ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Σειρά ερωτήσεων του ΚΚΕ για μέτρα προστασίας και στήριξη των επαγγελματιών

Σειρά ερωτήσεων του ΚΚΕ αναφορικά με τα μέτρα προστασίας των αυτοαπασχολούμενων ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, για τη στήριξη των επαγγελματιών στο χώρο της εστίασης και τους αυτοαπασχολούμενους πλανόδιους και υπαίθριους μικροπωλητές και λιανεμπόρους.

Αναλυτικά:


“Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών & Μεταφορών με θέμα: Μέτρα προστασίας των αυτοαπασχολούμενων ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων

Από την πρώτη μέρα έναρξης των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορονoϊου COVID-19, ένας από τους κλάδους που επλήγησαν άμεσα ήταν αυτός των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων. Ιδιαίτερα έχει πληγεί, η μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών, αυτοαπασχολούμενων λεωφορειούχων, που εργάζονται και οι ίδιοι ως οδηγοί και το μοναδικό τους εισόδημα στηρίζεται στα 1-2 λεωφορεία που διαθέτουν.

Εδώ και εννέα μήνες, με την κατακόρυφη πτώση των εκδρομών, την κουτσουρεμένη θερινή τουριστική περίοδο όπου εξασφάλιζαν συνολικά ένα εισόδημα, αλλά και στη συνέχεια με τη νέα έξαρση της πανδημίας, η κατάσταση που δημιουργείται για τη συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών/αυτοαπασχολούμενων είναι απελπιστική.

Πρόκειται για έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, που αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά ζητήματα επιβίωσης, όπως αναφέρουν και συνδικαλιστικοί φορείς τους, ιδιαίτερα σε περιοχές και νομούς που από την αρχή ίσχυσαν περιοριστικά μέτρα ή και σήμερα συνεχίζονται πιο έντονα.

Μάλιστα, όπως τονίζεται από τους τελευταίους, τα όποια μέτρα έχουν παρθεί ως σήμερα από την πλευρά της Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων, δεν αφορούν τους αυτοαπασχολούμενους ιδιοκτήτες ελάχιστων λεωφορείων, αλλά μόνο τα μεγάλα γραφεία στην ιδιοκτησία των οποίων μπορεί να υπάρχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες λεωφορεία, κάτι που διευκολύνει την καταστροφή και όχι την επιβίωση των βιοπαλαιστών λεωφορειούχων.

Έτσι, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, παραμένουν ουσιαστικά ακάλυπτοι, από οποιοδήποτε μέτρα στήριξης την ίδια ώρα που οι υποχρεώσεις τους προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλίσεις των οχημάτων τους, κοινωφελείς οργανισμούς συνεχώς αυξάνονται (χωρίς να υπολογίζονται και οι οικογενειακές τους υποχρεώσεις), ενώ οι δυσκολίες και για τους ίδιους μεγαλώνουν και συνεχίζονται.

Όπως τονίζεται και από τους συνδικαλιστικούς φορείς των συγκεκριμένων ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, άμεσα απαιτούνται μέτρα ανακούφισής τους και για την αντιμετώπιση των συνεπειών και από την πανδημία, διαφορετικά θα οδηγηθούν στον αφανισμό.

Με βάση και τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, αν προτίθενται να πάρουν μέτρα όπως:

1. Να δοθούν ουσιαστικές αποζημιώσεις για όσο διάστημα παραμένουν σε ακινησία τα λεωφορεία τους και δεν έχουν αντικείμενο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις;

2. Να απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας των λεωφορείων τους για το 2021, λόγω της ακινησίας των λεωφορείων τους για όλο το προηγούμενο διάστημα;

3. Να υπάρξει αφορολόγητο όριο με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια με ελάχιστο τα 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί. Να μην πληρωθούν φόροι, τέλη επιτηδεύματος και λοιπές εισφορές, για το 2020.

4. Να δοθεί παράταση της προθεσμίας θέσεως σε ακινησία των τουριστικών λεωφορείων με την κατάθεση των πινακίδων και της Άδειας Κυκλοφορίας τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, έως 31/01/2021, και εφόσον εξομαλυνθεί η κατάσταση στη χώρα μας λόγω και της πανδημίας covid-19.

5. Να δοθεί μικρή παράταση για το όριο ηλικίας απόσυρσης των τουριστικών λεωφορείων, όσων διαθέτουν 1-2 λεωφορεία, ή γενναία κρατική επιδότηση ή άτοκα δάνεια για όσους χρειάζονται να αλλάξουν τα οχήματά τους.

Οι Βουλευτές
Καραθανασόπουλος Νίκος
Μανωλάκου Διαμάντω
Στολτίδης Λεωνίδας”

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα: Για τη στήριξη των επαγγελματιών στο χώρο της εστίασης

“Η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά, μπροστά στην έξαρση των κρουσμάτων Covid-19, επιβάλλει αναστολή λειτουργίας στα καταστήματα εστίασης στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Αν και ορισμένα μέτρα είναι πιθανά αναγκαία και στο συγκεκριμένο κλάδο, η υπερπροβολή τους ως “φάρμακο δια πάσα νόσο” δε μπορεί να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση στο σύστημα υγείας, τη μη διενέργεια των μαζικών, δωρεάν τεστ στον πληθυσμό, αλλά και την ανυπαρξία μέτρων εκεί που υπάρχει πραγματικά διαπιστωμένο πρόβλημα, όπως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα εργοστάσια ή ακόμα και στα σχολεία όπου μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς παραμένουν ουσιαστικά απροστάτευτοι.

Οι επαγγελματίες της εστίασης, ειδικά οι πιο μικρές επιχειρήσεις, καλούνται να αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια αφού οι διαρκείς αναστολές λειτουργίας και οι περιορισμοί, η καθίζηση του τουριστικού “θαύματος”, έχουν ήδη δημιουργήσει μια κατάσταση ασφυκτική.

Τα μέτρα που ως τώρα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση -η ένταξη στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής, η μείωση του ενοικίου κλπ- σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζουν τα τρέχοντα έξοδα και τα χαμένα έσοδα αυτών των επιχειρήσεων. Πάγια όπως ρεύμα και ενοίκια, η πιθανότητα καταστροφής προμηθειών αλλά και οι μέχρι τώρα υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες καθιστούν αναγκαία τη στήριξη του κλάδου, ειδικά τις μικρότερες επι-χειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν ακόμα και ζητήματα επι-βίωσης. Χιλιάδες είναι αυτοί που βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και του λουκέτου.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι επιπρόσθετα μέτρα προτίθενται να πάρουν για τους επαγγελματίες του κλάδου, ιδιαίτερα όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ ώστε:

Να ενταχθούν άμεσα στο επίδομα ειδικού σκοπού
Να απαλλαχθούν από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για όλους τους μήνες που επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού, χωρίς αλλοίωση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Οι εισφορές να επιδοτηθούν από το κράτος
Να απαλλαχθούν από την καταβολή δημοτικών τελών για τραπεζοκαθίσματα κλπ για τους μήνες που ισχύουν τα έκτακτα μέτρα
Να εξασφαλιστούν φτηνότερα τιμολόγια και να απαγορευτούν οι διακοπές σε ρεύμα, νερό για τους επόμενους μήνες
Να απαγορευτούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς δημόσιο και τράπεζες, μέχρι τον Απρίλη
Να ενταχθούν άμεσα σε αφορολόγητο όριο 12.000 με παράλληλη κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2019, ώστε οι προβλεπόμενες αναστολές να έχουν ένα στοιχειώδες αντίκρισμα.
Να παραγραφεί μέρος των ήδη συσσωρευμένων χρεών σε εφορία και τράπεζες, καταρχήν τόκοι και πρόστιμα, το 30% του υπόλοιπου χρέους
Να αποδοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους όσους δεν καταφέρουν να κρατήσουν τις μικροεπιχειρήσεις τους χωρίς τις προϋποθέσεις που οδηγούν την πλειοψηφία αυτών εκτός

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος
Μανωλάκου Διαμάντω
Στολτίδης Λεωνίδας”

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα Μέτρα στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους πλανόδιους και υπαίθριους μικροπωλητές και λιανεμπόρους.

“Με βάση τα έκτακτα μέτρα που πάρθηκαν από την Κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, οι υπαίθριοι και πλανόδιοι μικροπωλητές ανέστειλαν την λειτουργία των επιχειρήσεων τους από 14/3/2020 έως 1/6/2020.

Σε αυτό το διάστημα οι επαγγελματίες έλαβαν τα αρχικά επιδόματα ειδικού σκοπού, τα οποία εξανεμίστηκαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ενώ όλες οι υπόλοιπες υποχρεώσεις τους, παρά τη χρονική μετάθεσή τους, παραμένουν στο ακέραιο.

Παράλληλα στο διάστημα από 1/6/2020 μέχρι τις 31/8/2020 λόγω των μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες εμποροπανηγύρεις.

Αυτό έχει οδηγήσει το σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου, αλλά και τις οικογένειες τους σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, πολλοί είναι πρακτικά χωρίς εισόδημα για πάνω από 6 μήνες.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να πάρουν προκειμένου να στηριχθούν οι επαγγελματίες του κλάδου, όπως:

-Την άμεση ένταξη των πλανόδιων και υπαίθριων μικροπωλητών στο επίδομα των 534 ευρώ ανά μήνα και για όσο διάστημα κρατούν έκτακτα μέτρα περιορισμού

-Την απαλλαγή των επαγγελματιών από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα ισχύουν μέτρα περιορισμού, χωρίς την απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Τη διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής ασφάλισης, με παράλληλη κατάργηση της εισφοράς υγείας και των χρεών που έχουν προκύψει από αυτή.

– Την άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου. Την άμεση επανένταξη των επαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων σε αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, με αναδρομική ισχύ από το τρέχον οικονομικό έτος

– Τη διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους σε εφορία και τράπεζες, 50% για όσους αναγκαστούν να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους

– Την άμεση αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

– Την άμεση αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι τέλος Απρίλη με την παράλληλη μείωση του τιμολογίου σε φως, νερό, τηλέφωνο.

– Την άμεση αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεων, πλειστηριασμών κλπ. Την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Την καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α

– Την απαλλαγή των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες.

– Τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

-Την απαλλαγή των επαγγελματιών από τα τέλη κυκλοφορίας των Φ.Ι.Χ.

Οι Βουλευτές
Μανωλάκου Διαμάντω
Καραθανασόπουλος Νίκος
Στολτίδης Λεωνίδας”

Advertisements
Τοπική Διαφήμιση
pap spanakopita 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button