Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Θαλασσινά και χοληστερόλη αίματος

Στην περίοδο της νηστείας τα θαλασσινά παίζουν εξέχοντα ρόλο στη διατροφή μας. Τι συμβαίνει όμως σε άτομα που πάσχουν από υπερχοληστερολαιμία; Επιτρέπεται να τα καταναλώνουν;

Στο αίμα υπάρχουν δύο κύριες πηγές χοληστερόλης: Η χοληστερόλη που προέρχεται από τη διατροφή και αυτή που συντίθεται στο ήπαρ. Η διαιτητική χοληστερόλη σχετίζεται μόλις με το 30% της χοληστερόλης του αίματος.


Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη χοληστερόλη του αίματος οφείλεται στην κατανάλωση κορεσμένου λίπους ( κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών υψηλών λιπαρών) και όχι στην κατανάλωση τροφίμων υψηλών σε χοληστερόλη. Επίσης, πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση θαλασσινών έχει ελάχιστη επίδραση στην κακή χοληστερόλη (LDL), ενώ αυξάνει σημαντικά την καλή (HDL) και μειώνει τα τριγλυκερίδια.

Ακόμη, μην ξεχνάμε ότι τα θαλασσινά είναι πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων, γνωστά για την αντιθρομβωτική και καρδιοπροστατευτική τους δράση.

Οπότε καταναλώστε θαλασσινά στη νηστεία χωρίς ιδιαίτερο φόβο, αλλά μην ξεχνάτε να προσέχετε και τον τρόπο μαγειρέματός τους!

Νόρα Καρατσικάκη-Βλάμη Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Αγρινιο Σκαλτσοδήμου 2, Πλατεία Ειρήνης- Τηλ: 26410-26126

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button