Δυτική Ελλάδα

Το αλυσοδεμένο παρεκκλήσι του Αγίου Κοσμά στα Παλιάμπελα Βόνιτσας

epi-agios-kosmas-paliampela2

Λάβαμε και δημοσιεύουμε επιστολή του Γεωργίου Τ. Θεοδοσόπουλου, Δρ. Θεολογίας σχετικά  με εκκλησιαστική διαμάχη για το παρεκκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στα Παλιάμπελα Βόνιτσας. 

Αγαπητοί Κύριοι,
Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα.
Είμαι βέβαιος, ότι γνωρίζετε το θέμα για το οποίο σας οχλώ.    Ίσως να γνωρίζετε και τον οραματιστή συμπατριώτη σας  π. Ανατόλιο Ψυχογιό, νυν Μητροπολίτη του Πατρώου Ημερολογίου, τον άνθρωποι που αφιέρωσε τα δημιουργικά χρόνια της ζωής  του – 40 χρόνια – σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της ιδιαίτερης πατρίδας του, του χωρίου Παλιάμπελα Βόνιτσας.  
Με τον άνθρωπο αυτόν ήμασταν συμφοιτητές. Μου είχε εκμυστηρευθεί την ευγενική επιθυμία του, να βρει, δηλαδή, κάποιο τρόπο για την πολιτιστική αναβάθμιση της γενέτειράς του. Τα χρόνια πέρασαν και το 2000 συναντηθήκαμε, τυχαία, στο Σικάγο. 
Τον ρώτησα, τότε, αναφορικά με την εμφάνισή του στο Σικάγο και μου θύμισε την επιθυμία του την οποία στα φοιτητικά μας χρόνια μου είχε εκμυστηρευθεί. «Από τότε», μου είπε, «μέχρι σήμερα αγωνίζομαι για την αποπεράτωση ενός έργου, το οποίο όταν λειτουργήσει, πραγματικά, θα αναβαθμίσει την γενέτειρά μου»………

Μου διηγήθηκε τις άοκνες προσπάθειές του για τη συγκέντρωση χρημάτων. Μου είπε ότι όλα τα καλοκαίρια, τις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα  – ήταν εκπαιδευτικός –  επισκεπτόταν στη Γερμανία, στον Καναδά και στις ΗΠΑ Έλληνες μετανάστες, ιδιαίτερα τους καταγόμενους από την Αιτωλοακαρνανία, από τους οποίους, πάντοτε με τριπλότυπο εισπράξεως, ζητούσε την συνδρομή τους, για την ανέγερση και αποπεράτωση της «Διεθνούς Ακαδημίας Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός». 

Είναι αλήθεια ότι όχι μόνο οι εξ Αιτωλοακαρνανίας Ομογενείς, αλλά και πολλοί Ομογενείς,  καταγόμενοι από όλες τις περιοχές της Ελλάδος, συνεισέφεραν τον οβολό τους για την ανέγερση και την αποπεράτωση αυτού του μεγαλοπρεπούς ιδρύματος. Τα επόμενα καλοκαίρια, μέχρι το 2008, τον φιλοξένησα στο σπίτι μου στο Σικάγο και τον έφερα σε επαφή με πολλούς ευκατάστατους Ομογενείς. 
 Για την υλοποίηση του στόχου του ο π. Ανατόλιος έγινε άγαμος κληρικός, παραμένει από 30ετίας σε μια ενοικιαζόμενη γκαρσονιέρα, στον Κορυδαλλό, δεν απέκτησε ιδιωτικό αυτοκίνητο ούτε απέκτησε ιδιοκτησία. Το Ίδρυμα το παραχώρησε στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας για αξιοποίηση, διατήρησε μόνο το δικαίωμα της ιδίας χρήσεως του παρακείμενου παρεκκλησίου.

epi-agios-kosmas-paliampela1

Ο π. Ανατόλιος προσχώρησε στο Πατρώο Ημερολόγιο – εγώ παραμένω στο Νέο – και χειροτονήθηκε Επίσκοπος, φέρει δε τον τίτλο το Μητροπολίτη Ακτίου, Βονίτσης και Στερεάς Ελλάδας. 
Όταν πληροφορήθηκε την επισκοποίηση του π. Ανατόλιου ο Μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας κ. Κοσμάς, του Νέου Ημερολογίου, διέταξε την τοπική Αστυνομία να αλυσοδέσει το Παρεκκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και να απαγορεύσει στον Μητροπολίτη κ. Ανατόλιο να προσεγγίζει το παρεκκλήσι του οποίου είναι κτήτορας, ιδιοκτήτης! 
Ο Μητροπολίτης κ. Ανατόλιος   προσέφυγε στο ΣτΕ. Μετά από αναβολές δύο και πλέον χρόνων, πέντε γυναίκες δικαστές αποφάσισαν να «χαρίσουν» το Παρεκκλήσι του Μητροπολίτη κ. Ανατόλιου στο Μητροπολίτη κ. Κοσμά! 
Επειδή τα επιχειρήματα των κ.κ. δικαστών είναι αβάσιμα και παραπλανητικά – αυτό μπορεί να το διαπιστώσει  και ένας πρωτοετής φοιτητής της Νομικής – συνέταξα και απέστειλα στις κ.κ. Δικαστές μια απαντητική επιστολή, την οποία, συνημμένα,  σας αποστέλλω. Απάντηση, φυσικά, δεν πήρα. 
Σας παρακαλώ, να καταχωρήσετε τη συνημμένη επιστολή στον ιστότοπό σας, ώστε να πληροφορηθεί τόσο ο τοπικός πληθυσμός, αλλά και σύμπας ο Ελληνικός Λαός ότι στη Χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία ισχύει ακόμη ο Ορθόδοξος παποκαισαρισμός.

Με τιμή 
Γεώργιος Τ. Θεοδοσόπουλος
Δρ Θεολογίας

xiromeronews.blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close