Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Μεγάλος στόχος, η ανακήρυξη του βελανιδοδάσους Ξηρομέρου ως Προστατευόμενο Τοπίο

Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει πρόσφατα ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων για το Βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου. Το ενδιαφέρον του φορέα εστιάζεται στην ανάδειξη και την προστασία του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου, μέσα από από την ανάπτυξη μίας σειράς ποικίλων δράσεων.

Στόχος η προστασία μιας μοναδικής περιβαλλοντικής κληρονομιάς για το Ξηρόμερο, που πρέπει να κρατηθεί ανέπαφη και αναλλοίωτη από τους ανθρώπινους εξωγενείς παράγοντες που επιδρούν αρνητικά και αφετέρου με στοχευμένες δράσεις, οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και επισκέπτες, να έρθουν σε επαφή με αυτό το μοναδικής ομορφιάς οικοσύστημα.


Στη βάση αυτή το πρωί της Δευτέρας, στο Δημαρχείο Αστακού, έγινε μία ολοκληρωμένη παρουσίαση από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων για το Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου, παρουσία του Δημάρχου Ξηρομέρου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη και άλλων εκπροσώπων της δημοτικής αρχής με στόχο, την θεσμοθέτηση του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου ως Προστατευόμενο Τοπίο.

Είναι κάτι που υπάρχει στο πρόγραμμα της παράταξης που διοικεί τον Δήμο Ξηρομέρου και φυσικά ως οφείλει, επιδιώκει να το δρομολογήσει και να το κάνει πράξη.

http://mytikaspress.blogspot.com/

Η ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων διοργάνωσε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ξηρομέρου στις 16 Δεκεμβρίου 2019 ανοιχτή διαβούλευση της Ειδικής Έκθεσης για την πρόταση θεσμοθέτησης του «Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου» ως Προστατευόμενο Τοπίο, με την ευγενική φιλοξενία του Δημάρχου Ξηρομέρου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη.

Η Ειδική Έκθεση αποτελεί πόνημα της άτυπης Επιτροπής που συνέστησε ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων και αποτελείται από ακαδημαϊκούς, στελέχη της δημοσίας διοίκησης όσο και επιστήμονες εγνωσμένου κύρους.

Στην ανοιχτή διαβούλευση που στόχο είχε την τελική διαμόρφωση της Ειδικής Έκθεσης η οποία θα σταλεί στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης για έγκριση καθώς και στον αιρετό Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για έκφραση γνώμης, κλήθηκαν οι Δήμοι Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ξηρομέρου καθώς και τα Δασαρχεία Αμφιλοχίας, Μεσολογγίου, Αγρινίου λόγω της διοικητικής και χωρικής τους αρμοδιότητας εντός του οριοθετημένου Βελανιδοδάσους.

Μετά τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Ξηρομέρου κ. Γιάννη Τριανταφυλλάκη και του Προέδρου του Φ.Δ./Λ.Μ-Α.Ο. κ. Φώτη Περγαντή τον λόγο έλαβε ο Συντονιστής του Φ.Δ./Λ.Μ.-Α.Ο. κ. Γιάννης Σελιμάς ο οποίος και εισηγήθηκε το αντικείμενο της διαβούλευσης ενώ αργότερα την Ειδική Έκθεση παρουσίασε ο Δρ. Δασολόγος ΑΠΘ κ. Κώστας Μαντζανάς ενώ την οριοθέτηση του δάσους η καθηγήτρια Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νατάσα Παντέρα.

Στην συνέχεια και μετά από διαλογική συζήτηση τόσων των μελών της επιτροπής όσο και των καλεσμένων η Επιτροπή κατέληξε στο τελικό κείμενο όπου και θα προωθηθεί αρμοδίως για την θεσμοθέτηση του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου ως προστατευόμενο τοπίο με πολλαπλά οφέλη τόσο για το δάσος όσο και για τους κατοίκους της περιοχής.

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
pistiolas omilia 1000x563 (1) Πολιτική Διαφήμιση
pap tsalafouti bruschetta 1000x563px copy Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button