Γεγονότα

Στις 7 Ιουνίου στο ΣτΕ η προσφυγή κατά του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Αγρινίου

koi-agrinio-plateiaΤην Τετάρτη 7 Ιουνίου συζητείται , μετά από πολλές αναβολές, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας η από 20-3-2013 αίτηση ακύρωσης κατά του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, για την ακύρωση της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, με την οποία εγκρίθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δημοτικής Ενότητας Αγρινίου καθώς και κάθε συναφούς διοικητικής πράξης και παράλειψης, προγενέστερης ή και μεταγενέστερης.

Το σοβαρό αυτό θέμα απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αγρινίου, μιας και ο Δήμος προτίθεται, έχοντας έννομο συμφέρον να ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση κατά της προαναφερόμενης αίτησης ακύρωσης και των ασκούντων αυτήν και υπέρ του κύρους της προσβαλλόμενης πράξης και του εκδόντος αυτήν οργάνου.

Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε ήδη δικηγόρος των Αθηνών να αναλάβει την νομική  εκπροσώπηση του Δήμου, υπέρ ουσιαστικά του ισχύοντος Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και που αποτελεί έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Πρόκειται για ένα σχέδιο με το οποίο ναι μεν η σημερινή πλειοψηφία του Γιώργου Παπαναστασίου έχει πολλές διαφωνίες, αλλά όπως επισημαίνεται “είναι υποχρεωμένη να το υπερασπιστεί” ώστε να μην μείνει το Αγρίνιο χωρίς ΓΠΣ για όσο χρονικό διάστημα αυτό θα ισχύει. “Δεν μπορεί το Αγρίνιο να μείνει χωρίς ΓΠΣ”, λέγεται συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το υπάρχον ΓΠΣ ισχύει μέχρι τον Μάιο του 2018 και η σημερινή δημοτική αρχή προτίθεται να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή του. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει τώρα, μιας και το υπάρχον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι δεσμευτικό, όπως εξηγείται.

Δυο ομάδες πολιτών από το Αγρίνιο έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά του ΓΠΣ του Αγρινίου, η μια που το έκανε με αίτημα να ακυρωθεί τελείως και η δεύτερη με βασικό αίτημα την προσθήκη σε αυτό μιας περιοχής βόρεια του Αγρινίου. Η περιοχή αυτή έχει χαρακτηριστεί με βάση το υπάρχον ΓΠΣ ως αστικό πράσινο κι έτσι οι πολίτες που έχουν περιουσίες εκεί, έχουν στραφεί κατά του Σχεδίου συνολικά. Η σημερινή δημοτική αρχή μάλιστα φαίνεται να συμφωνεί με τις ενστάσεις των συγκεκριμένων πολιτών.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι μείζονος σημασίας για κάθε περιοχή και φυσικά και για την πόλη του Αγρινίου, αφού αποτελεί το βασικό μπούσουλα ανάπτυξης της, τόσο οικιστικά, όσο και ως προς όλες τις άλλες δραστηριότητες, επαγγελματικές, κοινόχρηστους χώρους, πρασίνου κλπ.

Οι ίδιες πηγές από το Δημαρχείο Αγρινίου αναφέρουν πως θα υπάρξει ριζική αναθεώρηση το 2018, για την οποία τον κατάλληλο χρόνο θα γίνει και σχετική ενημέρωση για το που θα πρέπει να “βλέπει” πλέον το Αγρίνιο, που θα προβλέπεται η δημιουργία επιχειρήσεων μέσης ή χαμηλής όχλησης, οι χρήσεις γης.

Πάντως με τους ρυθμούς που προχωρούν οι υποθέσεις από το ΣτΕ (εάν πχ αναλογιστούμε πως ακόμη δεν έχει εκδοθεί η απόφαση για το Δημοτικό Πάρκο), το πιθανότερο είναι η απόφαση να εκδοθεί αργότερα από την αναθεώρηση του ΓΠΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button