Δυτική ΕλλάδαΕκπαίδευσηΡοή Ειδήσεων

Σύλλογος Γονέων 6ου Δημ. Σχολείου Μεσολογγίου: Θέσεις για την διαμορφωθείσα κατάσταση στην εκπαίδευση

Μια σειρά από προβληματισμούς και θέσεις, παραθέτει ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 6ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου, σχετικά με τις τωρινές, αλλά και τις επερχόμενες αλλαγές στην εκπαίδευση

Μετά το πέρασμα μιας περιόδου φόβου, αγωνίας και πανικού, εισερχόμαστε στην μετά covid-19 εποχή , που οι συνέπειές της είναι έντονα εμφανείς σε όλους τους τομείς της ζωής μας.


Ως πολίτες της χώρας που περνάει μια σχετικά δύσκολη περίοδο, καλούμαστε να χειριστούμε μια κατάσταση χωρίς να έχουμε πάντα την δυνατότητα να ενεργήσουμε αυτοπροαίρετα.

Ιδίως ως γονείς παιδιών που φοιτούν στα σχολεία καλούμαστε να έλθουμε αντιμέτωποι με μια νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Μια εκπαίδευση, που κατά την γνώμη μας, τείνει να οδηγήσει στην δημιουργία παθητικών μαθητών χωρίς αυτονομία και κρίση, ίσως και αδιάφορων, αποκλείοντας και το ποσοστό των μαθητών που δεν έχουν πρόσβαση στα τηλεμαθήματα.

Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι μαθητοκεντρικό και τείνει να γίνει εξατομικευμένο. Κάθε μαθητής είναι και μια ξεχωριστή προσωπικότητα, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και χρήζει αντίστοιχης προσέγγισης. Δεν νοείται μάθηση από μακριά και πολύ περισσότερο τώρα.

Ωστόσο, οι σημερινοί μαθητές είναι ιδιαίτερα προνομιούχοι, καθώς με τη χρήση της τεχνολογίας μπορούν να εμπλουτίσουν και να εξελίξουν τις γνώσεις και τις εκπαιδευτικές τους εμπειρίες.
Είναι ένα δυνατό «όπλο» στα χέρια τους για να δημιουργήσουν ανάπτυξη. Εμείς ως γονείς, αισθανόμαστε την ευθύνη της σωστής χρήσης αυτού του μέσου προς πάσα κατεύθυνση. Μέχρι πρότινος η ανησυχία αφορούσε το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τώρα αφορά και την εκπαίδευση; Ας μην γίνει το «μέσο» σκοπός!

Η θέση μας ως σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 6ου δημοτικού σχολείου προς τους γονείς είναι:

1. να θελήσουν πάλι τα παιδιά τους να βρεθούν στο σχολείο την 1 Ιουνίου και να μην κάνουν τόσο εύκολα χρήση της υπεύθυνης δήλωσης περί ευπαθούς ομάδας, η οποία καθιστά τη φοίτηση των παιδιών μας προαιρετική. Τα οφέλη ανοίγματος των σχολείων μας και διά στόματος του κυρίου Τσιόρδα˙ είναι πολλαπλά και σπουδαία.

2. να εκφράσουν την αντίθεσή τους ποικιλοτρόπως στην καθιέρωση της τηλεκπαίδευσης καθώς η δια ζώσης διδασκαλία οδηγεί στην ολοκλήρωση των μαθητών ως προσωπικότητες και σκεπτόμενους μελλοντικούς πολίτες.

3. να συνειδητοποιήσουν ότι η τηλεκπαίδευση (δυστυχώς, έτσι φαίνεται) έρχεται για να μείνει….περισσότερο από όσο υπολογίζαμε… δεδομένων και σχετικών δηλώσεων που κάνουν λόγο περί πρόβας, εν αναμονή της νέας σχολικής χρονιάς.

4. να συνειδητοποιήσουν ότι οι κάμερες στα σχολεία, η προστασία προσωπικών δεδομένων και η παραβίαση της ελευθερίας της τάξης απειλούν την ίδια την δια ζώσης εκπαίδευση.

5. να συνειδητοποιήσουν ότι τα σχολεία είναι θεσμός πανίσχυρος, αναντικατάστατος κοινωνικός και πνευματικός πυλώνας. Λύσεις, υπάρχουν!

Έχουμε την ευλογία να ζούμε σε μια ορθόδοξη και δημοκρατική χώρα. Είμαστε μια κοινωνία προσώπων με πίστη, αξίες και ιδανικά. Οφείλουμε λοιπόν ως πολίτες αυτής και ως γονείς, να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο με ελευθερία, δημοκρατία και ανθρωπισμό, με επίκεντρο το πρόσωπο και όχι τη μάζα.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button