Ταρτάκια με λευκά τυριά, δυόσμο και καρδιά έκπληξη
Υλικά για 18-20 ταρτάκια 6-7 εκ. διάμετρο
1 φαριν απ
1 στραγγιστό γιαούρτι
180γρ ελαιόλαδο (όσο περίπου χωράει στο κεσεδάκι του γιαουρτιού)
1 αβγό
300μλ γάλα
20γρ βούτυρο
20γρ αλεύρι
2-3 φρ κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κ.σ. τραχανάς πολίτικος
20 φυλλαράκια φρ δυόσμου ψιλοκομμένα (η και λιγότερα ανάλογα την ένταση που θέλουμε να δώσουμε)
2-3 συσκευασίες γεμιστές πιπεριές Almito
150γρ φέτα τριμμένη
200γρ ανθότυρο
1 κρόκος
Αλάτι , πιπέρι , τριμμένη γραβιέρα όσο πάρουν τα ταρτάκια για κάλυψη από πάνω
Εκτέλεση
Κάνουμε τη ζύμη πρώτα : ανακατεύουμε το φαριν απ με το αβγό και μετά προσθέτουμε το λάδι και το γιαούρτι μέχρι να ομογενοποιηθούν . Η ζύμη μας θα είναι εύθρυπτη , την αφήνουμε να ξεκουραστεί 30λ σκεπασμένη σε θερμοκρασία δωματίου . Σε τηγάνι με λίγο βούτυρο μαλακώνουμε τα κρεμμυδάκια και τα κρατάμε στη άκρη .Στη συνέχεια κάνουμε μια μπεσαμέλ : σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας να ομογενοποιηθούν . Προσθέτουμε σε 2-3 δόσεις το γάλα ζεστό και ανακατεύουμε πλέον με σύρμα συνέχεια , χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να δέσει η μπεσαμέλ σιγά σιγά ανακατεύοντας περιοδικά . Στη συνέχεια προσθέτουμε τα τυριά , τα κρεμμυδάκια ανακατεύουμε πάλι και δοκιμάζουμε απο αλάτι . Αν χρειάζεται προσθέτουμε . Συμπληρώνουμε και πιπέρι και αφήνουμε να κρυώσει μερικά λεπτά εκτός φωτιάς . Τελευταία προσθήκη ο κρόκος και ο τραχανάς . Από τη ζύμη που κάναμε θα μας χρησιμέψουν τα 2/3 περίπου . Το υπόλοιπο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για μερικές μέρες σε μεμβράνη τροφίμων . Κάνουμε τη ζύμη μας μακρόστενη κόβουμε μικρά μπαλάκια (40γρ περίπου το καθένα) και τα ανοίγουμε σε λεπτό φύλο . Καλύπτουμε τα φορμάκια μας , τα τρυπάμε με πιρούνι αρκετές φορές και τα ψήνουμε 5-6λ στον αέρα στους 180β . Τα βγάζουμε και σε καθένα βάζουμε πρώτα μια κ.σ. μπεσαμέλ μετά βυθίζουμε μια πιπεριά Almito και καλύπτουμε με μπεσαμέλ πάλι και τέλος λίγη τριμμένη γραβιέρα . Ξανά λοιπόν στο φούρνο 20λ περίπου .
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ
Του Νίκου Καζαντζή