Δυτική Ελλάδα

Σκορπιός: Περίπλους … στο μύθο (video)

epi-skorpios1Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει ακούσει για τον Σκορπιό, το ιδιωτικό νησί της οικογένειας Ωνάση.
Αποτέλεσε πόλο έλξης διεθνώς, σύμβολο του τουρισμού της Ελλάδας, σύμβολο του θαύματος της μεταπολεμικής Ελλάδας, έναν μύθο που τροφοδοτήθηκε με πάρτι που έμειναν στην ιστορία, φιλοξενούμενους πρίγκιπες, βασιλιάδες, προσωπικότητες της τέχνης και της πολιτικής.

Το νησί αγοράστηκε από τον Ωνάση το 1963. Τότε ήταν ένα μικρό, άγονο και άνυνδρο νησί στο Ιόνιο. Φύτεψε χιλιάδες δέντρα και φυτά, έκτισε μικρούς ξενώνες και το μεταμόρφωσε σε ένα μικρό επίγειο παράδεισο. Εκεί συνήθιζε να περνά κάποιες μέρες των διακοπών του συντροφιά με διάσημους φίλους του, προβάλλοντας έτσι την Ελλάδα στα πέρατα της γης.

Το 1957 γνώρισε τη Μαρία Κάλλας με την οποία ανέπτυξε μια θυελλώδη ερωτική σχέση. Το 1968, ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύτηκε τη Ζακλίν Μπουβιέ, χήρα του δολοφονηθέντος Προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Kένεντι.

Στις 24 Ιανουαρίου 1973, ο γιος του Ωνάση Αλέξανδρος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 25 ετών. Ο πρόωρος θάνατός του επέφερε στον Αριστοτέλη Ωνάση βαρύ πλήγμα, από το οποίο δε συνήλθε ποτέ. Πέθανε δύο χρόνια αργότερα, στις 15 Μαρτίου 1975, στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Neuilly, κοντά στο Παρίσι, πάσχοντας από οξεία μυασθένεια.

Σύμφωνα με την επιθυμία του, ετάφη δίπλα στο εκκλησάκι της Παναγίτσας, στο Σκορπιό, όπου αναπαύονταν ήδη ο γιος του και η αδελφή του Άρτεμη. Εκεί ετάφη αργότερα και η Χριστίνα, η οποία πέθανε στις 19 Νοεμβρίου 1988 στην Αργεντινή.

Εάν διατρέξει κανείς δημοσιεύματα που αφορούν τον το νέο ιδιοκτήτη Ντ. Ριμπολόβλεφ, θα καταλήξει ότι πρόκειται για αντιπροσωπευτικό δείγμα «νέου χρήματος», αυτής της ευρείας κατηγορίας ζάπλουτων, με περιουσίες που διογκώθηκαν ανέλπιστα και αδιευκρίνιστα.

Δεν χρειάζεται να αξιολογήσουμε το τότε και το τώρα. Ούτε να περιγράψουμε νοσταλγικά το τότε για να απαξιώσουμε το τώρα. Η αλλαγή ιδιοκτησίας του Σκορπιού μάς προ(σ)καλεί να δούμε τον πλούτο που μας περιβάλλει και μέσω των ανθρώπων που τον ορίζουν. Τότε και τώρα.

Πηγές: Καθημερινή, Βικιπαίδεια

www.kolivas.de

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button