Αυτοδιοίκηση

Συνεδρίασε η Ν.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜΑΡ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

po-dimar1

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, συνήλθε η νομαρχιακή επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς του νομού μας και συζήτησε, εν όψει των Αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών 2014, μία σειρά από θέματα που αφορούν την καλύτερη οργάνωση και παρουσία του κόμματος μέσα  στην κοινωνία.

Συγκεκριμένα αποφασίσθηκαν τα παρακάτω:

1) Οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος, σε κάθε Δήμο, να προχωρήσουν στις  διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων Δημάρχων που το  κόμμα μας θα στηρίξει.

2) Να οργανωθεί, περί τα μέσα Φεβρουαρίου, ημερίδα ενημέρωσης σε σημαντικά αγροτικά θέματα που αφορούν τον νομό μας.

4) Η γραμματεία της νομαρχιακής επιτροπής να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα δράσης και ανάπτυξης της Δημοκρατικής Αριστεράς, στον νομό, για το επόμενο χρονικό διάστημα.

5) Η νομαρχιακή επιτροπή ενέκρινε το παρακάτω κείμενο θέσεων σχετικά με τις Αυτοδιοικητικές εκλογές:

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2014

Θέσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής της

Δημοκρατικής Αριστεράς Αιτωλοακαρνανίας.

 

Βρισκόμαστε τέσσερις μόνο μήνες πριν από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές 2014 οι οποίες θα διεξαχθούν  σε ένα τοπίο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και αυτοδιοικητικό που η χώρα και η Τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχουν γνωρίσει ποτέ μέχρι σήμερα. Οι πρωτόγνωρες οικονομικοκοινωνικές συνθήκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση και η κοινωνική και πολιτική ανατροπή όλων των μέχρι σήμερα δεδομένων, τοποθετούν και το αυτοδιοικητικό εγχείρημα όχι μόνο σε νέα βάση, αλλά και η επιτυχημένη διαχείρισή του, απαιτεί νέα εργαλεία και νέες πολιτικές ενεργοποίησης και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού κάθε αυτοδιοικητικής μονάδας                                                                                                                                Η αξιοποίηση αυτού του δυναμικού, αποτελεί την προϋπόθεση για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων και των επιμέρους συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε γεωγραφικής περιοχής του Νομού μας, που λόγω υπανάπτυξης , αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της Περιφέρειας μας,

Για να λειτουργήσουν κάτω από τις νέες συνθήκες, οι Αυτοδιοικητικές δομές που έχει ανάγκη η Κοινωνία θα πρέπει :

1) Να αλλάξει η συντηρητική και νεοφιλελεύθερη πολιτική που ευνουχίζει τον αυτοδιοικητικό θεσμό.

2) Να εκσυγχρονιστούν οι αυτοδιοικητικές δομές και να λειτουργήσουν με διαφάνεια και δημοκρατική συμμετοχικότητα για να είναι αποτελεσματικές και προς όφελος του πολίτη.

3)Το μέγεθός τους να προσδιοριστεί, όχι αγνοώντας τον ανθρώπινο παράγοντα και τις ανάγκες των επιμέρους κοινωνιών, αλλά συνεκτιμώντας και συναποφασίζοντας με την κοινωνία για όλα τα προβλήματα σε συνάρτηση με τις τοπικές και γεωγραφικές συνθήκες κάθε χώρου.

4) Ο αναπτυξιακός ρόλος των αυτοδιοικητικών δομών να υποστηριχθεί με την αναγκαία χρηματοδοτική στήριξη ώστε η αυτοδιοίκηση να αποτελέσει βασικό πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης με έμφαση στην αγροτική ανάπτυξη που πρέπει να αποτελέσει τον καταλύτη για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων , των άφθονων πλουτοπαραγωγικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού του νομού μας.

Η κατεύθυνση για μία αυτοδύναμη αυτοδιοίκηση, αυτόνομη και απαλλαγμένη από κομματικές και πελατειακές εξαρτήσεις, θα πρέπει να οδηγεί 1) Στην αναγέννηση της Δημοκρατίας και των συμμετοχικών διαδικασιών  στη λειτουργία του Δήμου π.χ οι λαϊκές συνελεύσεις κατά δημοτικό διαμέρισμα και τα δημοτικά δημοψηφίσματα μπορεί να έχουν δεσμευτικό περιεχόμενο και χαρακτήρα για τις τελικές αποφάσεις της Δημοτικής αρχής. Με τον τρόπο αυτό το όραμα για τον διευρυμένο Δήμο, δεν θα είναι προϊόν ενός γραφειοκρατικού δημαρχιακού προγράμματος, αλλά προϊόν της συμμετοχής και της βούλησης όλων των δημοτών.

 2) Στη συμμετοχή των πολιτών που θα επιβάλλει την διαφάνεια στο σύνολο των λειτουργιών του Δήμου και θα αυξήσει την αξιοπιστία του μέσα στην κοινωνία.

3) Στην αποκέντρωση των εξουσιών που θα οδηγήσει στην ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων, δημιουργώντας δομές στήριξής τους με δικούς τους προϋπολογισμούς και τεχνικά προγράμματα που θα ανταποκρίνονται στις δικές τους ανάγκες, μέσα στα γενικότερα πλαίσια του δημοτικού προϋπολογισμού.

4) Στην ενεργοποίηση των πολιτών μέσα από τον Δήμο που θα οδηγεί στη στενή συνεργασία του Δήμου με τους επιμέρους παραγωγικούς φορείς (επιμελητήρια, φορείς εκπαιδεύσεις, επαγγελματικοί σύλλογοι, αγροτικοί συνεταιρισμοί, φορείς Πολιτισμού κτλ) έτσι ώστε σε επίπεδο ενιαίου Δήμου, αλλά και Νομού να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος της Κοινωνίας και της Οικονομίας των Πολιτών.

Ζούμε κάτω από συνθήκες κρίσης οικονομικής, θεσμικής, κοινωνικής, και η Αυτοδιοίκηση για να υπάρξει κάτω από αυτές τις συνθήκες πρέπει να αλλάξει.

Να σταθεί δίπλα στον πολίτη και να αγωνιστεί μαζί του, για να έχει «Αύριο» κι ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης και οι Πολίτες και η χώρα ολόκληρη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button