δυστύχημα στο Θέρμο: «Ένας ακόμα συνάδελφος μπαίνει στη μακάβρια λίστα»

«Το εργατικό αυτό δυστύχημα αναδεικνύει  για μια ακόμα φορά τα ψίχουλα που δίνουν για συντάξεις  και αναγκάζουν  τους συναδέλφους  να πηγαίνουν για δουλειά  , μήπως καταφέρουν  να τα βγάλουν πέρα στις υποχρεώσεις τους , αναγκασμένοι  να βγάλουν όλη τους τη ζωή  πάνω στο μαδέρι, δουλεύοντας μέχρι τα  βαθιά γεράματα».

Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και της Ένωσης Οικοδόμων και Εργαζομένων σε συναφή επαγγέλματα Αιτωλοακαρνανίας με αφορμή το θάνατο του Σωτήρη Χολέβα, στο Θέρμο, κατά τη διάρκεια εργασιών το μεσημέρι της Δευτέρας 20 Μαρτίου.


Αναλυτικά:

«Ένας ακόμα συνάδελφος  μπαίνει στη μακάβρια λίστα αυτών που έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα για την επιβίωση. Πιο συγκεκριμένα  ο συν. Σωτήρης Χολέβας , 70 ετών,  έπεσε από μεγάλο ύψος την ώρα  που εκτελούσε εργασίες  στο Θέρμο, το μεσημέρι της Δευτέρας 20 /3/2023.

Τα Δ.Σ του Ε.Κ.Α. και της Ένωσης Οικοδόμων Ν.Αιτωλ/νίας  εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια και στους οικείους του.

Το εργατικό αυτό δυστύχημα αναδεικνύει  για μια ακόμα φορά τα ψίχουλα που δίνουν για συντάξεις  και αναγκάζουν  τους συναδέλφους  να πηγαίνουν για δουλειά  , μήπως καταφέρουν  να τα βγάλουν πέρα στις υποχρεώσεις τους , αναγκασμένοι  να βγάλουν όλη τους τη ζωή  πάνω στο μαδέρι, δουλεύοντας μέχρι τα  βαθιά γεράματα.

Είναι διαχρονικά εγκληματικές  οι ευθύνες  τόσο της σημερινής  κυβέρνησης της Ν.Δ. όσο  και των προηγούμενων που  έκαναν τις συντάξεις  επιδόματα πτωχοκομείου , και κατήργησαν  την 13η και 14η σύνταξη .  Είναι κοροϊδία και εμπαιγμός  για τους συνταξιούχους  οι πενιχρές αυξήσεις  που έδωσε η κυβέρνηση  της Ν.Δ.  την ώρα  που  ο πληθωρισμός , η ακρίβεια , η αύξηση των τιμολογίων  έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Το εργατικό αυτό δυστύχημα που είχε τραγική κατάληξη,  έρχεται την ώρα  που όλη η χώρα, οι εργαζόμενοι  και ο λαός  νιώθουν οργή  για το προδιαγεγραμμένο  έγκλημα στα Τέμπη, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας διαδηλώνουν  για μέρες , αφενός  να μην συγκαλυφθεί  αυτό το έγκλημα και αφετέρου  διεκδικώντας μέτρα προστασίας  της υγείας  και της ζωής του λαού ,  αλλά και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς  .

Δεν μπορεί  η ζωή μας  να περνάει καθημερινά  μέσα από τα Τέμπη  με τα ελλιπή  έως ανύπαρκτα  μέτρα υγείας  και ασφάλειας  στους χώρους δουλειάς  στο βωμό του κέρδους.

Η υπεράσπιση της ζωής μας  περνάει πρώτα απ’ όλα  μέσα από τη δικιά  μας οργάνωση  και τον αγώνα για μια ζωή με δικαιώματα.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ»

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων:

«ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ»

Δεν πρόλαβαν να στεγνώσουν τα δάκρυα από το έγκλημα στα Τέμπη και ήδη ο κλάδος μας μετρά 5 νεκρούς και δεκάδες ατυχήματα, που από καθαρή τύχη δεν ήταν θανατηφόρα.
Τελευταίο τραγικό περιστατικό είναι ένας 70χρονος, στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, που αντί να είναι απόμαχος και να βλέπει τους κόπους της ζωής του, ξεκουράζοντας το βασανισμένο του κορμί, έτρεχε για το μεροκάματο για να έχει ένα πιάτο φαΐ. Εκεί μας φτάνουν οι πολιτικές των κυβερνήσεων, να μας εξαναγκάζουν στην εργασία μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Το «πάμε κι’ όπου βγει», είναι η καθημερινότητα για τους περισσότερους χώρους δουλειάς. Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τις ζωές μας.
Υπεύθυνοι για όλα αυτά τα εγκλήματα είναι η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις που υποτάσσουν τις ανάγκες μας και τις ζωές μας, στη μόνη αξία που αναγνωρίζουν, αυτήν του κέρδους. Η ασυδοσία κυριαρχεί, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν διαλυθεί. Έκαναν τις συντάξεις φιλοδώρημα με αποτέλεσμα να αναγκάζονται πολλοί να παραμένουν στο γιαπί και μετά τα 60.
Καλούμε τα σωματεία να εντείνουν τη δράση τους για την επιβολή των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ – ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΕΣ

Απαιτούμε:
Μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
Πενθήμερο 7ωρο.
Απαγόρευση των υπερωριών.
Μεροκάματα και συντάξεις με αυξήσεις που να καλύπτουν τις αυξήσεις από τον πληθωρισμό.
Επαναφορά της σύνταξης στα 58 έτη.
Κατανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων σε όσους έχουν την ηλικία και τους υπολείπονται ένσημα για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Advertisements
Τοπική Διαφήμιση
paideia optimize resize Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button