ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Στα 3,2 δισ. το κόστος των παρεμβάσεων – Η εξειδίκευση των μέτρων για το ρεύμα

Η εξειδίκευση των μέτρων γίνεται από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ανακοίνωσε το οικονομικών επιτελείο καθώς όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η κρίση έχει επιβαρύνει πολύ την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και γι’ αυτό η κυβέρνηση λειτουργεί υπεύθυνα, συνετά και συγκροτημένα.


Η εξειδίκευση των μέτρων γίνεται από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ειδικότερα:

 • Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για Μάιο και Ιούνιο διευρύνονται. Επιδοτούνται για πρώτη φορά και ο καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες. Το κόστος είναι 900 εκατ. ευρώ.
 • Τον Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022. Αφορά καταναλωτές που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις. Η επιδότηση στους λογαριασμούς iban. Εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή. Κόστος της νέας παρέμβασης με απευθείας ποσό στους λογαριασμούς είναι 280 εκατ. ευρώ.
 • Επιδοτείται στην πηγή το diesel κίνησης για Μάιο και Ιούνιο στα 15 λεπτά το λίτρο. Κόστος 45 εκατομμύρια.
 • Ενισχύεται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων και εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων. Στόχος να μένουν σταθερές οι τιμές στα παλαιότερα επίπεδα. Οι τιμές λιανικής θα είναι σταθερές ανεξαρτήτως της τιμής εξέλιξης του φυσικού αερίου. Θα επιδοτηθούν γενναία τα κοινωνικά τιμολόγια και όλες οι επιχειρήσεις. Κόστος είναι στα 2 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Θα απορροφηθεί το 70 με 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας.

«Με αυτές τις παρεμβάσεις που εξαντλούν το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήσαμε, η κυβέρνηση απαντά στις εύλογες αγωνίες της κοινωνίας. Θα θέλαμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα, όμως η ευθύνη δεν μας αφήνει να διαταράξουμε τη δημοσιονομική ισορροπία και ευστάθεια» υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο υπουργός Οικονομικών.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας επεσήμανε ότι οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν και τους μήνες Μάιο και Ιουνίου στους λογαριασμούς ρεύματος τους φυσικού αερίου σε οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια

Σε ότι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, για τους οικιακούς καταναλωτές η επιδότηση για τον μήνα Μάιο αφορά όλες τις κατοικίες κύριες και μη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

Σκρέκας: «Επιδότηση 56,6 ευρώ τον Μάιο για τους λογαριασμούς ρεύματος»

ΟΥπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά την ενημέρωση για την εξειδίκευση των μέτρων του νέου Εθνικού Προγράμματος Στήριξης αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία εκτός από χιλιάδες νεκρούς όπως είπε έχει δημιουργήσει παγκόσμια ανατάραξη στην παγκόσμια οικονομία και ανατροφοδοτεί μια πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση μια κρίση που «απειλεί την ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και την συνοχή της ευρωπαϊκής κοινωνίας» τόνισε και αναφέρθηκε στο ότι έχει προκαλέσει κρίση στην παγκόσμια οικονομία με αποτέλεσμα να καταγραφούν ρεκόρ υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε φυσικό αέριο και γι’ αυτό το λόγο κινούνται σε δυο άξονες.

Ο πρώτος αφορά τα μέτρα στήριξης τα οποία θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας και ο δεύτερος το σχέδιο αντιμετώπισης ακόμη των πιο δυσμενών σεναρίων διαταραχής για την εισροή στη χώρα, φυσικού αέριου.

Σε ότι αφορά την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες που ίδρυσε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ενώ όπως τόνισε έχουν μπει περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς φυσικού αέριου και στόχος είναι να αντισταθμιστεί το βάρος που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά από τις εκρηκτικές αυξήσεις.

«Η κρίση απαιτεί πιο γενναίες παρεμβάσεις» τόνισε και προχώρησε στην εξειδίκευση των μέτρων ενώ αναφέρθηκε και στον νέο μηχανισμό αποζημίωσης.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα ο Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν και τους μήνες Μάιο και Ιουνίου στους λογαριασμούς ρεύματος τους φυσικού αερίου σε οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.

«Υιοθετούμε ένα μοντέλο δραστικής παρέμβασης στην ελληνική αγορά ενέργειας που αποσυνδέει τη λιανική τιμή ενέργειας από τη διεθνή χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου αφού πια τα έσοδα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για όσο διάστημα διαρκεί ο μηχανισμός προκύπτουν από το πραγματικό κόστος λειτουργίας τους αποκλείοντας τη δημιουργία μελλοντικών υπερεσόδων» είπε ο κ. Σκρέκας.

Ενώ σε ότι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, για τους οικιακούς καταναλωτές η επιδότηση για τον μήνα Μάιο αφορά όλες τις κατοικίες κύριες και μη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

«Στις κύριες κατοικίες για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες απορροφούμε το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού και η μέση ενίσχυση θα ανέλθει στα 56,6 ευρώ ανά μήνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά:

Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση θα ανέλθει στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Για 151-300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα διαμορφωθεί στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Για πάνω από 300 κιλοβατώρες η επιδότηση θα αγγίξει τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Για τις εξοχικές κατοικίες η επιδότηση διαμορφώνεται στα 100 ευρώ

Για δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου θα διαμορφωθεί στα 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα απορροφώντας το 100% της αύξησης.

Για παράδειγμα, οικιακό τιμολόγιο έως 300 κιλοβατώρες τον μήνα χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε 100 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 43,5 ευρώ. Αντίστοιχα, για οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με επιδότηση θα πληρώσει 63,6 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις η μοναδιαία τιμή επιδότησης διαμορφώνεται στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για όλα τα αρτοποιεία ενισχύουμε με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συνολική επιδότηση 170 ευρώ επιδοτώντας το 80% της αύξησης για 1.250.000 παροχές επιχειρήσεων.

Για το φυσικό αέριο η επιδότηση του Μαΐου στα οικιακά τιμόλογια θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα και σε ότι αφορά τα εμπορικά τιμολόγια και τα βιομηχανικά, ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης, τζίρου και αριθμού εργαζομένων η επιδότηση θα ανέλθει επίσης σε 20 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα. Το σύνολο της επιδότησης για το φυσικό αέριο ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ για τον Μάιο.

Σκυλακάκης:«Από 18-600 ευρώ οι επιστροφές»

Ασπίδα προστασίας για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας χαρακτήρισε το σχέδιο για το φθηνότερο ρεύμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την εξειδίκευση των μέτρων. Όπως είπε υπάρχουν τέσσερις εξελίξεις που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια τέτοια γενναία, όπως είπε, παρέμβαση.

 • Το έλλειμμα του 2021 ήταν κατά δύο μονάδες μικρότερο, στο 5%
 • Το δημόσιο χρέος είναι κατά 10 μονάδες μικρότερο
 • Υπάρχει ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών
 • Παραμένει δυναμικός ο ρυθμός ανάπτυξης

Η στρατηγική της κυβέρνησης, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, έχει τέσσερις άξονες:

 1. Επέκταση του παρόντος σχήματος επιδότησης τον Μάιο και Ιούνιο
 2. Επιβολή τέλους στα επιπλέον έσοδα
 3. Επιστροφή στο ΙΒΑΝ του καταναλωτή σημαντικού ποσού αυξήσεων
 4. Νέος μηχανισμός που απορροφά τα τα επιπλέον έσοδα των παραγωγών

Τα κριτήρια για τα 600 ευρώ

 • Για να επιστραφεί το ποσό που φτάνει ώς 600 ευρώ έχει σημασία η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης για καταναλωτές πρώτης κατοικίας. Το μέτρο αφορά σε οικιακούς καταναλωτές που δεν έχουν καλυφθεί από τις υπάρχουσες εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών, από το κράτος είτε από τους παρόχους.
 • Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του ενδιαφερόμενου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 45.000 ευρώ.
 • Η επιστροφή δίνεται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος μέσα στους έξι μήνες (Δεκέμβριος 2021 – Μάιος 2022) πάνω από 30 ευρώ. Η ελάχιστη επιστροφή θα είναι 18 ευρώ και η μέγιστη δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ. Απαραίτητη είναι η αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα λειτουργήσει τον Ιούνιο και εκεί θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία της κύριας κατοικίας. Ο καταναλωτής θα μπορεί να επικαιροποιεί τα στοιχεία του.
 • Τις χρεώσεις δεν θα τις βάζει ο καταναλωτής, αλλά θα αντλούνται από τους παρόχους.

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button