ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Στη Βουλή η επέκταση στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο – Από Δευτέρα και τα Rafale

Στις 19 Ιανουαρίου η ψήφισή του με ονομαστική ψηφοφορία. Την επόμενη Πέμπτη 14/1 ψηφίζεται η σύμβαση για τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη.

Στον αστερισμό των μείζονων ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής και άμυνας θα κινηθεί η Βουλή κατά την επανεκκίνηση των εργασιών της από την προσεχή Δευτέρα.

Στη Βουλή κατατέθηκε ήδη πριν από λίγο το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στις 19 Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να έχει κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την προμήθεια των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, που θα δώσουν στην ελληνική πολεμική αεροπορία αμυντική υπεροχή, ώστε να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Πέμπτη 14/1 με τη διαδικασία του επείγοντος.

Δείτε το νομοσχέδιο εδώ:

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, η συζήτηση αμφότερων των νομοσχεδίων στην αρμόδια Επιτροπή θα ξεκινήσει άμεσα. Συγκεκριμένα, η σύμβαση με τη Γαλλία για τα Rafale, θα συζητηθεί Τρίτη και Τετάρτη, ώστε να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη 14/1, ενώ από την Τρίτη 12/1 θα ξεκινήσει και η επεξεργασία εκείνου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Μάλιστα, για το νομοσχέδιο σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Τασούλας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ασκήσει το δικαίωμά του για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, ώστε όπως υπογράμμισε να καταγραφεί η πασιφανής απόλυτη πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται, ότι στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Δεκέμβριο, υπογραμμιζόταν πως η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.

Ταυτόχρονα, κανονικά πρόκειται να προχωρήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία επί του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ, που είχε καταθέσει στη Βουλή ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος,  και θα ολοκληρωθεί από τον διάδοχό του Μάκη Βορίδη με την ψήφισή του  την προσεχή Τετάρτη 13 Ιανουαρίου.

Πηγή: skai.gr – Της Ναντίν Χαρδαλιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button