Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Θερμό καλοκαίρι “βλέπει” το Πανεπιστήμιο Πατρών- Θα ξαναζήσουμε κακοκαιρία σαν του Ιουνίου;

Ένα ζεστό καλοκαίρι, κατά τι θερμότερο από το περσινό, περιμένουν, αναλύοντας τα έως τώρα δεδομένα, οι επιστήμονες. Την ίδια ώρα δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα εάν οι πρόσφατη κακοκαιρία του Ιουνίου αποτελεί μέρος της γενικότερης κλιματικής αλλαγής ή όχι.

Το thebest.gr απευθύνθηκε στον καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιο Αργυρίου. Όπως μας εξήγησε από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι η θερμοκρασία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα είναι ελάχιστα πιο αυξημένη από τις συνήθεις (κλιματικές) τιμές (το πολύ κατά 0,5°C κατά μέσο όρο).


Όσον αφορά στις βροχοπτώσεις φαίνεται ότι το ύψος βροχής  θα είναι τον Ιούλιο ελάχιστα αυξημένο, κατά 1 mm περίπου, σε σχέση με την κλιματική τιμή στην Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Θεσσαλία και Δυτική Στερεά Ελλάδα. «Άρα περιμένουμε, από εδώ και πέρα, ένα σύνηθες καλοκαίρι», επισήμανε ο κ. Αργυρίου.

Αναφορικά τώρα με την πρόσφατη καλοκαιρινή κακοκαιρία ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή είναι αδιαμφισβήτητη σήμερα.

«Όμως τεκμηριώνεται από άλλα στοιχεία και όχι από την εμφάνιση ασταθειών, όπως αυτή της προηγούμενης εβδομάδας. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι αυτή η περίοδος αστάθειας εντάσσεται στη φυσική στοχαστική μεταβλητότητα του κλίματος. Για να τη συνδέσουμε με την κλιματική αλλαγή, αφ’ ενός μεν θα πρέπει να μελετήσουμε στοιχεία της επόμενης δεκαετίας, τουλάχιστον, και αφ’ ετέρου να προτείνουμε ένα αξιόπιστο μηχανισμό που να εξηγεί τις αστάθειες αυτές με βάση τους νόμους της Φυσικής», συμπλήρωσε ο κ. Αργυρίου.

Επισήμανε παράλληλα ότι το κατά πόσο ή όχι θα πρέπει να συνηθίσουμε τέτοιους είδους καιρικές αστάθειες στα καλοκαίρια μας ο καθηγητής σχολιάζει ότι, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει η απαιτούμενη γνώση αυτή τη στιγμή ώστε να απαντήσει είτε θετικά είτε αρνητικά.

Ο ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Ο κ. Αργυρίου είναι υπεύθυνος και του μετεωρολογικού σταθμού του Πανεπιστημίου. Το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας ιδρύθηκε το 1968. Ο πρώτος μετεωρολογικός σταθμός του στην Πανεπιστημιούπολη του Ρίου, παρείχε δεδομένα για το διάστημα 1973 – 198​​2, οπότε και έπαυσε η λειτουργία του. Κατόπιν λειτούργησε ο πρώτος αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός ο οποίος παρείχε δεδομένα από το 1995 έως το 2002.

«Αναλαμβάνοντας εγώ τη Διεύθυνση του Εργαστηρίου το 2006 διαπίστωσα ότι ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός είχε τεθεί εκτός λειτουργίας. Με ενέργειές μου εγκαταστάθηκε ο νέος αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός και κατόπιν ο ακτινομετρικός σταθμός, οι οποίοι παρέχουν αδιαλείπτως δεδομένα από το 2010 έως σήμερα», μας εξηγεί.

Ο μετεωρολογικός σταθμός μετρά τις παραμέτρους: θερμοκρασία, υγρασία, διεύθυνση και ταχύτητα ανέμου, πίεση, ύψος υετού, υγρασία εδάφους. Ο ακτινομετρικός σταθμός περιλαμβάνει πολυφασματικές μετρήσεις στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας, μετρήσεις ηλιακής ακτινοβολίας (ολικής και διάχυτης) στο οριζόντιο επίπεδο και σε κεκλιμένα επίπεδα, καθώς και την ηλιοφάνεια.

Ταυτοχρόνως περιλαμβάνει ηλεκτρονικές φωτογραφικές μηχανές οι οποίες φωτογραφίζουν τον ουράνιο θόλο. Οι σταθμοί αυτοί εξυπηρετούν την ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, σε θέματα Φυσικής της Ατμόσφαιρας, ηλιακής ακτινοβολίας, μετεωρολογίας και κλιματολογίας.

«Κανένας μετεωρολογικός σταθμός και πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να παρέχει κανενός είδους πρόγνωση. Οι σταθμοί καταγράφουν στοιχεία τα οποία εν συνεχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τον σκοπό της πρόγνωσης. Στο Εργαστήριο η πρόγνωση γίνεται με διεθνώς χρησιμοποιούμενα προγνωστικά πρότυπα, η λειτουργία των οποίων είναι εν γένει ανεξάρτητη από τη λειτουργία των δύο σταθμών.

Τα στοιχεία των σταθμών χρησιμοποιούνται όμως για τον έλεγχο της απόδοσης αυτών των προτύπων», υπογραμμίζει ο κ. Αργυρίου.

Η απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο των βασικών παραμέτρων και των δύο σταθμών είναι πλέον διαθέσιμες στο διαδίκτυο: για τον μετεωρολογικό σταθμό στη διεύθυνση http://mymeasurements.eu/u/lapup/meteo.php?lang=el και για τον ακτινομετρικό στη: http://mymeasurements.eu/u/lapup/solar.php?lang=el.

Οι αντίστοιχες ιστοσελίδες έχουν αναπτυχθεί, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, ώστε να εξυπηρετούν τους επισκέπτες του Πανεπιστημίου, αλλά και της περιοχής μας από το εξωτερικό.

 Θάνος Χριστακόπουλος

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button