ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Αποκαλύψεις για παραλείψεις και τρομερά κενά

Η φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη και οι συνέπειές της, δηλαδή το να σκοτωθούν 57 άνθρωποι, οδήγησε στο γεγονός να αποκαλύπτονται αρκετές παραλείψεις, αλλά και κενά ασφαλείας που υπήρχαν σε αρκετές αμαξοστοιχίες.

Μετά και τις καταγγελίες για την τηλεδιοίκηση, η οποία είχε εγκατασταθεί αλλά δε λειτουργούσε και θα απέτρεπε, με βεβαιότητα, το παραλίγο σφοδρό ατύχημα τον Οκτώβριο του 2022 στον σταθμό της Τιθορέας, νέες καταγγελίες έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας σχετικά με τον ελληνικό σιδηρόδρομο.


Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Open», στα τρένα δε λειτουργούσε ούτε το σύστημα της ραδιοεπικοινωνίας. Η ραδιοεπικοινωνία χαρακτηρίζεται αρκετά σημαντική, καθώς χρησιμεύει τόσο στην επικοινωνία των συρμών μεταξύ τους, όσο και στην επικοινωνία με τον σταθμάρχη, όπως αυτόν της Λάρισας. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για το σύστημα της φωνητικής ραδιοεπικοινωνίας «GSMR», όπως και αποκαλείται, το οποίο και θα αντικαθιστούσε το απαρχαιωμένο σύστημα «VHF», το οποίο συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ακόμη οι συρμοί και οι σταθμοί, για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.


Μάλιστα, το σύστημα της φωνητικής ραδιοεπικοινωνίας «GSMR» είχε εγκατασταθεί σε αρκετά τρένα, αλλά δε λειτουργούσε. Το έγγραφο – ντοκουμέντο, που έρχεται στο φως της δημοσιότητας, από τον ΟΣΕ και είχε χαρακτηριστεί ως «εξαιρετικά επείγον», είχε ημερομηνία 18 Αυγούστου 2022 και το αποστέλλει ο παραιτηθείς Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΕ, Σπύρος Πατέρας, στην Hellenic Train, η οποία έχει ευθύνη κυκλοφορίας των τρένων. Στο έγγραφο – ντοκουμέντο ζητάει από την εταιρεία να θέσει σε εφαρμογή αυτό το σύστημα, το οποίο και μπορεί να καλύψει όλη τη διαδρομή, από την Πάτρα στην Αθήνα, από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και από εκεί μέχρι τον Προμαχώνα.

Οπως αναφέρετια, η Hellenic Train είχε προβάλλει αντιρρήσεις ως προς την άμεση εφαρμογή του, καθώς λέει ότι δεν είναι εκπαιδευμένο το προσωπικό, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του ΟΣΕ, που σημειώνει στο έγγραφο – ντοκουμέντο ότι το προσωπικό ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένο για την εφαρμογή του. Παράλληλα, ο ΟΣΕ δίνει ως ημερομηνία παράτασης εφαρμογής του συστήματος την 30η Νοεμβρίου του 2022.

reader

Τοπική Διαφήμιση
papathanasiou tsalafouti Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button