ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Τι απαντούν υπουργεία-υπηρεσίες για την λαθροϋλοτομία στο βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου

Μια σειρά από υπηρεσίες – υπουργεία απάντησαν στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής και πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, σχετικά με την παράνομη λαθροϋλοτομία στο βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου και ειδικά στις περιοχές της Γουριώτισσας και του Προδρόμου, για τις οποίες έγιναν καταγγελίες.

Για το τμήμα του βελανιδοδάσους Ξηρομέρου που υπάγεται στα διοικητικά όρια του Δασαρχείου Αγρίνιου και την περιοχή ευθύνης του, την τελευταία δεκαετία δεν έχουν σημειωθεί παράνομες υλοτομίες.


Οι μηνύσεις που έχουν υποβληθεί από την συγκεκριμένη Υπηρεσία αφορούν καυσόξυλα που έχουν υλοτομηθεί στις περιοχές των όμορων Δασαρχείων (Μεσολογγίου και Αμφιλοχίας) με πιο πρόσφατο το αριθμ 21175/4-2-2021 πρωτόκολλο μηνύσεως με κατάσχεση καυσόξυλων, εργαλείων και οχήματος.

Σχετικά με το ίδιο θέμα το Δασαρχείο Αμφιλοχίας απάντησε πως η υλοτομία που διαπιστώθηκε στην περιοχή του Προδρόμου Ξηρομέρου, ήταν νόμιμη, όπως αναφέρει ο Δασάρχης με εγγραφο του, στις αρχές Μαρτίου.

Για το ίδιο θέμα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαντά ότι, έως την 06-03  ουδεμία καταγγελία σχετιζόμενη με το διαλαμβανόμενο στην εν θέματι Ερώτηση συμβάν, είχε περιέλθει προς την κατά τόπον αρμόδια Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας (Αστυνομικό Τμήμα Ξηρομέρου).
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η συνεχής δραστηριοποίηση των αρμόδιων Υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην ευρύτερη περιοχή, μέσω εποχούμενων περιπολιών αλλά και διενέργειας ελέγχων, με σκοπό -πλέον των άλλων- την πρόληψη και αποτροπή των, όποιας μορφής, τυχόν έκνομων ενεργειών σε βάρος του περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρεται σε άλλη απάντηση, το συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας μερίμνησε εγκαίρως, ώστε η πρόληψη των παράνομων υλοτομιών κατά τους χειμερινούς κρίσιμους μήνες να εντάσσεται σε ένα ετήσιο, ενισχυμένο πρόγραμμα δασοπροστασίας, με επιβάρυνση των πιστώσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού και με πεδίο εφαρμογής όλη τη χώρα.

Επίσης, δεδομένου ότι η εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας λαμβάνει χώρα από τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για πληρέστερη ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας, επισυνάπτει έγγραφο της Α.Δ. Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου.

Ακόμη, στην σχετική του απάντηση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονομου αναφέρει ότι, η προστασία του περιβάλλοντος και η διαφύλαξη της ποιότητας ζωής των πολιτών, ιδιαίτερα δε η ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν περιπτώσεων διακινδύνευσης ή/και υποβάθμισής τους, αποτελούν σημαντική προτεραιότητα.

Πέραν τούτου, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1650/1986 (Φ.Ε.Κ. Α’- 160), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι Διευθύνσεις Περιβάλλοντος των οικείων Περιφερειών αποτελούν τις κατεξοχήν αρμόδιες Αρχές για την εφαρμογή της σχετικής, με το περιβάλλον, νομοθεσίας. Η αρμοδιότητα των αστυνομικών Υπηρεσιών αφορά στην εφαρμογή των διατάξεων του εν λόγω νόμου, από πλευράς μόνο των ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 28 αυτού και συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις εκείνες που η διαπίστωση της παράβασης δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις ή προηγούμενο έλεγχο της καθ’ ύλη αρμόδιας Υπηρεσίας. Παράλληλα, υποχρεούνται να ενημερώνουν την αρμόδια Αρχή, προκειμένου να επιληφθεί, ενώ παρέχουν κάθε νόμιμα αιτούμενη συνδρομή, στο πλαίσιο των διατάξεων των άρθρων 159 και 161 του π.δ/τος 141/1991 (Φ.Ε.Κ. Α’- 58).

Στην κατεύθυνση αυτή, πλέον των αμιγώς αστυνομικών δράσεων για την πρόληψη και αποτροπή αυτής της μορφής παραβατικότητας, οι περιφερειακές αστυνομικές Υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες των αρμόδιων Φορέων και Αρχών. Ειδικότερα, επισημαίνεται, ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας -σε συνεργασία με αυτές των συναρμόδιων Φορέων (Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.α.)- διενεργούν μεθοδικούς και στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης μπαταριών, επιχειρήσεις ανακύκλωσης παλαιών μετάλλων και σιδήρων καθώς και σε μονάδες αποθήκευσης διαλογής, μηχανικής επεξεργασίας και ανακύκλωσης μεταλλικών υλικών ή/και οχημάτων τέλους κύκλου ζωής, κατά τους οποίους εκδηλώνουν όλες τις, κατά περίπτωση, προβλεπόμενες αστυνομικές και δικονομικές ενέργειες, αρμοδιότητάς τους.

Ενδεικτικά, αναφέρεται, ότι από το έτος 2012 που ιδρύθηκε το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής μέχρι και σήμερα, έχουν σχηματισθεί -στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας- είκοσι μία (21) δικογραφίες, ενώ πραγματοποιήθηκαν είκοσι μία (21) συλλήψεις, για παραβάσεις του ν. 4042/ 2012 (Φ.Ε.Κ. Α’- 24), μεταξύ των οποίων και η ανεξέλεγκτη εναπόθεση επί του εδάφους συσσωρευτών οχημάτων. Σημειώνεται, ότι αρμόδια για την επιβολή διοικητικών προστίμων είναι η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Τέλος, επισημαίνεται ότι έως και την 02-12 τ.ε., δεν είχε περιέλθει, σχετικά με παράνομη εξαγωγή χρησιμοποιούμενων μπαταριών σε βαλκανικές ή τρίτες χώρες, ουδεμία αναφορά ή καταγγελία, προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button