ΑγρότεςΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας στον ΕΛΓΑ την 1η Ιουλίου

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα, Τρίτη 23 Ιουνίου, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι.

Για τα προβλήματα αυτά,  μίλησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας Παναγιώτης Καλογιάννης και η εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Καινουργίου, Γεωργία Τασιούλη.

Έγινε λόγος για την τραγική κατάσταση που έχουν επέλθει οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών στην Αιτωλοακαρνανία,  εξαιτίας των χαμηλών τιμών και της μηδενικής ζήτησης του προϊόντος, τα σοβαρά προβλήματα των κτηνοτροφών του νομού, καθώς και για τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που αφορούν ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί του νομού μας”.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ξεκίνησε την παρέμβαση του , κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες απολύσεις στον “Νηρέα”.

“Οι ιχθυοκαλλιέργειες τα τελευταία έτη είχαν μεγάλα κέρδη , την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει πακτωλό χρημάτων όχι μόνο στους ιχθυοκαλλιεργητές , δηλαδή σε τρεις με τέσσερις μεγάλες εταιρίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε άλλους κλάδους όπως οι καναλάρχες, οι κλινικάρχες κ.α. την περίοδο της πανδημίας” τόνισε ο κ. Κοτοπούλης

Ενώ συμπλήρωσε πως “δεν υπάρχει καμία εξαγγελία στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων που χτυπήθηκαν την περίοδο της πανδημίας και όχι μόνο”.

Ακόμη σημείωσε για το ζήτημα των ελαιοπαραγωγών πως υπάρχουν στις αποθήκες των αγροτών σοδειές του προηγούμενου έτους και οι τιμές που φέρνουν οι έμποροι είναι κάτω από το κόστος παραγωγής “μιλάμε για 0.70-0.80 λεπτά, την στιγμή που η ζήτηση είναι μηδενική”.

Για τον λόγο αυτό οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στις αρχές Ιουλίου για να αναδείξουν τα προβλήματα.

Το βασικό αίτημα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας είναι να μην καταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές όσο οι πανδημία έχει συνέπειες, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις σε αγρότες.

Η Πανελλαδική κινητοποίηση που αποφασίστηκε και από την ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας θα γίνει την πρώτη του Ιουλίου στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Καλογιάννης από την πλευρά του,  αναφέρθηκε στο υπόλοιπο 30% των πληρωμών από τη Βιολογική Γεωργία και Βιολογική Κτηνοτροφία έτους 2019 τα οποία πρέπει να πληρωθούν τον Ιούνιο του 2020.

Ακόμη στάθηκε και στις χαμηλές συντάξεις των αγροτών και ειδικότερα στις συντάξεις της χήρας αγρότισσας , που σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο η σύνταξη ήταν 61 ευρώ.

“Μιλάμε για μία μεγάλη αδικία, με τον νέο νόμο τώρα και μπαίνουν στο νέο πρόγραμμα θα παίρνουν το 70% του αγρότη”.

Η κ. Τασιούλη τέλος,  τόνισε πως οι αγρότες δεν μπορούν να βγάλουν τα έξοδα τους, όταν πωλούν κάτω από το κόστος παραγωγής ενώ παράλληλα απεύθυνε κάλεσμα σε όλους να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button