ΕλλάδαΡοή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Θεμιστοκλέους: «Η τρίτη δόση εμβολίου δεν είναι υποχρεωτική -mRNA για όσους είχαν κάνει AstraZeneca»

Στις αποφάσεις για την τρίτη δόση του εμβολίου για τα άτομα άνω των 60 και τους υγειονομικούς αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και απαντώντας γιατί προχωρήσαμε σε αποφάσεις για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού πριν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, είπε: «Περιμένουμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων όταν αφορά εγκρίσεις κυκλοφορίας φαρμάκων και εμβολίων. Δηλαδή, τα εμβόλια που εμείς αποφασίζουμε να χορηγήσουμε αναμνηστική δόση είναι εγκεκριμένα, είναι ασφαλή, είναι αποτελεσματικά. Αυτό που περιμένουμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και εμείς και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ είναι το δοσολογικό σχήμα αν αυτό είναι τρίτη δόση, είναι αναμνηστική δόση, είναι νέο σχήμα, να το καθορίσει και σε ποιες ηλικίες θα είναι».


Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η τρίτη δόση χαρακτηρίζεται ως ενισχυτική και παρότι ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει βεβαιότητα, μάλλον θα είναι επαρκής για να μας καλύψει, όπως είπε και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι.

Σχετικά με τη σπουδή πολλών να κάνουν τεστ αντισωμάτων και στη συνέχεια ανάλογα με το αποτέλεσμα να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην ενισχυτική δόση του εμβολίου, είπε ότι αυτό το τεστ δεν θεωρείται αξιόπιστος δείκτης και προφανώς μόνο οφέλη προσφέρει η αναμνηστική δόση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε κατηγορηματικά ότι η τρίτη δόση του εμβολίου δεν είναι υποχρεωτική και η πρόσκληση για εμβολιασμό με αυτήν αποτελεί ισχυρή σύσταση. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει στην πορεία.

Η σχετική πλατφόρμα για την ενισχυτική δόση θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου και όσοι ανήκουν στις ομάδες για τις οποίες υπάρχει σύσταση θα ειδοποιηθούν με sms. Να σημειωθεί ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca θα κάνουν την ενισχυτική δόση με άλλο εμβόλιο MRNA.

Θεμιστοκλέους: Τον Οκτώβριο ο εμβολιασμός παιδιών από παιδίατρους

Ο εμβολιασμός των παιδιών από παιδίατρους αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν οι προσκλήσεις στους παιδιάτρους για να υπογραφεί η σύμβαση και θα καθοριστεί και η αμοιβή τους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ερωτηθείς για όσους έχουν νοσήσει αλλά δεν τον έχουν δηλώσει, είπε ότι αυτοί δεν μπορούν να αναγνωριστούν από το σύστημα και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.

Σε ότι αφορά το τείχος ανοσίας είπε ότι ναι μεν βρισκόμαστε κοντά στο να το χτίσουμε, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη αφού όλα εξαρτώνται από τους ρυθμούς του εμβολιασμού. Τέλος και μεταξύ άλλων, σε ότι αφορά τον εμβολιασμό στα παιδιά, ήδη έχουν εμβολιαστεί περίπου 150.000 και από τα νέα ραντεβού που κλείνονται καθημερινά, τα περισσότερα προέρχονται από αυτή τη δεξαμενή.

Πηγή: iefimerida.gr

Τοπική Διαφήμιση
papathanasiou tsalafouti Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button