West Side StoriesΡοή Ειδήσεων

«Ταξίδι» στο Αγρίνιο της δεκαετίας του ’30 μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «Το Φως»

Ψηφιοποιημένα τεύχη της εφημερίδας αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα από τον Σπύρο Τσίρκα

Στην καθημερινότητα, τα προβλήματα, τις εξελίξεις και την επικαιρότητα που απασχολούσαν το Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή στις αρχές της δεκαετίας του 1930 μεταφερόμαστε μέσα από την αξιέπαινη προσπάθεια του Σπύρου Τσίρκα.

Η εφημερίδα εκδόθηκε το 1928 μέχρι το 1934 και μετά σταμάτησε για οικονομικούς λόγους. Εκδότης ήταν ο Μιλτιάδης Τζανής. Ο Σπύρος Τσίρκας συνέλεξε και ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ψηφιοποιημένες τις σελίδες των τευχών της και μπορεί κανείς κατεβάζοντάς τες στον υπολογιστή του να τις διαβάσει.


«Η εφημερίδα απέκτησε μεγάλο κύρος ανάμεσα στον πανελλαδικό τύπο λόγω της εκλεκτής ύλης και της συντακτικής επιμέλειας που είχε, και αποτελεί σταθμό στον επαρχιακό τύπο. Μέσα από τα φύλλα της εξέφραζε την γνώμη για τα θέματα της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας χωρίς ωστόσο να αποκλείει και γενικότερα θέματα της χώρας», τονίζει χαρακτηριστικά.

Αναφέρει ο Σπύρος Τσίρκας στην ομάδα του Facebook «Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου, Aetolia Acarnania tempus», όπου έγινε και η αρχική ανάρτηση:

Επιτέλους, η διαδικασία συλλογής των σελίδων της εφημερίδας ανά έτος απο την βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, έφτασε στο τέλος της. Ηταν μια διαδικασία που αποδείχθηκε αρκετά κουραστική, επίπονη αλλά και εξαιρετικά χρονοβόρα.

Η εφημερίδα εκδόθηκε το 1928 μέχρι το 1934 και μετά σταμάτησε για οικονομικούς λόγους. Εκδότης ήταν ο Μιλτιάδης Τζανής.

Η εφημερίδα απέκτησε μεγάλο κύρος ανάμεσα στον πανελλαδικό τύπο λόγω της εκλεκτής ύλης και της συντακτικής επιμέλειας που είχε, και αποτελεί σταθμό στον επαρχιακό τύπο. Μέσα από τα φύλλα της εξέφραζε την γνώμη για τα θέματα της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας χωρίς ωστόσο να αποκλείει και γενικότερα θέματα της χώρας.

Επιπλέον αποτελούσε χώρο αναγγελίας για τις πολλές διαφημίσεις του τσιγάρου και των διαφόρων γνωστών προϊόντων της εποχής. Εκτός των άλλων θεμάτων, στην εφημερίδα μπορούσε κάποιος να βρει γνωστοποιήσεις για τις συνεδριάσεις των συλλόγων, για τις διαλέξεις, να ενημερωθεί για τις προβολές του κινηματογράφου καθώς και για τις παραστάσεις των θεάτρων, να μάθει για τις γυμναστικές επιδείξεις και να πληροφορηθεί για τα διάφορα εγκαίνια έργων υποδομής.

Τέλος είχε μια στήλη με τίτλο «Η Ζωή των Κοινοτήτων» και αφορούσε τα ζητήματα των γύρω χωριών, την οικονομία, την εκπαίδευση και άλλα. Σε αυτές τις στήλες μπορούσε κάποιος να ενημερωθεί για τις εμπορικές πανηγύρεις καθώς και για τις διάφορες εκδηλώσεις στα χωριά.

Προσωπικά για μένα αυτή η διαδικασία αποδείχθηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Διαβάζοντας άρθρα μεταφέρθηκα νοητά σε εκείνη την εποχή και έμαθα ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον τόπο μου, για τις συνθήκες διαβίωσης, για τις μουσικές προτιμήσεις και την διασκέδαση, για την κοινωνία αλλά και γενικότερα την ζωή των ανθρώπων εκείνης της περιόδου.

Οι 5 τόμοι της εφημερίδας είναι διαθέσιμοι από τον ακόλουθο σύνδεσμο. Θα χρειαστεί να τους κατεβάσετε στον υπολογιστή σας. Δεν είναι δυνατή η προεπισκόπηση λόγω του μεγάλου μεγέθους.

Σας εύχομαι καλή έρευνα, καλή ανάγνωση, καλό ταξίδι στο παρελθόν.

Μπορείτε να κατεβάσετε τα αρχεία στο Google Drive εδώ.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button