Γεγονότα

Σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών στην Λευκάδα-τι αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λευκάδα, σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας από τον Περιφερειάρχη.

Tι αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το πρωί της Τρίτης 17 Νοεμβρίου 2015 κυρίως την Λευκάδα αλλά και την Ιθάκη και τμήμα της Β. Κεφαλονιάς, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος έσπευσε στη Λευκάδα.

Αρχικά επικεφαλής κλιμακίου της Περιφέρειας, ο κ. Γαλιατσάτος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, συνομίλησε με τους κατοίκους για τις πρώτες ανάγκες και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα και έκανε επιτόπια αυτοψία των καταστροφών. Παράλληλα συνεργεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ήδη πραγματοποιούν αυτοψίες για να αποτιμηθούν οι ζημιές προκειμένου να υπάρξει πλήρης καταγραφή της κατάστασης.koi-syskepsi-lefkada2.jpgΟ σεισμός χτύπησε κυρίως τη ΝΔ Λευκάδα και ειδικότερα τις περιοχές Αγ. Πέτρο, Καμηλιό, Δράγανο, Αθάνι και Βασιλική. Οι ζημιές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο από τις συνεχείς καταπτώσεις απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, τόνισε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ο οποίος ενημερώθηκε και για την ομαλοποίηση των προβλημάτων που υπήρξαν στα δίκτυα (ύδρευσης και ηλεκτροδότησης).

Ο κ. Γαλιατσάτος επέβλεψε επίσης τη διανομή σκηνών, κλινοσκεπασμάτων και υπνόσακων στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών και κατέθεσε παράλληλα άμεσα αίτημα για να κηρυχθεί η Λευκάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μετά από αλλεπάλληλες επικοινωνίες που είχε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων το απόγευμα της ίδιας ημέρας συγκάλεσε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη.

Στη συνεδρίαση του Οργάνου παραβρέθηκαν επίσης ο νέος Γ.Γ. Πολιτικής ΠροστασίαςΙωάννης Καπάκης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Μητροπολίτης ΛευκάδαςΘεόφιλος, ο Δήμαρχος Λευκάδας Κων/νος Δρακονταειδής, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Θεόδωρος Χαλικιάς, ο Αστυνομικός Δ/ντης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ταξίαρχος Γεώργιος Τσιρογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σταύρος Γρηγόρης και Λουκία Κατωπόδη, ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Μιλτιάδης Ζαμπάρας, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΙΝΠαναγής Ζησιμάτος, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της ΠΙΝ Ευάγγελος Ανδρεάτος, η ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας της Λευκάδας, εκπρόσωποι φορέων καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων καταρχήν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το θάνατο των δύο συμπατριωτισσών μας και στη συνέχεια παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση, ζήτησε από τον Υφυπουργό την κήρυξη της Λευκάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς επίσης και τον χαρακτηρισμό της ως σεισμόπληκτης περιοχής ενώ επεσήμανε ότι τα ίδια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν και για την Ιθάκη και τμήμα της Βορείου Κεφαλονιάς (με παράταση της ισχύουσας απόφασης για τα δύο νησιά).

koi-syskepsi-lefkada1.jpgΥπογράμμισε ότι η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τις υπηρεσίες Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Δήμου Λευκάδας σε πλήρη συντονισμό, εξήρε τη συνεργασία των δύο ΟΤΑ και εξήγησε ότι η ΠΙΝ αναλαμβάνει την καταγραφή των ζημιών στο οδικό δίκτυο καθώς και σε επιχειρήσεις και καταστήματα ενώ ο Δήμο Λευκάδας από την πλευρά του αναλαμβάνει την καταγραφή προβλημάτων στο εσωτερικό οδικό δίκτυο των Δημοτικών Διαμερισμάτων καθώς και των ζημιών σε οικίες.

«Για το σκοπό αυτό ήδη έχουμε δράσει από κοινού με το Δήμαρχο Λευκάδας και έχουμε δώσει στη διάθεση των πολιτών της Λευκάδας τηλεφωνικές γραμμές στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και το Δήμο Λευκάδας, προκειμένου να κάνουμε άμεση και πλήρη καταγραφή όλων των ζημιών», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λευκάδας και την αναγκαιότητα ενίσχυσης από το Κράτος αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Λευκάδας Κων/νος Δρακονταειδής, ενώ ακολούθησαν και αντίστοιχες τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους φορέων της Λευκάδας.

Ο Υφυπουργός Π. Σγουρίδης ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση δήλωσε ότι:

  • Η Λευκάδα κηρύσσεται άμεσα σε έκτακτη ανάγκη,
  • θα οριοθετηθούν οι περιοχές που έχουν πληγεί για να κηρυχθούν ως σεισμόπληκτες,
  • τις επόμενες ημέρες θα είναι όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο και τέλος
  • ξεκινά άμεσα η πλήρης καταγραφή των ζημιών ώστε να ληφθούν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων.

Η συνεργασία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με το αρμόδιο Υπουργείο συνεχίζεται προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να εξασφαλιστούν τα κονδύλια που θα επιτρέψουν την αποζημίωση όσων έχουν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς.

∆ήλωση ∆ηµάρχου Λευκάδας, Κ. ∆ρακονταειδή

Οι ισχυρές σεισµικές δονήσεις που έπληξαν το νησί µας άφησαν πίσω τους δύο αδικοχαµένες συµπολίτισσες µας. Θέλω να εκφράσω τα πιο θερµά µου συλλυπητήρια στους οικείους τους.
Εκ µέρους του ∆ήµου θα φροντίσουµε µε κάθε τρόπο να βρεθούµε έµπρακτα στο πλευρό τους. Υπάρχουν εκτεταµένες ζηµιές στο οδικό δίκτυο και σε κτίρια, κυρίως παλαιότερης κατασκευής. Μένει δε να εκτιµηθεί από τους ειδικούς το µέγεθος των επιπτώσεων που είχαν οι σεισμοί στα δίκτυα και τις βασικές υποδοµές του νησιού.
Σε κάθε περίπτωση, ας κρατήσουµε τις διαπιστώσεις των πλέον αρµοδίων ότι οι νεότερες κατασκευές αποδεικνύονται εξαιρετικά ανθεκτικές, διαπιστώσεις που καλλιεργούν αίσθηµα ασφάλειας. Από τη µεριά του ο ∆ήµος, σε πλήρη συντονισµό µε την Περιφέρεια και σε συνεργασία µε τα κλιμάκια που κατέφθασαν, τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αρµόδιων επιστηµονικών φορέων, κινητοποιήθηκε ώστε να αντιμετωπίσει τις πρώτες και κατ’ επείγουσες ανάγκες των συµπολιτών µας, µε έµφαση στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.
Συνεχίζουµε µε καλό συντονισµό τις προσπάθειές µας ώστε σύντοµα να επουλωθούν οι πληγές µας. Θέλω να εκφράσω ένα µεγάλο ευχαριστώ, εκ µέρους όλων των Λευκαδίων, σε όλους όσοι βρέθηκαν και βρίσκονται στο πλευρό µας. Στους ∆ήµους της ευρύτερης περιοχής, αλλά και όλης της Ελλάδας, που επικοινώνησαν µαζί µας δηλώνοντας την προθυµία τους να παρέχουν κάθε ενίσχυση. Στις επιχειρήσεις, στους εθελοντές και στους φίλους της Λευκάδας σε κάθε γωνιά που προσφέρουν απλόχερα πολύτιµη βοήθεια. Η αλληλεγγύη τους είναι συγκινητική. Ευχαριστώ, τέλος, το σύνολο των δηµοτών µας για την εξαιρετική ωριµότητα και ψυχραιµία που επιδεικνύει. Τέτοιες δύσκολες µέρες η ενότητα, η ψυχραιµία και η αλληλοβοήθεια είναι τα πλέον ασφαλή καταφύγια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button