ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Την στήριξη των σταφιδοπαραγωγών ζητά η παράταξη Κατσιφάρα

Ζητά να τεθεί προς συζήτηση ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

«Είναι χρέος της Περιφέρειας να προστατέψει το προϊόν της σταφίδας, τους παραγωγούς, τις ενώσεις και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κλάδο της σταφιδοκαλλιέργειας» τονίζει σε ανακοίνωση η παράταξή «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ-ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ».

Παράλληλα, ζητά να τεθεί προς συζήτηση ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη 24-06-2021 η στήριξη των σταφιδοπαραγωγών και των εξαγωγικών ενώσεων και επιχειρήσεων κορινθιακής σταφίδας.


Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου:

«Ο κλάδος της σταφιδοκαλλιέργειας έχει μπει σε τούνελ μετά το κλείσιμο και την υπολειτουργία κρίσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων σε Ελλάδα και εξωτερικό ως αποτέλεσμα των συνεπειών της πανδημίας. Ο τουρισμός, η εστίαση και οι μετακινήσεις που επηρεάζουν την ζήτηση και διάθεση του προϊόντος της αποξηραμένης σταφίδας συνεχίζουν να πλήττονται.

Η αποθεματοποίηση των 8.000 τόνων που έχει δημιουργηθεί για πρώτη φορά σε συνδυασμό με την προσθήκη και της νέας παραγωγής, αν δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα, θα οδηγήσει τις τιμές των παραγωγών σε κατάρρευση, τις επιχειρήσεις και ενώσεις εμπορίας και διάθεσης σε οικονομική ασφυξία και τις τοπικές οικονομίες σε στασιμότητα και αδιέξοδο.

Τα μέτρα της «απόσταξης κρίσης» και του «πράσινου τρύγου» που ζητούν οι επιχειρήσεις και παραγωγοί και αρχικά είχε αποδεχτεί η Κυβέρνηση είναι σήμερα η μόνη εφικτή λύση για να υπάρξει άμεσα αποσυμφόρηση και να δοθεί οξυγόνο στον κλάδο.

Η αδράνεια της κυβέρνησης και οι αδικαιολόγητες παρεμβάσεις φορέων εμποδίζουν τη στήριξη του κλάδου των σταφιδοκαλλιεργητών, ενώσεων και επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορίας κορινθιακής σταφίδας και οδηγούν ένα εξωστρεφή, δυναμικό και πρωτοπόρο κλάδο σε κατάρρευση με απρόβλεπτες συνέπειες για τις τοπικές οικονομίες της Αχαΐας και Ηλείας .

Κ πρόεδρε,

η κατάσταση που περιγράφαμε βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα χωρίς ωραιοποιήσεις και σκοπιμότητες. Το προϊόν βρίσκεται σε οριακό επίπεδο και ο χρόνος του άρχισε να μετρά αντίστροφα.

Τα προτεινόμενα μέτρα είναι δίκαια και ρεαλιστικά στην εφαρμογή τους. Στηρίζουν όλους τους συντελεστές του κλάδου, καλλιεργητές, ιδιώτες και ενώσεις και έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στον ομοειδή κλάδο της οινοποίησης.

Το προϊόν είναι εξαγώγιμο στο 95 % της ετήσιας παραγωγής και η κατάσταση δεν ομαλοποιείται στις αγορές του εξωτερικού ούτε το 2021. Αντίθετα, η φετινή χρονιά φαίνεται να είναι πιο δύσκολη.

Χρέος μας είναι να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον, την παραγωγή, το προϊόν και τις επιχειρήσεις που εξάγουν και φέρνουν συνάλλαγμα.

Η περιφέρεια από ουδέτερος παρατηρητής πρέπει να μετεξελιχθεί σε καταλύτη της λύσης.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε, να έλθει ως θέμα προ ημερήσιας διάταξης στην συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου τη Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 και με πρόσκληση για συμμέτοχή στην συνεδρίαση όλων των εμπλεκομένων φορέων, και συγκεκριμένα των ενώσεων και συνεταιρισμών Αιγίου, Πατρών, Πύργου και Αμαλιάδος, των Επιμελητηρίων Αχαΐας-Ηλείας, ΓΕΩΤΕ, ομάδων παραγωγών, καθώς επίσης και βουλευτών και δημάρχων των περιοχών παραγωγής σταφίδας, αλλά και ιδιωτών εξαγωγέων εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Η επόμενη μέρα θα κριθεί από τις αποφάσεις του σήμερα»

Για την παράταξη Δικαίωμα στην Πρόοδο

Κατσιφάρας Απόστολος

Αγγελόπουλος Γεώργιος

Γεωργακοπούλου-Μπάστα Δήμητρα

Δριβίλας Δημήτριος

Καπλάνης Διονύσιος

Καρπέτας Κων/νος

Κατσαρή Κωνσταντούλα

Κόντης Κων/νος

Κουσκουρή Αθανασία

Λύτρας Ιωάννης

Μητρόπουλος Κων/νος

Μπαλαμπάνης Νικόλαος

Μπράμος Παναγιώτης

Ρούση-Ντζιμάνη Αγγελική

Σκιαδαρέσης Σπυρίδων

Σώζος Βασίλειος

Χαροκόπος Αντώνιος

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button