Αυτοδιοίκηση

Τα απολύτως αναγκαία στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Αγρινίου για το 2016

po-dimotiko-23-11-151

Με την αποδοχή μιας σκληρής πραγματικότητας από την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρίνιου, ότι ουσιαστικά αδυνατεί υπό τις υπάρχουσες συνθήκες να υλοποιήσει το πρόγραμμα της, σημαδεύτηκε η συνεδρίαση του Οργάνου, που πραγματοποιήθηκε στο πρώην κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος, έχοντας στην ατζέντα ως κυρίαρχο θέμα την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου Αγρινίου για το 2016.

Ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που ουσιαστικά βρίσκεται στον αέρα, εάν κανείς αναλογιστεί  τι συμβαίνει και φέτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού ενώ βρισκόμαστε στο τέλος του χρόνου, σημαντικοί θεσμοθετημένοι πόροι για το 2015 δεν έχουν ακόμη αποδοθεί από την κυβέρνηση.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου, ξεκίνησε με την κατάθεση ερωτήσεων όπου και ζητήθηκε ενημέρωση από τον δήμαρχο σχετικά με επιστολή που έστειλε στο υπουργείο Υγείας, όπου και ζητά την παραχώρηση του παλιού νοσοκομείου για την στέγαση των πανεπιστημιακών Τμημάτων. Ο κ. Παπαναστασίου διευκρίνισε πως το αίτημα του έχει να κάνει με μια συγκεκριμένη διαδικασία που αιτείται και που το υπουργείο δεν του έχει απαντήσει. ώστε εφόσον τα κτίρια παραχωρηθούν στον δήμο, μέσα από  διαδικασία να χρησιμοποιηθούν από το Πανεπιστήμιο και βέβαια οι παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν να επιβαρύνουν το κράτος και όχι τον δήμο. Σημείωσε ακόμη πως με αυτόν τον τρόπο τα Τμήματα θα έχουν μια σημαντική υποδομή και θα είναι ένα ισχυρό πλεονέκτημα απέναντι σε όσους απεργάζονται σενάρια μεταφοράς των Τμημάτων του Αγρινίου στην Πάτρα.

Το Συμβούλιο ομόφωνα προχώρησε στην αποδοχή δυο χρηματοδοτήσεων για  παρεμβάσεις που σχετίζονται με την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν στις αρχές του 2015 ενώ στη συνέχεια συζητήθηκε για αρκετή ώρα το Τεχνικό Πρόγραμμα με τον κ. Παπαναστασίου να είναι εισηγητής, περιγράφοντας μια ζοφερή κατάσταση αφού το 2016 ο δήμος καλείται απλά να υλοποιήσει τα έργα που δημοπρατήθηκαν από την προηγούμενη  δημοτική αρχή (παλιό ΕΣΠΑ), αφού το νέο ΕΣΠΑ δεν έχει ξεκινήσει να τρέχει και εθνικούς πόρους που δεν υπερβαίνουν το 1,3 εκατομ. ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δύσκολα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του δήμου, γεγονός που εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε και ο δήμαρχος. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως ενώ φτάνουμε στον Δεκέμβριο η κυβέρνηση έχει αποδώσει μόλις τις 4 από τις 12 δόσεις της ΣΑΤΑ και ενώ από την οφειλή του Δημοσίου, δεν έχει αποδοθεί ένα εκατομμύριο ευρώ. Οφείλονται δηλαδή περίπου 1,8 εκατομ. ευρώ!

Ο κ. Παπαναστασίου, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα χρέη ασκώντας σφοδρή κριτική σε δημάρχους που όπως είπε ψηφίζονταν χαρίζοντας χρέη σε δημότες! Παράλληλα συμπλήρωσε πως δεν υποστήριξε ποτέ ότι ο δήμος Αγρινίου είναι “κόκκινος” επισημαίνοντας όμως πως οι δυνατότητες πλέον έχουν καταστεί εξαιρετικά περιορισμένες. “Ότι γίνεται, γίνεται  ανοικτά και διάφανα. Θα κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο υπό αυτές τις συνθήκες.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Μοσχολιός, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, τόνισε πως “θα καταλήξουμε να ευχόμαστε να γίνει καμιά θεομηνία για να πάρουμε χρηματοδότηση”, ενώ συμπλήρωσε πως το Τεχνικό Πρόγραμμα που καταθέτει ο δήμος αποτελεί απόδειξη πως μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή δεν έχει τίποτε νέο να επιδείξει.

po-dimotiko-23-11-152

«Το μόνο  που είδαμε εμείς είναι να μας κάνετε επίθεση, ότι κάναμε έργα μακέτες- ότι καταχρεώσαμε τον δήμο και τώρα έρχεστε να υλοποιήσετε ένα πρόγραμμα που κατά 87% είναι τα έργα ΕΣΠΑ που εμείς εντάξαμε και δημοπρατήσαμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην δήμαρχος.

Παράλληλα ο κ. Μοσχολιός επισήμανε πως μάλλον η δημοτική αρχή επεξεργάζεται από τώρα το σενάριο της αποτυχίας της , ενώ χαρακτήρισε μεταξύ άλλων και «ανισοβαρές»  το Τεχνικό Πρόγραμμα , αφού δεν προβλέπονται παρεμβάσεις σε πολλές Δημοτικές Ενότητες για το 2016. Κατηγόρησε ακόμη την δημοτική αρχή πως τα μόνα έργα που δημοπράτησε όλους αυτούς τους μήνες είναι έργα που κυρίως χρηματοδοτούνται από την ΔΕΥΑΑ τη στιγμή που τα χρήματα αυτά ήταν προορισμένα για άλλο σκοπό και συγκεκριμένα για νέο αγωγό για την ύδρευση της περιοχής.

Δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί  και στο Πάρκο, τονίζοντας πως πλέον αποκαλύπτεται  ότι όλη η φασαρία που έγινε με την ανάπλαση είχε σαν στόχο να πληγεί μόνο η τότε δημοτική αρχή και ο ίδιος προσωπικά, κατηγορώντας την παράταξη Παπαναστασίου πως ακόμη δεν έχει πει τίποτε για το θέμα, το έργο απεντάσσεται και το Αγρίνιο χάνει μια μοναδική ευκαιρία υλοποίησης  ενός σημαντικού και μεγάλου έργου.

Ο κ. Τραπεζιώτης από την μεριά του τόνισε πως με την κατάσταση που επικρατεί θα πρέπει να απολογηθούν όσοι επίμονα ζήτησαν να γίνει ο Καλλικράτης και οι συνενώσεις το 2010 ενώ επέκρινε την δημοτική αρχή πως ακόμη και αυτές οι παρεμβάσεις που έχει στο Τεχνικό της Πρόγραμμα αποτελούν μια «διαχείριση χαμηλότατου επιπέδου που προσβάλει το Δημοτικό Συμβούλιο.», συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει καμιά νέα ιδέα, καθόλου φαντασία.

po-dimotiko-23-11-153

Ο κ. Παπανικολάου από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης κάλεσε τις τρεις μεγαλύτερες παρατάξεις να «πάρουν την σκούφια τους και να μας βαράνε» για να επισημάνει με αυτόν τον τρόπο  πως έχουν ακέραιες ευθύνες αφού στήριξαν και στηρίζουν τις πολιτικές που έχουν φτάσει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αυτήν την κατάσταση.
Τόνισε πως όλα όσα προβλέπονται μέσα από την δημοσιονομική πειθαρχία και το τρίτο μνημόνιο, θα επιφέρουν νέα βάρη και φορολογήσεις. Παράλληλα προέβλεψε πως και οι δήμοι θα προχωρήσουν στην επιβολή πρόσθετων βαρών στο λαό.

Ο κ. Μερμίγης του «Ανυπότακτου Αγρινίου» παρατήρησε πως η κατάσταση στην Τ/Α αποτυπώνει απλά μια παγιωμένη εικόνα που υπάρχει παντού, για να συμπληρώσει πως και η σημερινή δημοτική αρχή υπηρετεί αυτό που υπηρετούσαν και οι προηγούμενες: Το ιερατείο της Ε.Ε. «Αυτό που καταγγέλλετε είναι στο DNA σας» είπε  ενώ χαρακτήρισε «ανισοβαρές» το Τεχνικό Πρόγραμμα με ελάχιστες παρεμβάσεις και αδικίες  στις Δημοτικές Ενότητες.

Ακολούθησε κύκλος παρεμβάσεων από τους Δημοτικούς Συμβούλους με τον κ. Μοσχολιό να απαντά στη συνέχεια στον κ. Καζαντζη. Νωρίτερα ο αντιδήμαρχος θέλοντας να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ουσιαστικά επέκρινε τις θητείες του… Θύμιου Σώκου. Υπενθύμισε ο πρώην δήμαρχος πως από τα 53 εκατομμύρια ευρώ του συνόλου του Τεχνικού Προγράμματος τα 45 αφορούν στην δική του θητεία και το ΕΣΠΑ , καλώντας τη δημοτική αρχή να «τολμήσει» και να πει την αλήθεια, αποδεχόμενη επιτέλους  το έργο των προκατόχων της και να σταματήσει να  «κυνηγά φαντάσματα».

Η συζήτηση  για το Τεχνικό Πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του δημάρχου Αγρινίου, που τόνισε ότι κακώς η αντιπολίτευση  μιλά για αδικίες σε βάρος των Δημοτικών Ενοτήτων. Σημείωσε πως όπου υπάρχει ανάγκη ο δήμος είναι εκεί και γι’αυτό και κάνει πολλές αναμορφώσεις στο Τεχνικό του Πρόγραμμα και υπενθύμισε  στον κ. Μοσχολιο πως μόλις πριν από τρία χρόνια είχε στη διάθεση του 4,3 εκατομμύρια ευρώ κρατικής χρηματοδότησης ενώ η σημερινή δημοτική αρχή για το 2016 έχει μόλις 1,3 εκατομμύρια. Τόνισε πως πολλά έργα που έχουν γίνει στον δήμο δεν έχουν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, όπως πχ διανοίξεις χωρίς πρόβλεψη για αποχετευτικό δίκτυο, ή πεζοδρομήσεις χωρίς ηλεκτροφωτισμό ή επεκτάσεις χωρίς υποδομές. Συμπλήρωσε ακόμη πως είναι υποχρέωση του δήμου να έχει συνέχεια και να ολοκληρώσει τα έργα που παρέλαβε και ζήτησε από την αντιπολίτευση να κανει υπομονή, όταν θα ξεκινήσει το νέο ΕΣΠΑ για το οποιο όπως είπε, ο δήμος είναι προετοιμασμένος, ώστε να το αξιοποιήσει σε πολλές κατευθύνσεις. Kαι τότε να κριθεί…

Αναχρηματοδότηση δανείων σε βάθος 25ετίας

Στην ίδια συνεδρίαση πάντως αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η αναχρηματοδότηση των δανείων του δήμου Αγρινίου. Πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθείται από αρκετούς δήμους , με σκοπό να ελαφρυνθούν τα χρέη τους  και να εξυπηρετηθούν σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου μεν , αλλά με μικρότερη δόση.

Πλέον τα δάνεια του δήμου Αγρινίου, μετά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την συμφωνία που θα συναφθεί με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα κοστίζουν κατ’έτος περίπου 874.000 ευρώ περίπου στο σύνολο τους για τα επόμενα 25 χρόνια. Αφορούν δε σε ρύθμιση 37 δανείων ύψους 10.216.000 ευρώ και ενός δανείου στην Τράπεζα Πειραιώς ύψους 185.987 ευρώ. Εκτός ρύθμισης τέθηκε δάνειο ύψους 1.474.οοο ευρώ περίπου στην Εθνική Τράπεζα που θα αποπληρωθεί αυτοτελώς με δόση 184.739 ευρώ τον χρόνο.
Η επιπλέον επιβάρυνση θα είναι 2,4 εκατομμύρια ευρώ για τους δημότες.
Το γεγονός αυτό δεν έμεινε ασχολίαστο από την αντιπολίτευση. Μεταξύ άλλων έγινε λόγος για «νέα δανεικά που δεν  σβήνουν παλιά δανεικά» αλλά και για επιβάρυνση της επόμενης γενιάς των δημοτών.

po-dimotiko-23-11-154 po-dimotiko-23-11-155 po-dimotiko-23-11-156 po-dimotiko-23-11-157 po-dimotiko-23-11-158 po-dimotiko-23-11-159 po-dimotiko-23-11-1510 po-dimotiko-23-11-1511 po-dimotiko-23-11-1512im

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button