ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Oι θεσμοί συμφωνούν για την αναστολή της περικοπής των συντάξεων

Επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι οι Θεσμοί έχουν αποδεχτεί να μην ισχύσει η ψηφισμένη από την κυβέρνηση νέα μείωση των συντάξεων.

Έχει ενημερωθεί και η αντιπολίτευση.

Την είδηση που ήθελαν να ακούσουν οι συνταξιούχοι –που ζουν υπό την απειλή της ψηφισμένης από την κυβέρνηση νέας περικοπής των συντάξεών τους από την Πρωτοχρονιά– μετέδωσε το κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ το πρωί της Παρασκευής επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου, οι Θεσμοί θεωρούν «βιώσιμο» το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά από τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο.

Μάλιστα, δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου, αλλά για ακύρωσή του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ακολούθως, το πρακτορείο παραθέτει τα στοιχεία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να πείσει τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών ότι δεν απαιτείται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων είναι τα εξής:

Η ανάλυση των δεικτών ασφαλιστικής δαπάνης (χωρίς τη μείωση των συντάξεων) και τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ

Η πρόβλεψη ότι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 θα είναι μεγαλύτερος από τα 700 εκατ. ευρώ που αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

Η υλοποίηση κάποιων από τα αντίμετρα σε βάθος τετραετίας, γεγονός που θα δώσει πρόσθετες δημοσιονομικές «ανάσες». Σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων (του ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου) φέρεται να αποδέχθηκαν ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό (όπως έως πρόσφατα επέμενε το Ταμείο).

Επιπροσθέτως, αναφέρουν οι ευρωπαϊκές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Θεσμοί θεωρούν πως το θέμα με τις συντάξεις ίσως αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που μαζί με τη διεθνή συγκυρία (Τουρκία- Ιταλία) λειτουργεί ενισχυτικά στα spreads και παρεμποδίζει την προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι εκεί θα δοθεί το «πράσινο φως» για την ακύρωση του μέτρου, πόσο μάλλον εάν υπάρχει η θετική εισήγηση των Θεσμών για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού και ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό.

Παράλληλα τον Νοέμβριο θα δημοσιοποιηθεί και η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, για την πορεία της οικονομίας και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται ότι την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, το οποίο θα σταλεί στην Κομισιόν στις 15 του ίδιου μήνα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί τον Νοέμβριο και, εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα απουσιάζει από αυτό η μείωση των συντάξεων και θα χρειάζεται μια απλή νομοθετική πρωτοβουλία για την ακύρωση του μέτρου.

Πηγή: Protagon.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button