Lifestyle & PeopleΡοή Ειδήσεων

Τα διάσημα αυτοκίνητα του ελληνικού σινεμά – Το Μίνι του Γεωργίτση, η Σιτροέν του Κούρκουλου και η Τζάγκουαρ της Αλίκης (video))

Ο παλιός Ελληνικός κινηματογράφος ήταν το φυτώριο που κατασκεύασε τους λαμπερούς σταρ ηθοποιούς. Ωστόσο, πίσω από τη λάμψη των ηθοποιών υπήρχε και μία άλλη, ιδιαίτερη κατηγορία από σταρ, που λαμποκοπούσαν το ίδιο: τα αυτοκίνητα των σταρ!

auto cine 1
Το κόκκινο mini cooper του Φαίδωνα Γεωργίτση, θα το δούμε να το οδηγά ο ίδιος στο «Γοργόνες και μάγκες» αλλά, την ίδια χρονιά, θα το εντοπίσουμε ασπρόμαυρο να ανήκει υποτίθεται στον Ζώρα Τσάπελη στο φιλμ «Το παρελθόν μιας γυναίκας».


auto cine 2

Βλέποντας συνεχώς στα πλάνα τα ίδια αυτοκίνητα, μαθαίνουμε ποια αυτοκίνητα ανήκαν σε ποιους πρωταγωνιστές, ανάλογα με το ποιος έπαιζε στη σκηνή.

Όταν αναφερόμαστε στα αυτοκίνητα των σταρ δεν εννοούμε μόνο εκείνα που ο παραγωγός τής ταινίας έφερνε στο γύρισμα και απλώς τα οδηγούσαν οι ηθοποιοί ως ρόλοι.

auto cine 3

Αναφερόμαστε σε κάτι πολύ πιο συναρπαστικό: στα προσωπικά αυτοκίνητα των σταρ που τα παραχωρούσαν οι ίδιοι στα γυρίσματα των ταινιών. Αυτοκίνητα που είτε τα οδηγούσαν οι ίδιοι, είτε κάποιοι άλλοι στα πλάνα όπως συνέβη και στο φιλμ του Ν. Φώσκολου «Ορατότης μηδέν».

auto cine 4

Εκεί, ο πρωταγωνιστής Νίκος Κούρκουλος, έχει παραχωρήσει την προσωπική του Citroen ds που απέκτησε το 1969 και στο φιλμ, υποτίθεται, ότι ανήκει στον πλοιοκτήτη Μάνο Κατράκη.

auto cine 5

Οι ηθοποιοί, όπως ήταν φυσικό και σε ότι αφορά στα εξωτερικά γυρίσματα των ταινιών τους, πήγαιναν στον τόπο τού γυρίσματος με τα προσωπικά τους αυτοκίνητα τα οποία και στάθμευαν κάπου εκεί κοντά.

Συχνά πυκνά, λοιπόν, τα σταθμευμένα αυτοκίνητά τους έμπαιναν στα πλάνα. Είτε στοχευμένα, αν επρόκειτο για ακριβά και πολυτελή αυτοκίνητα, είτε χωρίς ιδιαίτερο λόγο, αφού δεν ενοχλούσαν το πλάνο αλλά και του προσέδιδαν και μια επιπλέον ζωντάνια.

auto cine 6

auto cine 7

Για όσους εργάζονταν στη Φίνος φιλμ υπήρχε όρντινο, δηλαδή η ώρα προσέλευσης και ο τόπος, σε ό,τι αφορούσε στα εξωτερικά γυρίσματα. Κι αυτό ο Φ. Φίνος είχε εμπνεύσει σε όλους να το τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια, τουλάχιστον στην πρώτη περίοδο της εταιρείας.
auto cine 8

Ο τόπος προσέλευσης ήταν η οδός Χίου, η έδρα της εταιρείας κι από εκεί όλοι μαζί, τεχνικοί και εξοπλισμός, με τα περιβόητα Land Rover με τα λογότυπα της εταιρείας στις πόρτες, έβγαιναν κομβόι για το γύρισμα.

Οι ηθοποιοί ωστόσο, όταν πια καταξιώθηκαν μπορούσαν να πηγαίνουν απευθείας στο γύρισμα με τα αυτοκίνητά τους, αφού, έτσι κι αλλιώς, είχαν διαφορετική ώρα προσέλευσης από τους τεχνικούς. Μοιραίο ήταν, από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 60 να εντοπίζουμε τα αυτοκίνητα των ηθοποιών στα πλάνα των ταινιών τους.

auto cine 9
Ένα ακόμη παράδειγμα αποτελεί το προσωπικό κόκκινο mini Cooper του Φαίδωνα Γεωργίτση. Τον βλέπουμε να το οδηγά ο ίδιος στην Πάρνηθα ως τάχα μου ραλίστας στο φιλμ του Γιάννη Δαλιανίδη «Γοργόνες και μάγκες».

Ωστόσο, την ίδια χρονιά θα το εντοπίσουμε, ασπρόμαυρο αυτή τη φορά, και στο φιλμ «Το παρελθόν μιας γυναίκας» όπου ο ίδιος συμπρωταγωνιστεί με τον Κώστα Καζάκο και τη Μαίρη Χρονοπούλου. Στην ταινία αυτήν όμως, το οδηγεί ο Ζώρας Τσάπελης!

Η βασίλισσα των αυτοκινήτων της Φίνος Φιλμ ήταν η μαύρη Buick ιδιοκτησίας του Φιλοποίμενα Φίνου. Η Buick αυτή θα εμφανιστεί σε πάνω από 15 ταινίες της Φίνος φιλμ!

Ο Νίκος Κούρκουλος πριν αποκτήσει την Citroen είχε στην κατοχή του μια Alpha Romeo Giulietta την οποία και θα εντοπίσουμε σε αρκετές ταινίες του στην πρώτη του περίοδο όπως στο φιλμ του Βασίλη Γεωργιάδη «Οργή» το 1962.

Στο «Κατηγορώ τους ανθρώπους» το 1965 θα τη βρούμε σε ανύποπτο χρόνο παρκαρισμένη σε ένα δρομάκι, χωρίς να παίζει ρόλο στην ταινία και ομοίως θα τη βρούμε, άσχετα παρκαρισμένη, στο προαύλιο των Αγίων Αναργύρων, στούντιο της Φίνος Φιλμ, σε σκηνή από το «Κοινωνία ώρα μηδέν».

Σε όλες αυτές τις σκηνές, εννοείται, διακρίνουμε τον ίδιο αριθμό κυκλοφορίας.

auto cine 10
Στο βίντεο του συνεργάτη μας Ανδρόνικου Τζιβλέρη στο κανάλι του Kastalia θα δούμε πολλά ακόμη αυτοκίνητα των πρωταγωνιστών που αλιεύσαμε από τις ταινίες τού παλιού Ελληνικού κινηματογράφου.

Από τη Volvo του Αλέκου Αλεξανδράκη, τη Citroen του Γιάννη Δαλιανίδη που, κυριολεκτικά, θα τη βρούμε σε όλες τις ταινίες του να φιγουράρει σε κάποιο πλάνο ως τη μαύρη πολυτελή Buick του ίδιου του Φιλοποίμενα Φίνου που και αυτή πρωταγωνιστεί σε πάνω από δεκαπέντε ταινίες της Φίνος Φιλμ.

του Ανδρόνικου Τζιβλέρη

mixanitouxronou.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button