Ροή Ειδήσεων

Στο… διάστημα για λογαριασμό της Ελλάδας εκτοξεύεται το Πανεπιστήμιο Πατρών

epi-panepistimio-patronΣτο διάστημα μέσω ενός τηλεπικοινωνιακού μικροδορυφόρου που θα κατασκασκευάσει για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, προγραμματίζει να ταξιδέψει το προσεχές διάστημα το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Έτσι μετά τον UPsat  τον πρώτο ελληνικό open source Νανο-Δορυφόρο το ΑΕΙ της αχαϊκής πρωτεύουσας συμμετέχει σε ένα καινούργιο και πρωτοποριακό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Το συγκεκριμένο project περιλαμβάνει τρεις μικροδορυφόρους, οι οποίοι «θα εξυπηρετούν ανάγκες του δημοσίου, για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς,  για παρακολούθηση της Γης, για θέματα πολιτικής προστασίας και καιρικά φαινόμενα» και θα κατασκευαστούν για λογαριασμό της κυβέρνησης από τα  πανεπιστήμια Δημοκρίτειο, Πελοποννήσου, Πατρών.

Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει ζητήσει να ενταχθεί το έργο, ύψους 5 εκατομμύρια ευρώ στο ΕΣΠΑ, ώστε αυτή η επένδυση στο διάστημα να πραγματοποιηθεί με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά  «είναι μια πρωτοβουλία, η οποία θα αυξήσει το εκτόπισμα της Ελλάδας στο διάστημα, θα βελτιώσει τη δυνατότητά μας στην παρατήρηση γης, θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε νέες τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές και βέβαια, θα έχουμε αποτελεσματική παρακολούθηση του φάσματος».

Όπως εξηγεί με την σειρά του ο γενικό γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας μέσω αυτού του προγράμματος  «μπορούμε να μάθουμε πώς θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις επιχειρήσεις μας, πως στο τομέα της έρευνας θα δώσουμε την δυνατότητα όλη αυτή η εργασία, που γίνεται να έχει αποτέλεσμα, και στο πνεύμα αυτό βάλαμε στο ΕΣΠΑ την χρηματοδότηση αυτή, την δημιουργία 3 μικροδορυφόρων με καθαρά ελληνικές δυνάμεις».

Το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί η εν λόγω συμφωνία μεταξύ του υπουργείου και του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου και των πανεπιστημίων Πελοποννήσου και Πατρών. Οι μικροδορυφόροι αναμένεται να είναι έτοιμοι για εκτόξευση σε 18 μήνες από τη μέρα της υπογραφής, ενώ η κατασκευή τους θα γίνει εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. «Αυτός ο τομέας βρίσκεται σε εκρηκτική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο και αυτή την στιγμή βρίσκεται στην αρχή, οπότε εάν ξεκινήσουμε κι εμείς εδώ νομίζω ότι τα αποτελέσματα θα είναι εξαιρετικά για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους ερευνητές και για την οικονομία μας βέβαια. Θα δώσουμε την δυνατότητα να έχουμε κι εμείς ένα κομμάτι από αυτή την εκρηκτική ανάπτυξη» σημείωσε ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της διαστημικής πολιτικής που θα καθοριστεί με τη δημιουργία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. Μάλιστα αυτή την στιγμή υπάρχουν 70 μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν είδη, εφαρμογές και αντικείμενα για το διάστημα, που ενσωματώνονται, είτε ως εφαρμογές είτε ως hardware σε δορυφόρους σε παγκόσμιες εταιρείες, και φυσικά η Ελλάδα έχει όλα τα προτερήματα, που της δίνει η θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ευρωπαϊκό διαστημικό οργανισμό.

Στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής δηλώνουν ότι αυτός ο τομέας είναι ραγδαία αναπτυσσόμενος, έχει τεράστια προστιθέμενη αξία για την οικονομία, «δίνει τεράστιες δυνατότητες και στην πολιτική προστασία και στις εφαρμογές, που χρειάζεται το δημόσιο, επιτήρηση αυθαίρετης δόμησης, συνόρων, πολιτικής προστασίας, έγκυρη προειδοποίηση για φωτιές, γεωργία ακριβείας, πολύ σημαντικό κομμάτι, που μπορεί να δώσει ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα. Τηλεπικοινωνίες με την δημιουργία και ενός άλλου τηλεπικοινωνιακού μηχανισμού έκτακτης ανάγκης» εξηγεί ο κ. Μαγκλάρας.

Με αυτό το πρόγραμμα το Υπουργείο ευελπιστεί να κρατήσει τους Έλληνες επιστήμονες στην χώρα πριν ετοιμάσουν βαλίτσα για το εξωτερικό. «Η ελληνική οικογένεια καταβάλει ένα μεγάλο τίμημα για να μορφώσει τα παιδιά της, όλη αυτή την “επένδυση” και την εξειδίκευση την προσφέρουμε σε μια ξένη χώρα. Γιατί να μην δώσουμε τις δυνατότητες, από καθαροί καταναλωτές  αυτών των προϊόντων και των υπηρεσιών, να μην γίνουμε κι εμείς παραγωγοί, αφού έχουμε όλες τις δυνατότητες» διερωτήθηκε ο γενικός γραμματέας.

Αυτή την στιγμή η πολιτεία και το δημόσιο έπρεπε να οργανώσει αυτό τον τομέα, και τις προσπάθειες, που έχουν γίνει από συγκεκριμένα πανεπιστήμια, όπως της Πάτρας, για να δώσει τις δυνατότητες σε όλα αυτά τα καλά στοιχεία να αναπτυχθούν περαιτέρω, αλλά και να τα συντονίσει, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα αποτύπωμα για την οικονομία, «να δημιουργηθούν επιχειρήσεις, εφαρμογές, προϊόντα, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, και βεβαίως να έχουμε όλες αυτές τις εφαρμογές για την τεχνολογία, που χρειάζεται η χώρα μας» ανέφερε ο κ. Μαγκλάρας.

Φυσικά σημαντικά θα είναι και τα οφέλη για τα τρία πανεπιστήμια, που θα κατασκευάσουν τις τρεις μικροδορυφόρους, αλλά μελλοντικά υπάρχουν σκέψεις για την δημιουργία μιας υποδομής, με την χρήση της οποίας θα δημιουργηθούν νέες κατασκευές μέσω της ανάπτυξης του συγκεκριμένου προγράμματος.

«Στο παρελθόν μας έχουν κάνει να πιστέψουμε ότι είμαστε μια χώρα, που έχουμε πάρα πολλά προβλήματα και είμαστε ανίκανοι να κάνουμε οτιδήποτε. Αυτό εγώ, όχι απλώς δεν το συμμερίζομαι, αποδεικνύουμε τώρα ότι είναι τελείως λάθος, και δεν χρειάζεται να κάνουμε μικροδορυφόρους για να το αποδείξουμε αυτό. Φαίνεται ότι η χώρα μας έχει τρομακτικές δυνατότητες και κακώς, όσοι λοιδορούν τέτοιες καλές προσπάθειες, θα έπρεπε να τις αγκαλιάζουν και να τις προστατεύουν» υπογραμμίζει ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων μιλώντας “Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button