ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Θ. Μωραΐτης: «Για να περάσει το αθλητικό νομοσχέδιο, εργαλειοποιούνται οι αθλητές για πολιτικά συμφέροντα»

"Διχάζεται ο αθλητικός κόσμος και επιβάλλονται κανόνες που οδηγούν σε αδιέξοδο", τονίζει ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τομεάρχης Αθλητισμού και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ, Θάνος Μωραΐτης, κατά τη Β’ Ανάγνωση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, κάλεσε τον Υφυπουργό Αθλητισμού «να σταματήσει το επικοινωνιακό φιάσκο που εργαλειοποιεί τους αθλητές».

«Εργαλειοποιείτε Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές για προσωπικό όφελος. Δεν ανήκουν ούτε σε κόμματα, ούτε σε πολιτικές μεθοδεύσεις οι αθλητές κ. Υπουργέ. Τιμάνε τη χώρα, τους πολίτες, τη σημαία. Κανείς δε μπορεί να τους χρησιμοποιεί για πολιτικά συμφέροντα», σημείωσε.


Παράλληλα, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο «ήρθε στη Βουλή μετά από μια κατ’ επίφαση διαβούλευση, εν μέσω θέρους, προκειμένου να περιοριστεί όσον το δυνατόν περισσότερο ο διάλογος και να καμφθούν οι οξείες αντιδράσεις της αθλητικής κοινότητας».

«Το Μάρτιο 2020 ενημερώσατε το ακροατήριό σας, ότι όποια απόφαση λάβετε για το μέλλον του αθλητικού κινήματος θα είναι αποτέλεσμα πλήρους συνεννόησης με τους εκπροσώπους του», ανέφερε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον Υφυπουργό. Εν συνεχεία, συμπλήρωσε: « ‘Ερήμην τους δε θα γίνει τίποτα’ λέγατε τότε, κ. Υπουργέ. Αλλά αυτό που συμβαίνει από τη μέρα που μπήκε το νομοσχέδιό σας στη Βουλή δεν έχει προηγούμενο για την αθλητική κοινότητα».

Αναφορικά με την αναδρομικότητα των θητειών, ο βουλευτής σημείωσε ότι «ο Υφυπουργός δεν απάντησε με σαφήνεια αν ισχύει. “Θα έλεγα μάλιστα ότι το κάνατε πιο δύσκολο όταν λέτε, ότι, από την εφαρμογή του νόμου, όποιος έχει δύο συνεχόμενες θητείες δεν μπορεί να ξαναεκλεγεί».

«Δηλαδή οι δυο θητείες αφορούν το παρελθόν άρα υπάρχει αναδρομικότητα;  Αν όχι, πείτε μας. Αλλιώς καλά ξεμπερδέματα στα δικαστήρια! Σας το είπαν οι πάντες και παίζετε κατενάτσιο με αυτό το θέμα», υπογράμμισε  χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις θητείες, ο κ. Μωραΐτης πρόσθεσε: «Εμείς δεν είμαστε ούτε κατά των θητειών ούτε και με τα όρια ηλικίας έχουμε πρόβλημα, αν και θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε, πως θα στερήσετε ένα βασικό δικαίωμα από οποιονδήποτε άνθρωπο, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, όταν αυτό, δεν ισχύει πουθενά στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή τουλάχιστον, έννομη τάξη».

Όσον αφορά στο μητρώο, ο Τομεάρχης Αθλητισμού είπε ότι «ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ έχει τονίσει πολλές φορές την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα της δημιουργίας του καθώς και τα οφέλη που θα αποκομίσει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός από τη λειτουργία του».

Μάλιστα, ανέφερε πως «Εμείς [ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ] μιλάμε όμως για ένα μητρώο – εργαλείο χρηστής διοίκησης, ανάπτυξης, και αξιολόγησης μέσω αντικειμενικών κριτηρίων. Κι όχι ένα μέσο ελέγχου και νομής εκλογικής ισχύος στις αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών. Κανείς δε διαφωνεί με την εγγραφή των σωματείων που έχουν πραγματική δραστηριότητα και την εξάλειψη των σωματείων σφραγίδα. Ουδείς πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχουν και σήμερα σωματεία σφραγίδα». Αλλά πρόσθεσε ότι «η στόχευση της Κυβέρνησης είναι η σύνδεση του μητρώου με τις αρχαιρεσίες. Η αδιαφανής και επεμβατική λειτουργία του Υπουργείου και όχι η κάθαρση».

Για συγκεκριμένα θέματα ανέφερε τα εξής:

-Διατάξεις στο νομοσχέδιο επιμένουν στην αντικατάσταση της τελεσίδικης καταδίκης με αμετάκλητη καταδίκη.

«Λέτε δηλαδή ότι δεν μπορεί κάποιος να είναι μέλος ΔΣ Σωματείου  επειδή παραπέμπεται για κακούργημα και μπορεί κάποιος να είναι μέτοχος και μέλος ΔΣ ΠΑΕ-ΚΑΕ εφόσον δεν καταδικαστεί αμετακλήτως. Σας καλώ να ορίσετε την τελεσίδικη καταδίκη ως την αναγκαία ποινή ώστε να στοιχειοθετείται κώλυμα», σημείωσε.

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις στις αρχαιρεσίες, ο Βουλευτής σημείωσε ότι πρόκειται για μια απολύτως προβληματική κατάσταση.

«Λέτε ότι όλα τα εκλογικά θέματα ρυθμίζονται από το καταστατικό του σωματείου και ακολούθως του αλλάζετε τα φώτα! Σας ζητώ να αλλάξετε τουλάχιστον αυτό,  τη χωριστή ψηφοφορία για τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ και τη δυνατότητα υποψηφίου Προέδρου που θα λάβει 25% των ψήφων, να καταλαμβάνει αυτόματα, τη θέση του τελευταίου εκλεγμένου μέλους. Δεν στέκει ως λογική, θα γίνει χαμός με προσφυγές παντού. Αν πραγματικά θέλατε ανανέωση αφήστε το δημοκρατικό σύστημα της απλής αναλογικής δώστε τη δυνατότητα σε όποιον θέλει, να φτιάξει ψηφοδέλτιο και με ένα μικρό ποσοστό να μπορεί να εκλεγεί στο ΔΣ. Να ξανασκεφτείτε τη σταυροδοσία 2/3 που στην ουσία θα εγκαθιδρύσει νέα τζάκια!», είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Επιβάλλετε τον ορισμό του αντιπροσώπου στις υπερκείμενες Ενώσεις και Ομοσπονδίες με τον υποχρεωτικό περιορισμό στο μέλος του ΔΣ.

Παραβλέπω ότι υπάρχουν σωματεία με ανώτερο 15 μέλη του ΔΣ που καλλιεργούν μέχρι και 24 αθλήματα (ΑΕΚ-Πανελλήνιος) και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί σας ενοχλεί η εκλογή παντού όπως ήταν στον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που κατάργησε τις περιβόητες εξουσιοδοτήσεις», σημείωσε.

«Δίνετε το δικαίωμα ψήφου σε σωματεία στις εκλογές της Ένωσης εφόσον έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α’ 148) και τουλάχιστον κατά τα δύο (2) από τα τρία (3) προηγούμενα της γενικής συνέλευσης ημερολογιακά έτη. Ποια η σκοπιμότητα; Περιμένουμε να δούμε και αυτή η “φωτογραφία” ποιον αφορά αφού φροντίζετε να μειώσετε και τον αριθμό των αθλητών στα ατομικά αθλήματα σε 8 και στα ομαδικά σε 12», πρόσθεσε.

Ο Τoμεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ είπε κλείνοντας ότι η μεταρρύθμιση που ευαγγελίζεται ότι φέρνει το νομοσχέδιο, είναι ένα κενό σαρκίο.  «Κενό ανανέωσης, κενό διαβούλευσης, κενό λύσεων».

«Είναι και μια συρραφή επιβολής και αυταρχισμού. Μια ωμή και πρωτοφανής παρέμβαση. Μια αντιδημοκρατική μεθόδευση», είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Advertisements
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
synthima pistioals 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button