ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Δύσκολα οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση στη δυτική Ελλάδα και τη νέα χρονιά

Ενα νέο µηχανογραφικό θα έχουν στα χέρια τους οι µαθητές που θα φοιτήσουν στη Γ’ Λυκείου τον ερχόµενο Σεπτέµβρη.

Τουλάχιστον 8 ΤΕΙ θα δεχθούν φέτος τους τελευταίους τους εισακτέους και από την επόµενη χρονιά θα οδεύσουν προς την πανεπιστηµιοποίηση µέσω συνεργασιών µε πανεπιστήµια. Μέχρι τον ∆εκέµβρη του 2018, οι προσθαφαιρέσεις στο µηχανογραφικό δελτίο θα είναι πολλές, µε τους υποψηφίους να έρχονται προ εκπλήξεων, λίγο πριν από την τελική ευθεία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Τα ΤΕΙ βαίνουν προς κατάργηση σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, µε µοναδική εξαίρεση τα Ιδρύµατα της Κρήτης, που ως άλλο «γαλατικό χωριό» φαίνεται να µη συµφωνούν µε τις διαδικασίες που προωθεί ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση. Ο αριθµός των Ιδρυµάτων συρρικνώνεται την ίδια στιγµή που τα πανεπιστήµια µεγεθύνονται και εξαπλώνονται σε τµήµατα άλλων περιοχών. Επόµενος σταθµός στη σαρωτική πολιτική του υπουργείου Παιδείας είναι οι συνέργειες ακόµα και µεταξύ πανεπιστηµίων, µε διάφορες εκπλήξεις για συνεργασίες κεντρικών Ιδρυµάτων να αναµένεται να ανακοινωθούν πολύ σύντοµα. Βέβαια, σε όλη αυτή τη διαδικασία αξίζει να σηµειώσουµε ότι τα περισσότερα πανεπιστήµια και ΤΕΙ είδαν µε πολύ θετική µατιά τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο και οι όποιες αρχικές δυσπιστίες εξανεµίστηκαν γρήγορα.

Στο ίδιο ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, γίνεται αναφορά στις ζυμώσεις που διενεργούνται αυτή την περίοδο σχεδόν σε όλα τα Ιδρύµατα της χώρας και τη δουλειά των Επιτροπών που έχουν στηθεί σε πολλές περιφέρειες που συζητούν γενικά για το μέλλον της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης και ειδικότερα για τις ευκαιρίες συνεργασιών µεταξύ πανεπιστηµίων και ΤΕΙ.
Κάτι ανάλογο έχει γίνει και στη δυτική Ελλάδα, μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικης Ελλάδας και σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, δύσκολα θα υπάρχουν αποφάσεις την επόμενη χρονιά.

Να θυμίσουμε πως σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο έχει εξαγγελθεί η δημιουργία δυο Πανεπιστημιακών Σχολών σε Αγρινίου και Μεσολόγγι, που παραπέμπονται στο άγνωστο μέλλον.

Αναφέρεται συγκεκριμένα πως, συζητήσεις γίνονται στο Πανεπιστήµιο Πατρών µε το ΤΕΙ ∆υτικής Ελλάδος, όµως σύµφωνα µε πηγές του υπουργείου Παιδείας δύσκολα θα µπορούσε να ολοκληρωθεί το εν λόγω πρότζεκτ µέσα στην ερχόµενη χρονιά. Φυσικά, µετά τη σάρωση των ΤΕΙ και τον υπερπολλαπλασιασµό των πανεπιστηµιακών τµηµάτων, πολύ πιθανόν να έχουν σειρά και οι συµπράξεις µεταξύ πανεπιστηµίων, µάλιστα όχι στις επαρχίες αλλά στην πρωτεύουσα, την Αθήνα.

Με πληροφορίες από  https://www.eleftherostypos.gr

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close