ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Στ. Αραχωβίτης: Αποκλείονται πολλοί αγρότες από αποζημιώσεις ΚΟΕ για τις ζημιές του 2019

Λόγω παλαιών οφειλών και αδυναμίας συντονισμού

«Αποκλείονται πολλοί αγρότες από αποζημιώσεις ΚΟΕ για τις ζημιές του 2019, λόγω παλαιών οφειλών και αδυναμίας συντονισμού» αναφέρει ο βουλευτής και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σταύρος Αραχωβίτης.

ο κ. Αραχωβίτης σημειώνει ότι τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 η προθεσμία έληξε, πολλοί πληγέντες αγρότες κινδυνεύουν παρόλο που έχουν υποστεί ζημιές, να μείνουν εκτός αποζημιώσεων του προγράμματος των Κρατικών Οικο-νομικών Ενισχύσεων του έτους 2019 αφού αδυνατούν να προβούν σε εξόφληση ή ρύθμιση των α-νεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών 2019, με την ευθύνη να βαρύνει αποκλειστικά το Δημόσιο και τον ΕΛΓΑ. Κατέθεσε και ερώτηση προς τον ΥΠΑΑΤ, Γ. Γεωργαντά για το θέμα.


Αναλυτικά:

«Οι επιτελικοί του ΕΛΓΑ και του Υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων έκαναν πάλι το θαύμα τους! Κάλεσαν τους πληγέντες παραγωγούς που ζημιώθηκαν από θεομηνίες (ανεμοστρόβιλοι, κατολισθήσεις, πλημμύρες) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, παγετοί, υπερβολι-κές βροχοπτώσεις, χαλάζι, χιονοπτώσεις) το 2019 να κάνουν αιτήσεις αλλά δεν τους επιτρέπουν να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις στον ΕΛΓΑ, παρόλο που τους προτρέπουν να το κάνουν!

Ο τραπεζικός λογαριασμός των ασφαλιστικών εισφορών για το έτος 2019 έχει κλείσει και έτσι δεν μπορούν πλέον να εξοφληθούν οι ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις στις τράπεζες. Ταυτόχρονα όμως, οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές του 2019 δεν εμφανίζονται στην εφορία ως βεβαιωμένες ούτως ώστε να εξοφληθούν ή να τύχουν ρύθμισης!
Αποτέλεσμα είναι ότι, ενώ τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 η προθεσμία έληξε, πολλοί πληγέντες α-γρότες κινδυνεύουν παρόλο που έχουν υποστεί ζημιές, να μείνουν εκτός αποζημιώσεων του προ-γράμματος των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων του έτους 2019 αφού αδυνατούν να προβούν σε εξόφληση ή ρύθμιση των ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών 2019, με την ευθύνη να βαρύ-νει αποκλειστικά το Δημόσιο και τον ΕΛΓΑ.

Ως φαίνεται οι επιτελικοί της Κυβέρνησης της ΝΔ δεν έχουν καμία συναίσθηση της κρισιμότη-τας της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος με αποκλειστική τους ευθύ-νη, ώστε να κάνουν τα στοιχειώδη για να τους στηρίξουν, τουλάχιστον για τις ζημιές που έχουν υ-ποστεί από θεομηνίες και έντονα καιρικά φαινόμενα.
Με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στ. Αραχωβίτης, ζητά να λυθούν αυτά τα στοιχειώδη ζητήματα έγκαιρα, ώστε να αποζημιωθούν όλοι οι ζημιωθέντες το 2019 παραγωγοί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Αθήνα, 5 Απριλίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Θέμα: Επίλυση θέματος με ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές του 2019 στον ΕΛΓΑ

Ο ΕΛ.Γ.Α., με ανακοίνωσή του, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις χορήγησης ενίσχυσης, από την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022 έως και την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022, για το σύνολο των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων που ζημιώθηκαν από θεομηνίες (ανεμοστρόβιλοι, κατολισθήσεις, πλημμύρες) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, παγετοί, υπερβολικές
βροχοπτώσεις, χαλάζι, χιονοπτώσεις) κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος -Δεκέμβριος 2019. Μία από τις υποχρεώσεις των πληγέντων, ώστε να αποζημιωθούν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις στον ΕΛ.Γ.Α για το έτος 2019, μέχρι την τελευταία ημέρα υποβολής των οριστικών αιτήσεων ενίσχυσης, η οποία ήταν στις 28-3-2022.
Όμως, ο τραπεζικός λογαριασμός των ασφαλιστικών εισφορών για το έτος 2019, έχει κλείσει και ως εκ τούτου οι ληξιπρόθεσμες εισφορές θα έπρεπε να έχουν βεβαιωθεί στην εφορία, ώστε να μπορεί ο ασφαλισμένος να τις εξοφλήσει ή ρυθμίσει.

Επειδή, σε αντίθεση με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, οι ασφαλιστικές εισφορές του 2019
δεν μπορούν πλέον να εξοφληθούν στις τράπεζες,

Επειδή, οι ασφαλιστικές εισφορές του 2019 δεν εμφανίζονται ως βεβαιωμένες στην εφορία ούτως ώστε να εξοφληθούν ή να τύχουν ρύθμισης,

Επειδή, λόγω των παραπάνω πολλοί πληγέντες αγρότες αδυνατούν να προβούν σε εξόφληση ή ρύθμιση των ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών 2019 με την ευθύνη να βαρύνει αποκλειστικά το δημόσιο και τον ΕΛΓΑ και με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν παρόλο που έχουν υποστεί ζημιές να μείνουν εκτός αποζημιώσεων του προγράμματος των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων του έ-τους 2019,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Έχει σταλεί το αρχείο των ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών από τον ΕΛΓΑ στην ΑΑΔΕ;

2. Με ποιο τρόπο σκοπεύουν το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ να επιλύσουν και πότε το πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν;»

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button