Αυτοδιοίκηση

Στο επίκεντρο το κτήριο των καπναποθηκών Ηλιού-τι συζητήθηκε στο Δημ. Συμβούλιο

dimotiko-symvoulio (6)

Εκτενής συζήτηση με νομικές και τεχνικές  παραμέτρους έγινε για το σοβαρό θέμα των καπναποθηκών Ηλιού και την σωτηρία τους.

Στην συζήτηση που ήρθε μετά από αίτημα πολιτών που ζητούν την διάσωση και ανάδειξη του κτιρίου, υπήρχαν αναφορές στο ιστορικό του καθεστώτος που διέπει το ιδιοκτησιακό του κτηρίου, που αποτελεί ένα περίπλοκο πρόβλημα και αποφασίστηκε να αναληφθούν εκείνες οι ενέργειες, ώστε ουσιαστικά το κτήριο να περάσει στην κυριότητα του Δήμου και να καταβληθούν προσπάθειες να σωθεί.

Δεν έλειψαν και εκείνες οι θέσεις, πως  πλέον δεν μπορεί να γίνει τίποτε, μιας και το κτήριο του 1930, έχει πλέον καταστεί «ερείπιο», ενώ αποκαλύφθηκε κάτι πολύ ενδιαφέρον: Ότι ο Δήμος Αγρινίου, επειδή παλιότερα προχώρησε «αυθαίρετα» στην χρήση του κτηρίου που δεν του ανήκε, καλείται να καταβάλει ως αποζημίωση ποσό άνω των 30.000 ευρώ στο Ίδρυμα που υποτίθεται πως αξιοποιεί το Κληροδότημα.

Ένα Ίδρυμα που ουσιαστικά είναι «φάντασμα» μιας και το Διοικητικό του Συμβούλιο ουδέποτε έχει συνεδριάσει επειδή απλώς είναι αδύνατο να συσταθεί! Μάλιστα με την ίδια εξωφρενική εφετειακή και τελεσίδικη απόφαση ο Δήμος Αγρινίου καλείται να αποδώσει στο Ίδρυμα τον γειτονικό παιδικό σταθμό που ανεγέρθηκε σε οικόπεδο που επίσης είναι μέρος του κληροδοτήματος!

apothikes-iliouΗ όλη ιστορική αναδρομή και η νομική διάσταση του θέματος παρουσιάστηκε από τον νομικό σύμβουλο του δήμου κ. Γεωργίου, που σε αδρές γραμμές περιέγραψε το τι συνέβη από το 1987 και μετά που έφυγε από τη ζωή η σύζυγος του καπνέμπορου Ηλία Ηλιού και ξεκίνησε η «περιπέτεια» του κληροδοτήματος του, που από το 1992, είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό και διατηρητέο κτήριο.

Όλα ξεκίνησαν με την αποδοχή κληρονομιάς που έκανε ο Δήμος το 1988 , κάτι που όπως φαίνεται  όμως προσέκρουε στη νομοθεσία, με αποτέλεσμα το 2003 να κατατεθεί αγωγή από το Δημόσιο, την οποία και κέρδισε τελεσίδικα , με αποτέλεσμα ο Δήμος να καλείται εδώ και αρκετά χρόνια να προβεί και στην καταβολή  αποζημίωσης προς το Ίδρυμα που υπάρχει για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος.

Ένα Ίδρυμα όμως που δεν λειτούργησε ποτέ, μιας και ποτέ δεν συστάθηκε το επταμελές Διοικητικό του Συμβούλιο, που μεταξύ άλλων προβλέπει την συμμετοχή αποθανόντων φίλων του δωρητή αλλά και ένα μέλος της Μασονικής Στοάς του Αγρινίου!
Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς
Πλέον  όμως αυτό που τονίστηκε είναι πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και πως εάν είναι τελικά το κτήριο να σωθεί, τότε απαιτούνται συγκεκριμένες και νομικές αλλά και τεχνικές ενέργειες.

Μεταξύ άλλων προτάθηκε να επιτευχθεί όχι μόνο η αλλαγή του σκοπού του Ιδρύματος αλλά η διάλυση του και η μεταβίβαση της περιουσίας του  στον Δήμο, με την άσκηση της κατάλληλης πίεσης στην αρμόδια Διεύθυνση Κληροδοτημάτων. Παράλληλα τονίστηκε πως απαιτούνται και τεχνικές ενέργειες και βοήθεια από τις υπηρεσίες του Δήμου και του ΤΕΕ . Έτσι, μετά από πρόταση του κ. Παύλου Μοσχολιού συμφωνήθηκε το θέμα να αναβληθεί και στην επομένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να κατατεθεί προς έγκριση μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button