Δυτική Ελλάδα

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αγρινίου-Θέρμου: γιατί η Περιφέρεια προσπερνάει τους ισχύοντες νόμους για την ΕΛΕΠΑΠ;

mathites-metafora

Mε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αγρινίου-Θέρμου «Κοσμάς ο Αιτωλός» εξέφρασε έντονη αντίδραση για την παρουσία της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου στη σύσκεψη που έλαβε χώρα στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας για τον έγκαιρο προγραμματισμό μεταφοράς των μαθητών για το Σχολικό έτους 2018-2019 και στην οποία συμμετείχαν οι Διευθυντές και οι Προϊσταμένες των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ).

Ο Σύλλογος   θέτει το ερώτημα «γιατί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα, προσπερνάει τους ισχύοντες νόμους και απλόχερα προσφέρει διευκολύνσεις στη μεταφορά των ωφελούμενων της ΕΛΕΠΑΠ, εφόσον η χρηματοδότησή της περιλαμβάνει και τη μεταφορά των ωφελούμενων με δικά της μεταφορικά μέσα;».

 Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας ενημερώθηκε ότι την Παρασκευή 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, στην οποία συμμετείχαν οι Διευθυντές και οι Προϊσταμένες των ΣΜΕΑΕ της περιοχής για τον έγκαιρο προγραμματισμό μεταφοράς των μαθητών για το Σχολικό έτους 2018-2019. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη προς κατάπληξη των παρευρισκομένων συμμετείχε και εκπρόσωπος της ΕΛΕΠΑΠ παραρτήματος Αγρινίου (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας), η οποία και κατέθεσε πρόταση – εισήγηση για τη δωρεάν μεταφορά των ωφελούμενων (βρεφών – προνηπίων – νηπίων) από τον τόπο διαμονής τους προς και από το Κέντρο Πρώιμης Παρέμβασης της ΕΛΕΠΑΠ.

Ως Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. Αγρινίου – Θέρμου είμαστε υποχρεωμένοι να σας επισημάνουμε τα παρακάτω.:
Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς
Σύμφωνα με το Άρθρο 1, &1 και &3 της Κ.Υ.Α. 24001/2013(ΦΕΚ Β 1449/14-6-2013) οι Περιφέρειες μεταφέρουν δωρεάν τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δημόσιων Σχολείων και μόνο, οι οποίοι κατοικούν από τη σχολική τους μονάδα σε απόσταση μεγαλύτερη από την οριζόμενη και όσον αφορά τις ΣΜΕΑΕ, «Η μεταφορά των μαθητών των ΣΜΕΑ από τον τόπο διαμονής τους ή από συγκεκριμένο τόπο συγκέντρωσης τους, στο σχολείο που φοιτούν και αντίστροφα πραγματοποιείται χωρίς τους χιλιομετρικούς περιορισμούς της παρ.1 του παρόντος άρθρου».

Δημόσια σχολεία είναι τα σχολεία τα οποία εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, προσφέρουν δωρεάν δημόσια εκπαίδευση στους μαθητές και το προσωπικό που υπηρετεί σ` αυτά, είτε είναι μόνιμοι εκπαιδευτικοί είτε αναπληρωτές και  προσλαμβάνονται μέσω του Υπουργείου Παιδείας.

Από την ενημέρωση που έχουμε, μόνο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και σε καμία άλλη στην οποία λειτουργεί παράρτημα της ΕΛΕΠΑΠ, παρατηρείται το φαινόμενο να εξασφαλίζεται δωρεάν μεταφορά των ωφελούμενων. Εντάσσει δηλαδή η Περιφέρεια, την ΕΛΕΠΑΠ, στη διαδικασία που νομικά προβλέπεται μόνο για τα δημόσια σχολεία. Σύμφωνα με το Νόμο 3699/2008 άρθρο 32, η «φοίτηση παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ηλικίας τεσσάρων (4) έως επτά (7) ετών στο πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ) είναι ισότιμη με τη φοίτηση σε οποιαδήποτε μονάδα ειδικής προσχολικής αγωγής».

Ωστόσο, η ισότιμη φοίτηση που είναι μια πράξη-διαδικασία, δεν καθιστά και τον φορέα στον οποίο φοιτούν οι μαθητές ως δημόσιο. Είναι αυτονόητο ότι ισότιμη είναι και η φοίτηση των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία, τα οποία παρόλο που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, επειδή είναι ιδιωτικά δεν δικαιούνται δωρεάν μεταφορά σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί μεταφοράς μαθητών.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η ΕΛΕΠΑΠ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο χρηματοδοτείται από τακτική κρατική επιχορήγηση και έχει έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία των ωφελουμένων (δεν δέχεται παιδιά ανασφάλιστα, καθώς δεν παρέχει δωρεάν υπηρεσίες ).

Σας τονίζουμε επίσης ότι η ΕΛΕΠΑΠ ως Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες χρηματοδοτείται από τον ΕΟΠΥΥ (σύμφωνα με το άρθρο 17 περί Ειδικής Αγωγής ,παρ.1β Π.Δ. 187/2005 (ΦΕΚ 231/Α/2005) κανονισμού των παροχών του ΕΟΠΥΥ). Στην έννοια του νοσηλίου περιλαμβάνεται και η μεταφορά τους από το σπίτι στο Κέντρο και το αντίστροφο.

Με βάση τα παραπάνω, προκύπτει το εύλογο ερώτημα, γιατί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα, προσπερνάει τους ισχύοντες νόμους και απλόχερα προσφέρει διευκολύνσεις στη μεταφορά των ωφελούμενων της ΕΛΕΠΑΠ, εφόσον η χρηματοδότησή της περιλαμβάνει και τη μεταφορά των ωφελούμενων με δικά της μεταφορικά μέσα;

Ως Σύλλογος Εκπ/κών που υπηρετούμε τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση (γενική και ειδική), επισημαίνουμε ότι με την επικείμενη απόφαση της Περιφέρειας και την εξίσωση της ΕΛΕΠΑΠ με τα Δημόσια Σχολεία, οδηγούμαστε στην υποβάθμιση και τελικά στο κλείσιμο των δημόσιων δομών προσχολικής Ειδικής Αγωγής- Νηπιαγωγείων, Τμημάτων Ένταξης, Παράλληλης Στήριξης- τα οποία, σημειωτέον, είναι πλήρως στελεχωμένα και προσφέρουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Με τις παραπάνω ενέργειες, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αυθαίρετα, παραχωρεί, με χρήματα του ελληνικού λαού, την ειδική προσχολική αγωγή στην ΕΛΕΠΑΠ, ενώ όπως είναι γνωστό, έχει προηγηθεί και η σκανδαλώδης παραχώρηση του χώρου του νέου κτιρίου ΕΛΕΠΑΠ, στο οποίο βάσει αρχικών σχεδίων και ανακοινώσεων την ημέρα των εγκαινίων, θα στέγαζε στον 1ο όροφο το Δημόσιο Ειδικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο « Μαρία Δημάδη», με το οποίο συστεγαζόταν.

Από τα παραπάνω, προκύπτουν εύλογα τα κάτωθι ερωτήματα:

  • Ποια και ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετούν αυτές οι πράξεις της Περιφέρειας και βάσει ποιας νομοθεσίας;

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, τονίζουμε ότι εμείς θεωρούμε τη φιλανθρωπία και ευαισθησία προς τα ΑΜΕΑ αρετή, όταν μετατρέπεται σε πράξη με προσωπική συμβολή και κόστος. Αντίθετα, η «φιλανθρωπία» με δημόσιο χρήμα και με καταπάτηση της ισχύουσας νομοθεσίας, χρήζει έρευνας και ελέγχου και μπορεί να κριθεί ως επικίνδυνη  με ολέθρια επακόλουθα για τους άμεσα εμπλεκόμενους.

  • Δικαιούνται δωρεάν μεταφορά οι ωφελούμενοι της ΕΛΕΠΑΠ από τα κονδύλια για τη μεταφορά των μαθητών των δημόσιων σχολείων παράλληλα με τις παροχές που εισπράττουν  σαν Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΗΦ); Και αν ναι,  βάσει ποιας νομοθεσίας;
  • Η ισότιμη φοίτηση των παιδιών (ηλικίας 4-7 ετών) στο πρόγραμμα της ΕΛΕΠΑΠ, την καθιστά Δημόσιο Οργανισμό με τις αντίστοιχες παροχές του δημοσίου; Και αν ναι, βάσει ποιας νομοθεσίας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button