Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Τα χωριά του κάτω Αχελώου «συζήτησαν» για το μέλλον τους

Κατοχή, Νεοχώρι, Πεντάλοφο, Σταμνά, Γουριά, Λεσίνι, Άγιος Ηλίας, Μάστρου με τη συμμετοχή φορέων και ενεργών πολιτών, βρέθηκαν για πρώτη φορά στο επίκεντρο μιας πολύωρης εποικοδομητικής συζήτησης με κοινή συνισταμένη την αξιοποίηση και διάσωση του Αχελώου ποταμού, πηγής ζωής και συντελεστή παραγωγικής και οικονομικής γενικότερα ανάπτυξης της περιοχής.

Σε ένα ευρύ διαδικτυακό κοινό, ομιλητές κυρίως νεαρής ηλικίας από όλα τα χωριά των Οινιάδων, συνομίλησαν και αντάλλαξαν ιδέες, εμπειρίες και προβληματισμούς με την δέσμευση ότι σύντομα θα ακολουθήσει μια δια ζώσης συζήτηση σε μια από τις όχθες του Αχελώου.


Η πρωτοπόρα τηλεδιάσκεψη, διάρκειας τριών ωρών εποικοδομητικού και γόνιμου διαλόγου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 6 Οκτωβρίου 2020 με θέμα «Βιοποικιλότητα: Δυνατότητες & Προοπτικές Ανάπτυξης για τα χωριά του Κάτω Αχελώου», μια δράση που υλοποιήθηκε από το Σωματείο «Acheloos Grow Up» σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ε.Π.Π.Ι.-ΔΡΟΥΜΕ» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιβάλλοντος #EUGreenweek2020.

Συντονιστές της διαδικτυακής συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος και Πρόεδρος του Σωματείου «Acheloos Grow Up» Θανάσης Μπίκας και η Πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας «Ε.Π.Π.Ι.-ΔΡΟΥΜΕ» Παρθενία Χαρίτου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τοποθετήθηκε η Διδάκτωρ Επιστημών του Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου Βασιλική Νταλάκου για τα νομικά εργαλεία προστασίας του Αχελώου, ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος για τη στήριξη του εγχειρήματος εκ μέρους του Δήμου δίνοντας έμφαση στη διατήρηση ενός ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας για την υλοποίηση ανάλογων δράσεων, ο Περιβαλλοντολόγος- Συντονιστής Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων Γιάννης Σελιμάς για τη συμβολή του Φορέα στην προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της περιοχής, αλλά και για τις αυθαίρετες κατασκευές και ΧΑΔΑ κατά μήκος του ποταμού, ο Διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας Νίκος Χούτας για το κρίσιμο θέμα των χρήσεων γης και ο Γεωλόγος Πάνος Καρούτσος για το έντονο σπηλαιολογικό ενδιαφέρον της περιοχής.

Την Κατοχή εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργος Καλόκληρος και ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Ράπτης οι οποίοι τόνισαν τη σπουδαιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Οινιάδων, και τις δυνατότητες του kitesurfing στο Διόνι και του αγροτουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Το Νεοχώρι εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου Πολιτισμού Οινιαδών «Ελένη Γαντζούδη» και εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Κατσαρός, ο οποίος στάθηκε στο μοναδικό οικοσύστημα του Λούρου, ενώ παρουσίασε κάποιες από τις πολιτιστικές προτάσεις του Ομίλου που έχουν στόχο την καταγραφή και διάσωση της λαογραφίας του τόπου.

Το Πεντάλοφο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργος Μαζαράκης ο οποίος μίλησε για την ανάγκη προστασίας της ποιότητας του νερού του Αχελώου και για το πόσιμο νερό των χωριών και ο Αντιπρόεδρος του Σωματείο «Acheloos Grow Up» Γιάννης Τζακώστας αναφέρθηκε στον περιπατητικό τουρισμό και τις προτάσεις του Σωματείου για τις τρεις περιπατητικές διαδρομές στις όχθες του Αχελώου.

Τη Γουριά εκπροσώπησε ο εκπαιδευτικός Κώστας Μπερερής ο οποίος επεσήμανε τον καταλυτικό ρόλο της παιδείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αναπτυξιακή αφετηρία του τόπου.

Το Λεσίνι εκπροσώπησε ο Γεωπόνος-Msc στην Αειφορία- και υπεύθυνος αμπελώνα στο Οινοποιείο “Σωτηρίου” Βασίλης Σωτηρίου ο οποίος μίλησε για το Δάσος Φράξου και την προστασία σπάνιων ειδών πτηνών, αλλά και τις προοπτικές της περιοχής για γαστρονομικό τουρισμό.

Τη Σταμνά εκπροσώπησε ο Αγρονόμος/Τοπογράφος Μηχανικός Μsc Θεόδωρος Σιαδήμος ο οποίος έφερε ως αναπτυξιακό παράδειγμα τα Ηπειρώτικα χωριά, ενώ ανέφερε την ανάγκη χωροταξικού σχεδιασμού ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Τον Άγιο Ηλία εκπροσώπησε ο Ιατρός και Συγγραφέας Θωμάς Μαυρομμάτης ο οποίος ανέλυσε τα χριστιανικά μνημεία και τις προοπτικές ανάπτυξης Προσκυνηματικού Τουρισμού στην Παραχελωίτιδα.

Από τη Μάστρου, στη συζήτηση συμμετείχε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γιάννης Κουτσοθόδωρος.

Συμμετείχαν επίσης η Καθηγήτρια Μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Αγρινίου Ευγενία Γρέντζελου με το τραγούδι «Το Ποτάμι» σε στίχους της Αγαθής Δημητρούκα, ο Πρόεδρος της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας Πάνος Χολής, ο Ερευνητής και Μέλος της Εθελοντικής Ομάδας «ΕΠΠΙ-Δρούμε» Χρήστος Σακαρίκας , o τραγουδοποιός Σπύρος Νικολάου με το τραγούδι του «ο Αχελώος» καθώς και ενεργοί πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

iaitoloakarnania.gr

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
ocean new optimize Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button