ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Στη Δικαιοσύνη ο αν. υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης μετά τα δημοσιεύματα για «κούρεμα» δανείου του

ΝΔ: «Αυτά ειναι τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ»-Τσαπανιδου: «Μιλάμε για μια αλαζονεία άνευ ορίων»

Αποφασισμένος να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, είναι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, όπως ενημέρωσε ο ίδιος με ανάρτησή του στο Twitter, σχετικά με δάνειο που φέρεται να έλαβε «κούρεμα» 97%.

Αφορμή στάθηκε το δημοσίευμα στην εφημερίδα «Documento», όπου ανέφερε ότι ο αναπληρωτής υπουργός «έκρυψε την περιουσία του για να μην κατασχεθεί», καθώς φέρεται να χρωστούσε 1,8 εκατομμύρια ευρώ.


Ο κ. Παπαθανάσης, απαντώντας σε ό,τι του προσάπτει η εφημερίδα, κάνει λόγο για «δεινή συκοφαντική εκστρατεία» εναντίον του και για «βαρύτατη προσβολή» της προσωπικότητάς του από τον κ. Βαξεβάνη και «τον λόγο έχει πλέον η ελληνική δικαιοσύνη».

Η ανάρτηση Παπαθανάση: «Για την συνεχιζόμενη δεινή συκοφαντική εκστρατεία σε βάρος μου και την βαρύτατη προσβολή της προσωπικότητάς μου από τον κ. Βαξεβάνη δηλώνω ότι τον λόγο πλέον θα τον έχει η Ελληνική Δικαιοσύνη».

«Άγρια» κόντρα Γεωργιάδη – Βαξεβάνη στο Twitter

Στο μεταξύ, η ανάρτηση που έκανε νωρίτερα, την Κυριακή (26/3), ο δημοσιογράφος, ο οποίος επικαλούμενος το δημοσίευμα της εφημερίδας του σημείωσε ότι ο κ. Παπαθανάσης «πλήρωσε μόλις 50.000 ευρώ από 1.800.000 χρέος. Δηλαδή 97% κούρεμα», έφερε την «έκρηξη» του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος υπογράμμισε ότι:

«Είσαι ένας κοινός συκοφάντης και το κάνεις επίτηδες και μετά δόλου, κανένα κούρεμα δεν έχει γίνει στο δάνειο των 1,8 εκ που έλαβε η εταιρία της οποίας μέλος του ΔΣ και μέτοχος ήταν ο Νίκος Παπαθανάσης. Το δάνειο είναι ανέγγιχτο και οι διαδικασίες είσπραξής του συνεχίζονται. 0% κούρεμα! Αλλά εκμεταλλεύεσαι το πόσο άσχετοι είναι από τις Τραπεζικές πρακτικές όσοι σε διαβάζουν και στηρίζεσαι στους τοξικούς που θέλουν να γεμίσουν την πολιτική με λάσπη!».

Ο εκδότης, με τη σειρά του, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για προσπάθεια σύγχυσης, η οποία δεν αποδίδει όμως. Εξήγησε, μάλιστα, ότι ο αναπληρωτής υπουργός ως εγγυητής δανείου της εταιρείας του έπρεπε να πληρώσει «επειδή δεν πλήρωνε η εταιρεία 2 εκατ. ευρώ. Έδωσε 50.000 ευρώ και απαλλάχθηκε ως εγγυητής. Το δάνειο είναι προφανές ότι δεν το πληρώνει κανείς».

ΝΔ: Τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ για την περίπτωση Παπαθανάση

Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την προσφιλή του τακτική, χρησιμοποιεί Fake news και προχωράει σε “δολοφονία χαρακτήρα”, σχολιάζει το Παρατηρητήριο Fake News της ΝΔ , αναφερόμενη στην περίπτωση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση, “προκειμένου να πλήξει την Κυβέρνηση”.

“Στην προσπάθειά του αυτή, αδιαφορεί πλήρως για τα πραγματικά στοιχεία και επαναλαμβάνει το γκεμπελικό ‘πες, πες, κάτι μένει'”, τονίζεται στην ανακοίνωση και απαντά στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά:

1. Ψέμα: “Ο κ. Παπαθανάσης ρύθμισε χαριστικά τα δάνειά του και διαγράφηκε το 97% των οφειλών του”.

Αλήθεια: Ο κ. Παπαθανάσης δεν ρύθμισε κανένα δάνειό του, καθώς από το 2005 έχει αποχωρήσει από εκτελεστική θέση της εταιρίας και παρέμεινε απλός μέτοχος μέχρι και το 2016, όπου μεταβίβασε τις μετοχές του και ουδεμία πλέον σχέση με την εν λόγω εταιρία και την υπό εξέλιξη διαδικασία εξυγίανσής της.

2. Ψέμα: “Δάνεια 1,8 εκ ευρώ ρυθμίστηκαν χαριστικά με μόλις 50.000 ευρώ”.

Αλήθεια: Από την ανακοίνωση της ίδιας της Τράπεζας Eurobank, προκύπτει ξεκάθαρα ότι: “Οι ανακτήσεις ανέρχονται στο ποσό των €550.000 περίπου, σε μετρητά, που αντιστοιχεί στο 52% του λογιστικού υπολοίπου της απαίτησης. Εάν συμπεριληφθούν και οι αποπληρωμές κεφαλαίου κατά την περίοδο εξυπηρέτησης, το ύψος των ανακτήσεων φθάνει περίπου στο 75% του αρχικού κεφαλαίου της πίστωσης”.

3. Ψέμα: “Ο κ. Παπαθανάσης χρωστάει στον ΕΦΚΑ και στο Δημόσιο”.

Αλήθεια: Ο κ. Παπαθανάσης δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στον ΕΦΚΑ και στο Δημόσιο, όπως αποδεικνύεται και από την ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα που έχει στη διάθεσή του.

4. Ψέμα: “Κουρεύτηκαν τα δάνεια του κ. Παπαθανάση όταν δεν γίνεται αντίστοιχη αντιμετώπιση για κανέναν άλλον πολίτη”.

Αλήθεια: Ο κ. Παπαθανάσης έχει λάβει στεγαστικό δάνειο για την οικία του και το συγκεκριμένο δάνειο εξυπηρετείται κανονικά μέχρι σήμερα και δεν έχει τύχει καμίας απολύτως ρύθμισης.

5. Ψέμα: “Η Eurobank δεν κίνησε τις δέουσες διαδικασίες σε βάρος του κ. Παπαθανάση”.

Αλήθεια: Στην περίπτωση της εγγύησης του κ. Παπαθανάση ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και ενέργειες εκ μέρους του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος κατά τη συνήθη πρακτική που ακολουθείται σε αντίστοιχες υποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, το 2015 η τράπεζα Eurobank κινήθηκε νομικά σε βάρος του κ. Παπαθανάση ως εγγυητή για δάνεια που είχε λάβει η τεχνική εταιρία, καθώς διαπίστωσε ότι το έτος 2010 είχε πραγματοποιηθεί γονική παροχή του μεριδίου 50% επί της οικίας του στα τρία παιδιά του και η οποία μεταβίβαση είχε πραγματοποιηθεί σε χρόνο που η εταιρία σημείωνε σημαντικά κέρδη και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες το επόμενο διάστημα. Το έτος 2019, η αγωγή της τράπεζας εκδικάστηκε και εκδόθηκε σε βάρος του κ. Παπαθανάση μια πρωτόδικη απόφαση εναντίον της οποίας ο τελευταίος άσκησε αρχικά έφεση, ενώ στη συνέχεια επήλθε και εξωδικαστικός συμβιβασμός πληρώνοντας τίμημα που αξιολογήθηκε από την τράπεζα ότι ήταν άνω του ποσού που θα μπορούσε να λάβει δικαστικά, καθώς η εν λόγω τράπεζα ήταν η δεύτερη που είχε προσημείωση στο συγκεκριμένο ακίνητο και δεν μπορούσε να διεκδικήσει μεγαλύτερο ποσό από αυτό που τελικά έλαβε από τον κ. Παπαθανάση. Ο εν λόγω συμβιβασμός επικυρώθηκε ουσιαστικά από το εφετείο το οποίο κατήργησε τη δίκη και αποδέχτηκε τον συμβιβασμό αυτόν, εξαφανίζοντας την πρωτόδικη απόφαση στην οποία με τόση σπουδή αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

6. Ψέμα: “Ο κ. Παπαθανάσης καθάρισε χωρίς καμία περαιτέρω επιβάρυνση για το θέμα της εγγύησης του εξαφανίζοντας την εγγυητική του ευθύνη”.

Αλήθεια: Παρά το ότι ο κ. Παπαθανάσης προχώρησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό μετά την πρωτόδικη απόφαση εναντίον της οποίας άσκησε έφεση και δια της αποδοχής του συμβιβασμού που συνοδεύτηκε με την καταβολή σημαντικού ποσού, έχει κάνει ρητή δήλωση σε προγενέστερο χρόνο στην τράπεζα ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση εξυγίανσης της εταιρίας παραμένει στο ακέραιο υπεύθυνος ως προς την εγγύησή του, παρά το γεγονός ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις εξυγίανσης δεν θα υποχρεούτο να παραμείνει.

Τσαπανίδου: Κυβέρνηση – εταιρεία η ΝΔ, φροντίζει για τα συμφέροντα των δικών της ανθρώπων

Για «κυβέρνηση- εταιρεία, κυβέρνηση ΑΕ που κοιτάζει τα συμφέροντα των δικών της ανθρώπων κι όχι τα συμφέροντα της κοινωνίας», έκανε λόγο η Πόπη Τσαπανίδου.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM» και αναφερθείσα στην υπόθεση Παπαθανάση, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας πρέπει να δώσει απαντήσεις.

«Με βάση τα δημοσιεύματα, υπάρχουν στοιχεία ότι η εταιρεία του δανείστηκε 1,8 εκ. ευρώ, με τον ίδιο να μπαίνει ως εγγυητής. Φαίνεται να κούρεψε αυτό το ποσό, το δάνειο που τον βάραινε ως εγγυητή, για 50.000 ευρώ. Ακούγεται αδιανόητο», σημείωσε.

«Όταν βλέπεις ότι καθημερινά άνθρωποι χάνουν το σπίτι τους, όταν ενοχλούν πολίτες ακόμα και πριν λήξει η οφειλή τους, όταν βγαίνουν σπίτια σε πλειστηριασμό οικογενειών που είναι πραγματικά ανήμπορες και τη στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά ο κ. Παπαθανάσης κουρεύει ένα τέτοιο χρέος με 50 χιλιάρικα το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να δώσει απαντήσεις στο λαό», υπογράμμισε η Πόπη Τσαπανίδου.

«Μιλάμε για μια αλαζονεία άνευ ορίων, μια αίσθηση ότι μπορώ να κάνω κάτι χωρίς να με ελέγξουν. Αυτό το είδαμε και στην υπόθεση Πάτση που έκανε business με κόκκινα δάνεια, το είδαμε στην υπόθεση Καπάτου», πρόσθεσε, λέγοντας ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να δικαιολογήσει κάθε τέτοια υπόθεση.

«Όταν ο κ. Μητσοτάκης μιλά για ξερίζωμα τους βαθέος κράτους και της διαπλοκής, είναι φανερό ότι δεν μπορεί να το κάνει. Γιατί δεν μπορεί να τα βάλει με τον ίδιο του τον εαυτό, με τα σωθικά της παράταξής του», σχολίασε.

«Ως ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, θα συνεχίσουμε να ζητάμε απαντήσεις για τα δάνεια της ΝΔ ύψους περίπου 400 εκ. Τι γίνεται με τις αποπληρωμές αυτών των δανείων; Όπως επίσης χρειάζεται να δώσουν απαντήσεις τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που αθροιστικά χρωστούν 12 εκ. ευρώ», τόνισε η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

CNN

Advertisements
Τοπική Διαφήμιση
pap spanakopita 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button