Αυτοδιοίκηση

Στην ΤτΕ τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας-κριτική από την αντιπολίτευση

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤην απόφαση να μεταφερθεί το ταμειακό διαθέσιμο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Τράπεζα της Ελλάδας, έλαβε κατά τη σημερινή συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο, έπειτα από τις διαβεβαιώσεις για τον προσωρινό χαρακτήρα του μέτρου, καθώς και για την διασφάλιση του συνόλου των χρημάτων των πολιτών.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια των κατηγορηματικών δεσμεύσεων που είχε ζητήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, στην προηγούμενη έκτακτη συνεδρίασή του και οι οποίες και δόθηκαν τόσο από τον πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα, όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, κατά τις πρόσφατες συναντήσεις που έγιναν με τους 13 Περιφερειάρχες, ανάμεσά τους και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, καθώς και βάσει της απόφασης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

 «Λάβαμε την πολιτική διαβεβαίωση ότι η δέσμευση για τα ταμειακά διαθέσιμα είναι έκτακτο και προσωρινό μέτρο και συνεπώς σε εύλογο χρονικό διάστημα θα γίνει προαιρετικό, κατόπιν σχετικής τροπολογίας του νόμου. Προχωράμε, λοιπόν, στη μεταφορά, συμμετέχοντας έτσι στην εθνική προσπάθεια, έχοντας όμως διασφαλίσει τον θεσμό, τη λειτουργία των υπηρεσιών μας και την υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματός μας» σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Και συνέχισε ο κ. Κατσιφάρας: «Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει και το εννοούμε και σήμερα, πως θέλουμε και συμμετέχουμε στην προσπάθεια σωτηρίας. Όμως θέλουμε να κρατήσουμε Αρχές για το θεσμό που υπηρετούμε. Θέλουμε να είμαστε συμμέτοχοι και να στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια, διασφαλίζοντας όμως τον θεσμό της Περιφέρειας και τα χρήματα των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας και αυτό κάνουμε σε κάθε μας βήμα».

Κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος τόνισε πως θα γίνει η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τα οποία τηρούνται στις εμπορικές τράπεζες, εξαιρουμένων των κεφαλαίων που, αφ’ ενός έχουν ήδη δεσμευτεί για εξόφληση ανειλημμένων υποχρεώσεων, αφ’ ετέρου απαιτούνται για την άμεση κάλυψη των ταμειακών αναγκών του επομένου δεκαπενθημέρου, σύμφωνα με τις εντολές του προαναφερόμενου νόμου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αντίσταση Πολιτών:  Η διπλότητα του περιφερειάρχη για τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

“Περιφέρεια περιορισμένης ευθύνης αποδεικνύεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τη σημερινή απόφασή της, η οποία κρύβει 20.000.000 ευρώ από τα ταμειακά της διαθέσιμα.” αναφέρει σε ανακοίνωση της η Περιφερειακή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την σημερινή συνεδρίαση του οργάνου για τα ταμειακά διαθέσιμα, και εξηγεί:

“Παρά τις συναντήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και της κυβέρνησης, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για επιστροφή των χρημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο περιφερειάρχης, με λογιστικά τρυκ, δεσμεύει σε υποθετικές πληρωμές για το επόμενο 15ήμερο το ποσό των 20 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν είναι δυνατό να αντιστοιχεί σε πληρωμές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Για να έχουμε τάξη μεγέθους, το ποσό των 20 εκατ. ευρώ αποτελεί μεγάλο τμήμα του συνολικού(!) προϋπολογισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ο κ. Κατσιφάρας αποδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο αναντίστοιχος ακόμα και στη δική του πολιτική δέσμευση πως θα συνδράμει με το μέγιστο δυνατό τρόπο στις ανάγκες της χώρας σε μια κρίσιμη εθνική στιγμή.

Αποτελεί πεποίθησή μας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να στηρίξει τη δύσκολη προσπάθεια που καταβάλλεται για το εθνικό συμφέρον και να μην κρατά στάση διπλότητας. ”

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close