Δυτική Ελλάδα

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών

kathigites

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις φορέων, εκπαιδευτικών και όχι μόνο για την διαθεσιμότητα στην Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση. Ανακοινώσεις εκδόθηκαν από την ΔΑΚΕ των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και από την παράταξη της Ανεξάρτητης Συνεργασίας Εκπαιδευτικών στην Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας.

Αναλυτικά:

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Α.Σ.Κ  Α΄ ΕΛΜΕ

Ζαγάρια  και τσακάλια και κοκόροι,
σηκωτοί κάθε τόσο στο ποδάρι,
μόρτηδες, λούστροι, αργοί, λιμοκοντόροι.

Στον αφέντη  χαρά που τούς λανσάρει!
Και ποια είναι τα σωστά, ποια τα μεγάλα
που την ορμή τούς δίνουν και τη χάρη;

Κωστής Παλαμάς (1909)

ΕΧΘΡΟΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ!

 Είναι  αυτοί που ευθύνονται απόλυτα για την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση του λαού μας έχοντας το θράσος να παρουσιάζονται ως ‘’σωτήρες’’ του, αυτοί που όταν λένε ‘’πατρίδα’’ εννοούν την κερδοφορία του κεφαλαίου και των τραπεζών ενώ ως άλλοι Εφιάλτες δίνουν πρόθυμα  ‘’γη και ύδωρ’’ στους Προστάτες τους ΕΕ και ΔΝΤ,  των οποίων την εύνοια πασχίζουν να κερδίσουν διώκοντας κάθε κοινωνικό αγαθό και εργασιακό δικαίωμα, αυτοί που μιλούν για ‘’νόμους και Δημοκρατία’’ καταπατώντας το Σύνταγμα, τους νόμους και τη Δημοκρατία με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τις επιστρατεύσεις, τις υπερεξουσίες με τις οποίες φροντίζουν να περιβάλλονται και τον ωμό αυταρχισμό με τον οποίο ‘’εκτελούν’’ όσα οι ίδιοι σχεδιάζουν και ’’νομοθετούν’’ εν κρυπτεία, επειδή φοβούνται το λαό ερήμην του οποίου κυβερνούν, φέρνουν μέσα στο καλοκαίρι για ψήφιση στη Βουλή φοροληστρικό νομοσχέδιο-μίνι μνημόνιο, στο οποίο επιμελώς έχουν συμπεριλάβει καινούρια εγκληματικά μέτρα που θα αυξήσουν τη φτώχεια και την ανεργία καθώς μεταξύ άλλων καταργούν τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, επιταχύνουν χιλιάδες διαθεσιμότητες-απολύσεις στο δημόσιο και τους ΟΤΑ, καταργούν κοινωνικές υπηρεσίες, απολύουν τους σχολικούς φύλακες και ξεθεμελιώνουν τη δημόσια Τεχνική εκπαίδευση καταργώντας αυθαίρετα 52 ειδικότητες των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ καθώς και τις ξενόγλωσσες ειδικότητες των Ιταλικών και Ισπανικών της γενικής εκπ/σης.

Με παράνομες και αντισυνταγματικές ενέργειες το Υπουργείο Παιδείας και η δικομματική κυβέρνηση των υποτακτικών της  Τρόϊκας ξεκινούν την ολική επίθεσή τους για την ιδιωτικοποίηση της Τεχνικής εκπ/σης,  προσθέτοντας στους 10.000 απολυμένους αναπληρωτές και στους χιλιάδες άλλους υπεράριθμους και άλλους 2.482 συναδέλφους της τεχνικής από τις 22 Ιουλίου 65 εκπαιδευτικούς από την Αιτωλ/ια  στη  διαθεσιμότητα, την ανεργία ή την  ωρομίσθια εργασία –στην οποία ήδη προανήγγειλαν ότι ‘’θα προηγηθούν’’. Είναι αυτονόητο ότι θα ακολουθήσουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ ,  οι συνάδελφοι που θα πληγούν θα  είναι πολύ περισσότεροι και το Σεπτέμβρη το τοπίο προβλέπεται εφιαλτικό για εκπαιδευτικούς, μαθητές και σχολεία.

Ταυτόχρονα, στερούν από τους μαθητές της τεχνικής – προερχόμενους κυρίως από εργατικά ή ευρύτερα λαϊκά στρώματα- τα σχολεία τους και τα ίσα δικαιώματα στη μόρφωση,  εξαναγκάζοντας 15.000 από αυτούς, όσους δηλαδή επέλεξαν να φοιτήσουν στις ειδικότητες που καταργούν να στραφούν σε ιδιωτικές σχολές, αν οι γονείς τους δεν είναι ακόμα άνεργοι ή νεόπτωχοι.

Βιάζοντας και αυτές ακόμα τις λέξεις, βαφτίζουν ‘’εξυγίανση’’ και ‘’αναβάθμιση’’ την κατάργηση των πιο δυναμικών τομέων της τεχνικής εκπ/σης και ‘’τεχνικές επαγγελματικές γνώσεις’’ τη φτηνή κατάρτιση  την οποία σχεδιάζουν για τους μαθητές μας. Μιλούν για ‘’μελέτη εγχώριας αγοράς εργασίας’’ και εννοούν το θεσμό της ‘’μαθητείας’’ που προωθούν με το  ‘’νέο Τεχνικό Λύκειο’’ για να στείλουν βορά στην ιδιωτική εκμετάλλευση τους ανήλικους μαθητές δήθεν για  ‘’πρακτική άσκηση στις επιχειρήσεις’’.

Αναφέρονται σε ‘’συγκριτικές μελέτες’’ και εννοούν την παραχώρηση στους ιδιώτες των πιο περιζήτητων από τους μαθητές και κερδοφόρων για τους σχολάρχες φιλέτων της τεχνικής εκπ/σης όπως είναι οι ειδικότητες υγείας και πρόνοιας και οι εφαρμοσμένες και γραφικές τέχνες, ανοίγοντας το δρόμο για να  τους παραχωρήσουν αύριο και τις υπόλοιπες. Τα εγκαίνια μάλιστα γνωστής ιδιωτικής σχολής στον Πειραιά,(που ‘’όλως τυχαίως’’ διαθέτει τις ειδικότητες που καταργούνται και έχει εμπλακεί στο σχέδιο ΄΄ΑΘΗΝΑ΄΄)  φρόντισε να σηματοδοτήσει με την παρουσία του τη βδομάδα που πέρασε ο σπόνσορας της ιδιωτικής Εκπαίδευσης που θέλει  να  λέγεται   υπουργός, ο υπάλληλος στρατηγός  της επιστράτευσης και  της  Τρόικας  Αρβανιτόπουλος.

Είναι ολοφάνερο πλέον  ότι προετοιμάζουν  το έδαφος για την ευρύτερη ιδιωτικοποίηση της Τεχνικής εκπαίδευσης  γιατί  θα  ακολουθήσουν και επόμενες καταργήσεις ειδικοτήτων που θα αποφασίσουν οι σχολάρχες φίλοι τους. Η πρόφαση του υπουργείου ότι δήθεν οι καταργούμενες ειδικότητες δημιουργούν «επικαλύψεις με ανώτερες βαθμίδες τυπικής εκπαίδευσης και κατάρτισης», βάζουν στο στόχαστρο και τις υπόλοιπες ειδικότητες και κατευθύνσεις.

Μέσα στο καλοκαίρι, έρχονται τα τρομοσχέδια για το Γενικό και το Τεχνολογικό Λύκειο, και όποιος ‘’γλυτώσει’’ τον περιμένει από Σεπτέμβρη η προσπάθεια διάσπασης του κλάδου με τις αλλαγές στις αναθέσεις μαθημάτων, με την ‘’αξιολόγηση’’ και το νέο Πειθαρχικό. Κανείς δεν μπορεί να επαναπαύεται.Είναι προφανές ότι  δε θα επιτρέψουμε να περάσουν τα σχέδιά τους!

Αν δεν τους σταματήσουμε ΤΩΡΑ, αν δε γίνουν ακόμα πιο μαζικές και πιο μαχητικές οι  αντιδράσεις μας, ο εφιάλτης που ετοιμάζουν  για  το δημόσιο  σχολείο  δεν θα  έχει τέλος.  Όσοι νομίζουν ότι μπορούν  να  ξεφύγουν  απ΄το  εφιαλτικό  τους  αγκάλιασμα  τρέφουν αυταπάτες . Η ενότητα, η αλληλεγγύη και η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των καθηγητών ταυτίζεται πλέον ανοιχτά με την υπεράσπιση του κοινωνικού αγαθού του δημόσιου σχολείου.

ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΑΙ  ΝΑ  ΓΙΝΕΙ  ΤΟ  ΚΙΝΗΜΑ  Ο  ΕΦΙΑΛΤΗΣ  ΤΟΥΣ!!!

 Ο κοινός, συντονισμένος αγώνας εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών, ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας σε ένα παλλαϊκό κίνημα για την ανατροπή όλων αυτών που τσακίζουν τις ζωές και τα όνειρά μας, είναι μονόδρομος.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ!

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΔΑΚΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΛΕΜΕ «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

ΛΕΜΕ «ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ – ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 Η άδικη και βάρβαρη κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα έχει οδηγήσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας στην οικονομική εξαθλίωση, στην ανεργία και στην ανασφάλεια για το αύριο. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί και δεν μπορούσε να προβλέψει τα διαλυτικά φαινόμενα που θα προξενούσε στην ελληνική κοινωνία η ένταξη της χώρας στις μνημονιακές πολιτικές και η είσοδος της ξενόφερτης τρόικας από το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Γ. Παπανδρέου την άνοιξη του 2010. Τα Μνημόνια, τα Μεσοπρόθεσμο και όποια άλλη συμφωνία με τους δανειστές – τοκογλύφους δεσμεύουν τις κυβερνήσεις αλλά καταστρέφουν το λαό.

Αυτές οι εφαρμοζόμενες πολιτικές φουντώνουν τη φωτιά που σιγοκαίει κάτω από το καζάνι της δοκιμαζόμενης κοινωνίας και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε κοινωνική έκρηξη.

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. εκφράζει για πολλοστή φορά την κατηγορηματική αντίθεσή της στην πολιτική που εφαρμόζει η δικομματική κυβέρνηση και στο χώρο της Παιδείας.

Αλήθεια, πόση αναλγησία αλλά και πόσο θράσος χρειάζεται για να αρνείσαι κατηγορηματικά σε όλους τους τόνους προς πάσα κατεύθυνση την πιθανότητα διαθεσιμότητας και απολύσεων στο χώρο της εκπαίδευσης και τώρα, «πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις» να βάζεις φαρδιά-πλατιά την υπογραφή σου στην καταδίκη εκπαιδευτικών με κατάργηση ειδικοτήτων από το δημόσιο σχολείο;

Σήμερα αυτό, αύριο τι;

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα μιλήσει για μια ακόμη φορά για τη «σθεναρή αντίστασή της» στις πιέσεις «για περισσότερο αίμα» και η Κυβέρνηση δια στόματος του Υπουργού Οικονομικών… «δεν βλέπει αντιδράσεις» στο πολυνομοσχέδιο της διαθεσιμότητας, των απολύσεων και της άγριας λεηλασίας μέσα από ληστρική φορολογία.

Σήμερα οι 2.500 εκπαιδευτικοί της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, αύριο η σειρά κι άλλων κι άλλων… να προστίθενται στη στρατιά των πλέον του 1.500.000 ανέργων.

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. καταγγέλλει την πολιτική  ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και την, υπό καθεστώς «επιτροπείας», κυβέρνηση που μέσα από μια τυφλή και δίχως κανένα εκπαιδευτικό σχεδιασμό πολιτική, «κόβουν και ράβουν» στα μέτρα των επιταγών της Τρόικας, εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών και ζωές εκπαιδευτικών.

Οι μαθητές των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ οδηγούνται στις αγκάλες της ιδιωτικής εκπαίδευσης και οι καθηγητές τους στην ανεργία.

Όμως, όλοι αυτοί  δεν είναι απλοί λογιστικοί αριθμοί και  δημοσιονομικοί στόχοι. Είναι ανθρώπινες ζωές, είναι οικογένειες, είναι πολίτες αυτής της χώρας που βλέπουν το μέλλον τους να κατεδαφίζεται.

Αν κάποιος πιστεύει ότι η τραγωδία τελειώνει εδώ, πλανάται πλάνη οικτρά.

Τα λειτουργικά πλεονάσματα που θα οδηγήσουν σε οργανικά πλεονάσματα, αυτοί που «αδυνατούν» να ανταποκριθούν στις ανάγκες της τάξης, οι κάθε είδους «ορθολογικές» συγχωνεύσεις, είναι το σκηνικό που, ολοφάνερα, ετοιμάζεται για το Σεπτέμβριο.

Μέσα σ’ ένα τέτοιο δυσμενέστατο τοπίο πόση… αισιοδοξία απαιτείται για να πιστέψει κανείς ότι η σχεδιαζόμενη αξιολόγηση, που έχει έντεχνα υποχωρήσει προς χάρη της αυτοαξιολόγησης, δεν θα είναι η επόμενη «κερκόπορτα» της διαθεσιμότητας και των απολύσεων;

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν συνθέτοντας ένα εφιαλτικό σκηνικό, ο νέος Υφυπουργός Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου αρμόδιος για τα θέματα και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καλεί σε συνάντηση το διοικητικό συμβούλιο της Δ.Ο.Ε. Για να συζητήσουν τι; Το πώς και πότε θα έρθει κι η σειρά των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας; Για να δοθούν διαβεβαιώσεις πως η φωτιά δε θα φτάσει στο δικό μας σπίτι; Για να δοθούν για μια ακόμη φορά απίστευτης θρασύτητας υποσχέσεις πως δε θα υπάρξουν άλλες δυσμενείς εξελίξεις;

Φτάνει πια ο εμπαιγμός και η απαξίωση.

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. έχει καταθέσει ξεκάθαρες θέσεις για κάθε ζήτημα που αφορά τη δημόσια εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς. Η συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν γίνει θέσεις του Κλάδου και είναι καταγεγραμμένες στο πλαίσιο διεκδικήσεων που επανειλημμένα έχει δοθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, υπό τις συνθήκες που διαμόρφωσαν οι βίαιες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, είναι περιττή. Είναι, πλέον για εμάς,  προαπαιτούμενο για κάθε είδους… καλόπιστη συνάντηση η άμεση ανάκληση των εφιαλτικών διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή. Δεν μπορεί να συζητάς «περί ανέμων και υδάτων» μ’ αυτούς που διαλύουν τη δημόσια – δωρεάν εκπαίδευση και απολύουν εκπαιδευτικούς.

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε., σταθερή την προάσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, ζητά την άμεση ανάκληση του πολυνομοσχεδίου των απολύσεων και καλεί το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να απαντήσει μ’ ένα ηχηρό ΟΧΙ στην πρόσκληση του κ. Yφυπουργού.

Καλεί επίσης όλες τις παρατάξεις στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να αναλογιστούν, επιτέλους, την κρισιμότητα των περιστάσεων και να συμβάλλουν στην άμεση συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ώστε να οργανώσει τη δράση του απέναντι στην επίθεση που δέχεται η ελληνική εκπαίδευση και ο Έλληνας εκπαιδευτικός.

Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. απευθυνόμενη στους βουλευτές θυμίζει ότι είναι εντολοδόχοι των πολιτών αυτής της χώρας και όχι της Τρόικας και των δανειστών. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εξαθλιώνουν τις ζωές μας. Ας σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και ας πουν ένα γενναίο «ΟΧΙ» στις επιταγές όσων σχεδιάζουν και στις επιθυμίες όσων επιχειρούν να εφαρμόσουν τις απάνθρωπες και ανάλγητες αυτές πολιτικές.

Τέλος, καλούμε όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, όλους τους πολίτες αυτής της χώρας σε μαζική συμμετοχή:

στο παλλαϊκό Συλλαλητήριο τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013 στην Πλατεία Συντάγματος στις 8:00 μ.μ. και

στην 24ωρη Γενική Απεργία την Τρίτη 16 Ιουλίου 2013 και στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 πμ.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

 

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ

 

ΙΟΥΛΙΟΣ 2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button