Τα «μυστικά δείπνα» στο ΠΑΣΟΚ, το θέμα ηγεσίας και οι εξελιξεις στη ΔΗΜΑΡ

Που στοχεύουν οι συναντήσεις βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ποιοι ετοιμάζονται να θέσουν θέμα ηγεσίας. Πως σχεδιάζουν την ανάδειξη του επόμενου υποψηφίου. Το παρασκήνιο στην κεντροαριστερά.

Φωτιά έχουν πάρει οι συζητήσεις για το μέλλον της Κεντροαριστεράς στο ΠΑΣΟΚ, στο Ποτάμι αλλά και στη ΔΗΜΑΡ αφού η προοπτική των συνεδρίων που έχουν εξαγγείλει και τα τρία κόμματα ανοίγει τον δρόμο για την διαμόρφωση συμμαχιών και την αμφισβήτηση των ηγεσιών κυρίως στο ΠΑΣΟΚ και στην ΔΗΜΑΡ.


Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ συγκροτείται με αργά και σταθερά βήματα το αντιβενιζελικό μπλοκ

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ συγκροτείται με αργά και σταθερά βήματα το αντιβενιζελικό μπλοκ. Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΘάνοςΜωραΐτης με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» θέτει εκ νέου θέμα αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και καλεί όλα τα στελέχη να τοποθετηθούν για το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης.

Μάλιστα στη συνέντευξή του αναφέρει ότι «υπάρχει ένας εθισμός στην λογική ενός όλο και πιο μικρού ΠΑΣΟΚ το οποίο θα μπορεί να κουμαντάρεται εύκολα. Αυτό το ΠΑΣΟΚ υπάρχει σε κάποιους διαδρόμους. Εξω από τους τέσσερις τοίχους, στην κοινωνία, στους κοινωνικούς εταίρους, στην αυτοδιοίκηση, η παράταξη καταγράφει νίκες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τονίζει επίσης ότι δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ «ένα κομματίδιο, με μανία κυβερνητισμού, δεκανίκι είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ» και υποστηρίζει ότι χρειάζεται «μια παράταξη που θα καταστεί ο κυρίαρχος πόλος, συσπειρώνοντας όλες τις δυνάμεις του κέντρου και της κεντροαριστεράς, παλιές αλλά και νέες. Χρειάζεται νέα ηγεσία που θα ενώνει και θα διευρύνει δυνάμεις».

Ο κ. Μωραΐτης σε συνεργασία με τον Φίλιππο Σαχινίδη, τον Κώστα Τριαντάφυλλο και τον Νίκο Σηφουνάκη έχουν ξεκινήσει επαφές με στελέχη της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να αναζητήσουν κοινούς δρόμους για το μέλλον της Κεντροαριστεράς

Την προηγούμενη εβδομάδα,  οι τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκαν με τους βουλευτές Γιάννη Πανούση και ΘωμάΨύρρα της ΔΗΜΑΡ που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τους επίσης βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, ΔημήτρηΑναγνωστάκη και Γιώργο Κυρίτση.

Η πρωτοβουλία των 5 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και η ομάδα των τεσσάρων του ΠΑΣΟΚ που αναμένεται να αυξηθεί και με άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος, αποφάσισαν να παρέμβουν σε πολιτικό επίπεδο μέσω κοινής αρθρογραφίας ή ενός πολιτικού κειμένου που θα υπογράφεται απ΄ όλους, προκειμένου να προχωρήσουν στην σύγκλιση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς χωρίς όμως τις σημερινές ηγεσίες των κομμάτων, δηλαδή τους Φώτη Κουβέλη και Ευάγγελο Βενιζέλο.

Παράλληλα οι κ.κ. Μωραΐτης, Τριαντάφυλλος και Σηφουνάκης συναντήθηκαν την περασμένη Πέμπτη με τους ΑνδρέαΠαπαδόπουλο και Δημήτρη Ψαριανό σε καφέ κεντρικού ξενοδοχείου στο Σύνταγμα όπου συζήτησαν τις επόμενες κινήσεις τους. Μάλιστα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ρώτησαν τους ΔΗΜΑΡίτες εάν προτίθενται να «μετακομίσουν» στο Ποτάμι για να λάβουν αρνητική απάντηση.

Την ομάδα των τεσσάρων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έχουν προσεγγίσει και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν μεταπηδήσει στην ΔΗΜΑΡ και ανήκουν στο προεδρικό στρατόπεδο

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ομάδα των τεσσάρων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έχουν προσεγγίσει και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν μεταπηδήσει στην ΔΗΜΑΡ και ανήκουν στο προεδρικό στρατόπεδο όπως για παράδειγμα ο ΓιάννηςΑμοιρίδης.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επικοινωνήσουν με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αμφισβητούν τον Ευάγγελο Βενιζέλο (Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Ρέππας, Κίνηση των 75 κ.ά.) προκειμένου να αποφασίσουν το πρόσωπο που θα επιλεγεί για να ηγηθεί της κίνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα αμφισβήτησης του Ευάγγελου Βενιζέλου θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες καθώς η εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι η αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα θα ανοίξει τον δρόμο της συνεννόησης με τα άλλα κόμματα για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Από τη ΔΗΜΑΡ παρουσιάζει κινητικότητα ο Γιάννης Πανούσης με την πρωτοβουλία των 5 βουλευτών. Ο κ. Πανούσης έχει συναντηθεί με τους αποχωρήσαντες από τη ΔΗΜΑΡ που έχουν μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ (Αν. Νεφελούδης και Σ. Μπαγεώργος) καθώς και με τον Κώστα Σκανδαλίδη και την ομάδα των τεσσάρων βουλευτών ενώ έχει ανοιχτή γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη ΔΗΜΑΡ παρουσιάζει κινητικότητα ο Γιάννης Πανούσης με την πρωτοβουλία των 5 βουλευτών. Στόχος η συγκρότηση ενός κόμματος της Κεντροαριστεράς χωρίς Βενιζέλο και Κουβέλη ενώ δεν αποκλείουν την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Στόχος της κίνησης των 5 είναι η συγκρότηση ενός κόμματος της Κεντροαριστεράς χωρίς Βενιζέλο και Κουβέλη ενώ δεν αποκλείουν την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προτείνουν τον Φώτη Κουβέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ δεν αποκλείεται ο Γιάννης Πανούσης να διεκδικήσει θέση αντιπροέδρου στη ΔΗΜΑΡ.

Στη ΔΗΜΑΡ η μεταρρυθμιστική τάση έχει αποφασίσει να δράσει από κοινού παρατηρώντας όμως ότι η πλειοψηφία του κόμματος που στηρίζει τον Φώτη Κουβέλη έχει βάλει πλώρη για τον ΣΥΡΙΖΑ και εξωθεί την εσωκομματική αντιπολίτευση στην έξοδο. Στελέχη της μεταρρυθμιστικής τάσης αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να συμμετέχουν στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ και πως έχουν ξεκινήσει να συζητούν και με άλλα κόμματα του χώρου.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός εκτιμάται ότι μετά και την σύγκλιση της ΚΕ του κόμματος την ερχόμενη εβδομάδα θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις που θα αφορούν την συμμετοχή του στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ. Ο Σπύρος Λυκούδης φέρεται αποφασισμένος να δώσει την μάχη για την συγκρότηση του Κεντροαριστερού Πόλου ακόμα και εκτός ΔΗΜΑΡ εάν η πλειοψηφία ακολουθήσει την τακτική της στροφής στον ΣΥΡΙΖΑ.

thetoc.gr

Χορηγούμενη
Share
Published by
agripress