Γεγονότα

Τι γίνεται με τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου;

epi-neo-nosokomeioΜηδέν ταμείο για το νοσοκομείο Αγρινίου- «μήλον της έριδος» οι 100.000 ευρώ από μετοχικό μέρισμα για το Μεσολόγγι

Θολό είναι ακόμα το τοπίο σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με τα ταμειακά διαθέσιμα (όπου και αν αυτά υπάρχουν) των δημόσιων  νοσοκομείων της χώρας. Ενώ στις 21/4 έφτασε έγγραφο στις ΥΠΕ από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου που έκανε λόγο για άμεση εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, την επομένη κιόλας, κύκλοι του Υπουργείου μιλούσαν για μη πρόθεση δέσμευσης διαθέσιμων χρημάτων των νοσοκομείων. Παρόλα αυτά, την επόμενη ημέρα, 24/4 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία , μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «οι ελλείψεις βασικών ειδών, φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, ήδη υφίστανται και ημέρα με την ημέρα η κατάσταση γίνεται μη διαχειρίσιμη. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 20 Απριλίου 2015 για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής κυβέρνησης, εκδόθηκε την στιγμή που είναι σκουπισμένος ο «πάτος του βαρελιού» των οικονομικών των Νοσοκομείων».

Σε εξόφληση οφειλών η επιχορήγηση του νοσοκομείου Αγρινίου

Μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει προχωρήσει, πράγμα λογικό, αφού η έννοια «ταμειακά διαθέσιμα» για τα νοσοκομεία της Ελλάδας ακούγεται μάλλον ανέκδοτο. Εκεί που στόχευε η κυβέρνηση σε σχέση με τα χρήματα των νοσοκομείων, φαίνεται πως ήταν εξωγενείς πηγές εσόδων τους, που και πάλι όμως, χρησιμοποιούνται πλέον άμεσα για την κάλυψη βασικών αναγκών.

Για το νοσοκομείο Αγρινίου, η κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή πάνω- κάτω η εξής: 600.000 ευρώ χρηματοδότηση για τα τρέχοντα έξοδα, με μόνη επιχορήγηση για το 2015 για το τεράστιο νοσοκομείο των μεγάλων εξόδων και των ελαχίστων, αναλογικά, εσόδων να είναι εκείνη του Ιανουαρίου του 2015. Τα χρήματα λοιπόν αυτά «ενταλματοποιήθηκαν», δρομολογήθηκε δηλαδή η αποπληρωμή οφειλών προς τρίτους (προμηθευτές, ΔΕΚΟ κλπ)  και πλέον δεν υπάρχει ευρώ ως διαθέσιμο για την Τράπεζα της Ελλάδος. Με τα έσοδα από ίδιες οικονομικές πηγές (π.χ. το κυλικείο του νοσοκομείου Αγρινίου που δεν υπερβαίνουν τις 6.000 ευρώ) καλύπτονται – εν μέρει- ανάγκες όπως οι μισθοί των επικουρικών.

Νοσοκομείο Μεσολογγίου: Δραματικά οικονομικά και ένα υπόλοιπο 100.000 ευρώ που «δεν αγγίζεται»

Τα πράγματα για τα οικονομικά του νοσοκομείου Μεσολογγίου, είναι ακόμη χειρότερα. Τα προς διάθεση χρήματα για την κάλυψη αναγκών του νοσοκομείου Μεσολογγίου ήταν 300.000 ευρώ στις 31/12/14. 76.372 ευρώ έφτασαν για μέρος των αγορών του Ιανουαρίου του ’15 και πριν από λίγες ημέρες, άλλες 25.000, όχι για κάποιον συγκεκριμένο μήνα, αλλά γενικά για αγορές του 2015. Το νοσοκομείο Μεσολογγίου χρηματοδοτήθηκε δηλαδή συνολικά για το πρώτο τετράμηνο του ’15 με 400.000 ευρώ περίπου. Τους μήνες αυτούς, το νοσοκομείο Μεσολογγίου έκανε αγορές ειδών ύψους 800.000 ευρώ (υπηρεσίες, φάρμακα, προμηθευτές, αλλά και μισθοί επικουρικών) μπαίνοντας ουσιαστικά «μέσα» άλλες 400.000!

Χαρακτηριστικό των πενιχρών οικονομικών και των δυσκολιών που έρχεται να αντιμετωπίσει το νοσοκομείο Μεσολογγίου, είναι ότι πέρυσι και συγκεκριμένα μέχρι τις 30/4/14, η επιχορήγηση για αντίστοιχα έξοδα ήταν 1. 829.000 ευρώ ενώ για το ίδιο διάστημα φέτος (από την αρχή της χρονιάς μέχρι τα τέλη Απριλίου) τα χρήματα που έφτασαν είναι 101.372 ευρώ μόνο!

Διαθέσιμα  χωρίς δυνατότητα …διάθεσης ούτε για το νοσοκομείο, ούτε για την ΤΤΕ

Από την άλλη, υπάρχουν τρία διαφορετικά ποσά που φαίνεται να υπάρχουν σε τρέχοντες λογαριασμούς του νοσοκομείου Μεσολογγίου, τα οποία όμως δεν μπορεί να τα πειράξει η Οικονομική Υπηρεσία του για να τα αξιοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο.

Πρόκειται για τα εξής: 64.836 ευρώ ως ειδική επιχορήγηση για την επισκευή του Κ.Υ. Μύτικα και 71.031 ευρώ που περίσσεψαν από την επιχορήγηση για τις υπερωρίες του 2011.

Χρήματα που όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το νοσοκομείο, αλλά ούτε και να δεσμευθούν από την Κυβέρνηση ως διαθέσιμα, αφού θεωρούνται, και στην πραγματικότητα είναι, «ειδικού σκοπού».

Το τρίτο ποσό, που είναι και το μεγαλύτερο, είναι εκείνο που έχει μπερδέψει ως προς το πώς, από ποιους και αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Πρόκειται για 100.040 ευρώ σε λογαριασμό της Εθνικής Χρηματιστηριακής από μέρισμα για μετοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες αφορά σε μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος που είχαν αγοραστεί από τον κληροδότη του παλαιού νοσοκομείου «Χατζηκώστα» ως χρήματα προς αξιοποίηση για ανάγκες του νοσοκομείου. Από το δήμο Μεσολογγίου, υπήρξε στο παρελθόν ο ισχυρισμός ότι, εφόσον το νοσοκομείο δεν στεγάζεται πλέον στο παλαιό κτήριο που ήταν δωρεά Χατζηκώστα και εφόσον το κτήριο ανήκει πλέον στο δήμο,  οι μετοχές θα πρέπει να πηγαίνουν στα ταμεία του δήμου Μεσολογγίου. Η νομική διαφορά του δήμου με το νοσοκομείο για το κληροδότημα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «έκλεισε» προς  θέση του δήμου με εφετειακή απόφαση πριν από έξι περίπου χρόνια. Έκτοτε όμως δεν υπήρξε ουδέποτε διεκδίκηση από κάποια δημοτική αρχή για τα χρήματα αυτά. Χρήματα που μπορεί να μη θεωρούνται «ειδικού σκοπού», όπως τα δύο προηγούμενα ποσά, από τη στιγμή όμως που έχουν στο παρελθόν διεκδικηθεί και από κάποιον τρίτο, στην προκειμένη περίπτωση τον δήμο, δεν είναι ξεκάθαρο και για το κατά πόσο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν διαθέσιμα από την Κυβέρνηση και να δεσμευθούν. Και να υπήρχε όμως η δυνατότητα αυτή, θα ήταν σαφώς πιο χρήσιμο τα χρήματα αυτά να πάνε σε βασικά έξοδα του νοσοκομείου, όπως π.χ. σε μισθούς επικουρικών.

Αυτό εισηγήθηκε και η Οικονομική Υπηρεσία του νοσοκομείου Μεσολογγίου προς το Δ.Σ., ένα αίτημα που με τα πολλά, και αφού η κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από οριακή, έγινε δεκτό. Μέχρι τώρα το ποσό των 80.000 ευρώ (από το σύνολο των  100.040) που ζητήθηκε από την Οικονομική Υπηρεσία να αξιοποιηθεί δεν έχει πειραχθεί. Με το πραγματικό ταμειακό υπόλοιπο του νοσοκομείου Μεσολογγίου να είναι όμως αυτή τη στιγμή (μετά τις αποπληρωμές που έγιναν από τα υπόλοιπα του ’14 και τη μικρή , έως τώρα, χρηματοδότηση για το ’15) κάτι περισσότερο από 1000 (!) ευρώ, αναμένεται, αν μέσα στην επόμενη εβδομάδα δεν υπάρξει νέα χρηματοδότηση για να πληρωθούν οι Επικουρικοί, να αναζητηθεί βοήθεια από τα χρήματα αυτά.

Να σημειωθεί εδώ ότι το νοσοκομείο Μεσολογγίου έχει οφειλές που φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 2,5 εκ. ευρώ! Οφειλές σε φαρμακευτικές εταιρίες, στον ανάδοχο της καθαριότητας του νοσοκομείου, σε προμηθευτές τροφίμων, καυσίμων, σε ενοίκια για κτήρια που δεσμεύει το νοσοκομείο για άλλους σκοπούς κλπ…

Αναφέρουμε ,τέλος, ότι το «Γ» επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον – αρνούμενο να υποβάλλει παραίτηση παρά το αίτημα του Υπουργείου- διοικητή του νοσοκομείου Μεσολογγίου κ. Κυριακόπουλο για περεταίρω διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα αυτό. Ο διοικητής δεν θέλησε να τοποθετηθεί, ενώ άφησε να εννοηθεί πως το νοσοκομείο του Μεσολογγίου αφού δεν στεγάζεται στο κτήριο- κληροδότημα , δεν δικαιούται και τα σχετικά με αυτό έσοδα…

Μαρίνα Ζαρκαβέλη

εφημερίδα “Γεγονος”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close