sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Σε ισχύ οι πεζοδρομήσεις και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο του Αγρινίου (φωτο)

Πρεμιέρα σήμερα για τις πεζοδρομήσεις σε κεντρικές οδούς του Αγρινίου, με την κυκλοφορία των οχημάτων στις οδούς πέριξ της κεντρικής πλατείας αλλά και σε άλλους δρόμους, όπως οι οδοί Βότση, Παπαστράτου (μέχρι της συμβολή της με τη Δήμου Τσέλιου) και η 28ης Οκτωβρίου να επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Νέα πραγματικότητα από σήμερα στο κέντρο του Αγρινίου, με πλήθος αρτηριών που οδηγούν σε κεντρικά σημεία να πεζοδρομούνται.

Η κίνηση των οχημάτων στις πεζοδρομημένες οδούς επιτρέπεται μόνο για περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με μόνιμους κατοίκους με ειδική άδεια κίνησης-στάθμευσης, οχήματα φορτοεκφόρτωσης καθώς επίσης και οχήματα ΑΜΕΑ και ειδικών αναγκών.

Ήδη καταγράφονται και κάποια πρώτα προβλήματα, με επιβάρυνση άλλων οδών, όπως η Γοργοποτάμου, η Μπαϊμπά και η Κύπρου, η Σουλίου , η Τσικνιά κλπ. ενώ ζητήματα όπως φαίνεται θα προκύψουν και με την στάθμευση σε δρόμους, μιας και ο δήμος προχώρησε μεν στις ρυθμίσεις χωρίς όμως να υπάρχει προς τα παρόν κάποια πρόβλεψη για χώρους στάθμευσης περιφερειακά.

Επίσης, υφίστανται κλάδοι εργαζομένων που ήδη ζητούν την εξαίρεση τους, όπως οι υπηρεσίες delivery, ταχυμεταφορών κ.α.

Αναλυτικότερα, οι πεζοδρομήσεις αφορούν:

Α. πλήρη πεζοδρόμηση των οδών που περιβάλλουν την κεντρική πλατεία:

πεζοδρόμηση οδού Αναστασιάδη από τη διασταύρωση με την οδό Βότση και πεζοδρόμηση της οδού Μπαϊμπά από την κεντρική πλατεία μέχρι τη συμβολή με την οδό Κύπρου.

πεζοδρόμηση της οδού Ι. Σταϊκου από τη διασταύρωση με την οδό Γρίβα μέχρι την πλατεία Δημοκρατίας και πεζοδρόμηση της οδού Σαλάκου από την πλατεία Δημοκρατίας μέχρι την οδό Καζαντζή. Διευκρινίζεται ότι, η κίνηση των αυτοκινήτων στην οδό Κύπρου θα επιτρέπεται και στη διασταύρωση των οδών Κύπρου και Ι.Σταϊκου ο πεζόδρομος θα διακόπτεται.

πεζοδρόμηση της οδού Π. Σούλου στο τμήμα της από κεντρική πλατεία έως τη συμβολή με την οδό Αφων Παναγοπούλου.

Β. επέκταση πεζοδρόμησης της οδού Παπαστράτου από διασταύρωση με οδό Σπ. Τσικνιά (πρώην Τσαλδάρη) έως οδό Δημοτσελίου. Διευκρινίζεται ότι, η κίνηση των αυτοκινήτων στην οδό Αμαλίας Φλέμιγκ (δρόμος από πλατεία Ξηρομέρου προς οδό Λουριώτου) θα επιτρέπεται και στη διασταύρωση των οδών Παπαστράτου και Αμαλίας Φλέμιγκ ο πεζόδρομος θα διακόπτεται.

Γ. πεζοδρόμηση του άνω τμήματος της πλατείας 28ης Οκτωβρίου-(Καραπανέικα) (οδός που αρχίζει από την οδό Γοργοποτάμου κινείται περιμετρικά της πλατείας και καταλήγει στην οδό Κακαβιά). Στον πεζόδρομο περιλαμβάνεται και τμήμα του οδού Γλέζου – Σάντα από την οδό Καψάλη έως την πλατεία 28ης Οκτωβρίου.

Δ. Πεζοδρόμηση της οδού Βότση, από κτίριο του Δημαρχείου έως την οδό Αναστασιάδη.

Σε εφαρμογή των κυκλοφοριακών  ρυθμίσεων,  που αφορούν στην πεζοδρόμηση  κεντρικών οδών του Αγρινίου και θα τεθούν σε ισχύ από την Κυριακή 31 Μαΐου, απο τη δημοτική αρχή διευκρινίζεται ότι :

 1. Οι θέσεις ΑΜΕΑ που υπάρχουν ήδη εντός των πεζοδρομούμενων οδών είναι συνολικά 3 και συγκεκριμένα: 2 θέσεις επί της οδού Βότση και 1 θέση επί της οδού Ι.Σταϊκου. Οι θέσεις αυτές δεν καταργούνται και παραμένουν ως έχουν. Όπως ανακοινώθηκε ήδη, η είσοδος οχημάτων ΑΜΕΑ στους πεζοδρόμους επιτρέπεται όλο το 24ωρο και σαφώς επιτρέπεται και η στάθμευση στις ειδικές θέσεις ΑΜΕΑ. Αυτό που ισχύει ήδη και δεν αλλάζει  είναι ότι,  στις θέσεις που προβλέπονται για φορτοεκφόρτωση, δεν επιτρέπεται η στάθμευση οχημάτων αλλά επιτρέπεται μόνο η στάση για φορτοεκφόρτωση.
 2. Σχετικά με τη γραμμή της Αστικής Συγκοινωνίας η οποία διέρχεται από την οδό Αναστασιάδη και την οδό Μπαϊμπά, δεν υπάρχει καμία αλλαγή και η γραμμή εκτελείται κανονικά.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Πεζοδρόμων του Δήμου Αγρινίου απαγορεύεται απολύτως η κίνηση και στάθμευση οχημάτων και μοτοσυκλετών τους πεζόδρομους και επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση :

 1. Η κυκλοφορία όλο το 24ωρο, των οχημάτων παροχής πρώτων βοηθειών, των αυτοκινήτων που μεταφέρουν ασθενείς, οχημάτων του Δήμου, οχημάτων Δημοσίων Υπηρεσιών, οχήματα ΕΛΑΣ, πυροσβεστικής κλπ καθώς και οχήματα για έκτακτες ανάγκες.
 2. Η κίνηση (όχι η στάθμευση) επιβατικών αυτοκίνητων μεταφοράς ανάπηρων που έχουν ειδική κάρτα στάθμευσης ΑΜΕΑ και ανήμπορων υπερήλικων από και προς την μόνιμη κατοικία τους ή για ειδικούς ιατρικούς λόγους και εφόσον ο προορισμός βρίσκεται εντός των πεζοδρομημένων περιοχών.
 3. Η κίνηση οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων, επιτρέπεται αυστηρά κατά τις ώρες από 7:00π.μ.- 9:30π.μ., για όλες τις ημέρες εξαιρούμενων των Κυριακών και Αργιών.
 4. Επιτρέπεται η κίνηση αυτοκίνητων ιδιωτικής χρήσεως από και προς ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης παρόδιων ιδιοκτησιών, που βρίσκονται εντός των πεζοδρομημένων περιοχών και ανήκουν σε κάτοικους του πεζόδρομου. Για τους εν λόγω πολίτες χορηγείται ειδική άδεια περιορισμένης χρονικής ισχύος από τον Δήμο και αναφέρει το χρόνο ισχύος και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.
 5. Η κίνηση οχημάτων που εκτελούν μετακομίσεις οικοσκευών από ή προς την περιοχή, τροφοδοσίας καύσιμων μικτού βάρους μέχρι τεσσάρων (4) τόνων, αυτοκινήτων μεταφοράς ετοίμου σκυροδέματος, αποκομιδής προϊόντων κατεδαφίσεων ή εκσκαφών, καθώς και σε ειδικές περιπτώσεις επιτρέπεται μετά από σχετική έγγραφη άδεια του Δήμου.

Η υπάρχουσα θέση στάθμευσης οχημάτων ΤΑΧΙ μεταφέρεται επί της οδού Αναστασιάδη στη συμβολή με την οδό Βότση.

5 Σχόλια

 1. Να ονομαστει μερος του νεου πεζοδρομου Floyd. Το αγρινιο παντα ηταν εναντιων τετοιου ειδους ρατσιτσμου και πρεπει να το δειξει.

 2. Μια χαρά ειναι η κίνηση της Δημοτικής αρχής .
  Τώρα σειρά εχει ο εμπορικός σύλογος να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας να το κάνει συνεχόμενο εξαήμερο
  και σε 3χρόνια θα δούμε όλοι διαφορά προς το καλύτερο ………
  ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΕΜΠΕΛΙΑ …..
  ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΟΧΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΦΡΟΝΗΜΑΤΑ …….

 3. Μάλιστα τώρα θα κινηθεί καλύτερα η άγορα. Α ρε Αγρίνιο της ταλαιπωρίας.Θα γεμίσουν ολοι οι παραπλευροι οδοι με μποτιλιαρίσματα και σπάσιμο νεύρων. Σε όποιο mall και να πας σου έχουν parking και σου λένε ελα να ψωνίσεις ,να χαζέψεις, να κάνεις οτι θές.Εδω δεν υπάρχει μέριμνα για τίποτα .Προχειρότητα σε ολο της το μεγαλείο και δεν χρειάζεται να πούμε για πια αγορά ενδιαφέρονται εκεί στο δημαρχείο, σε όλη την αλλη αγορά εκτος του εμπορίου.

 4. Συγχαρητήρια στον εκλεκτό δήμαρχο.
  Έτσι έπρεπε να γίνει από χρόνια.
  Και σε άλλες πόλεις το κέντρο είναι πεζοδρομημένο.
  Έχουμε έτσι ποιοτικότερη κίνηση των πολιτών.

 5. Εμείς εδώ αντί να ανοίγουμε δρόμους τους κλείνουμε για να βάλουμε τραπεζοκαθίσματα και να εισπράττει ο Δήμος.
  Γεια σου δήμαρχε με τα έργα σου.
  Αντί να λύσεις το πρόβλημα της καθαριότητας ,αντί να κόψεις κανένα χορτάρι από τα προαύλια των σχολείων,αντί να λύσεις το πρόβλημα της δυσοσμίας με τις λαϊκές αγορές εσύ κλείνεις δρόμους πιστεύοντας ότι η αγορά θα κινηθεί καλύτερα.Να δω που θα κυκλοφορούν τα ηλεκτρικά ποδήλατα που λες ότι θα βάλεις.Μπορεί στους πεζόδρομους.
  Φαίνεται δήμαρχε βρίσκεσαι αλλού και όχι στο Αγρίνιο.
  Βέβαια πρόσχημα είναι αυτό ότι θα κινηθεί αγορά καλύτερα γιατί θα δείτε πόσα τραπεζάκια και καρέκλες θα ξεφυτρώσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button