Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Στα 54 τα κρούσματα της μετάλλαξης Omicron στην Ελλάδα – Πάνω από 150 τα ύποπτα

Η Omicron είναι πιο ήπια νόσος και οδηγεί σε χαμηλότερο ποσοστό νοσηλείας και στους εμβολιασμένους και στους ανεμβολίαστους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη – Παραμένει σοβαρή απειλή για τους ανεμβολίαστους

Στα 54 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα της μετάλλαξης Omicron στη χώρα μας σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε πως τα ύποπτα κρούσματα για μετάλλαξη Omicron είναι 154.


Ακόμη πρόσθεσε ότι την Πρωτοχρονιά θα έχουμε κορύφωση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Omicron και συμπλήρωσε πως η συγκεκριμένη είναι δύο φορές μεταδοτική από τη Δέλτα η οποία ήταν πιο μεταδοτική από τον πρώτο κορωνοϊό. Επιπλέον συμπλήρωσε ότι είναι πιθανόν να δούμε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από αυτόν που έχει καταγραφεί έως σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη η Omicron είναι πιο ήπια νόσος και οδηγεί σε χαμηλότερο ποσοστό νοσηλείας και στους εμβολιασμένους και στους ανεμβολίαστους. Ωστόσο παραμένει σοβαρή απειλή για τους ανεμβολίαστους.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τη Δευτέρα θα γίνει έκτακτη σύσκεψη όπου και θα συζητηθεί αν χρειάζονται περισσότερα μέτρα και πρόσθεσε πως εάν κάποιος έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα της μετάλλαξης Omicron, θα πρέπει να αποφεύγει τις συναθροίσεις, να φορά μάσκα παντού και να κρατά αποστάσεις.

Υπενθυμίζεται πως σε ισχύ τέθηκε από τις 6 το πρωί η πρώτη δέσμη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της μετάλλαξης Omicron. Ηδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η νέα ΚΥΑ με τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν έως και τις 3 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ. Συγκεκριμένα, κάποιος δεν χρησιμοποιεί τη μάσκα μόνο όταν καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό.

Η διπλή μάσκα ή οι ενισχυμένες μάσκες είναι πλέον υποχρεωτικές στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα δεν θα γίνουν σε καμιά περιοχή της χώρας. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα. Επίσης, όσοι μπαίνουν στη χώρα, πέρα από το τεστ που υποχρεούνται να έχουν πριν την είσοδο τους, θα πρέπει – μετά από ισχυρή σύσταση της επιτροπής- να υποβάλλονται σε επαναληπτικά τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την ώρα που έρχονται στη χώρα μας.

Ισχυρή σύσταση, επίσης, κάνει επιτροπή για testing πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Όπως είπε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, οι νεότεροι να βγουν, άλλα να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

protothema.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button