Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Σε δημοπράτηση με 20 εκατ. ευρώ μεγάλο περιβαλλοντικό έργο σε Μεσολόγγι-Αιτωλικό

Σε δημοπράτηση βγήκε το μεγάλο έργο για την κατασκευή συμπληρωματικών έργων των υδατικών οικοσυστημάτων της νοτιο-δυτικής Αιτωλοακαρνανίας.

Σκοπός των έργων είναι η προστασία και η αποκατάσταση της οµαλής λειτουργίας του υδάτινου οικοσυστήµατος του συµπλέγµατος των λιµνοθαλασσών Μεσολογγίου και Αιτωλικού, αφού τα εν λόγω έργα αφορούν σε παρεμβάσεις βελτίωσης υπαρχουσών υποδομών. Είναι έργα που εξ αρχής χαρακτηρίζονται ως περιβαλλοντικά αποδεκτά, αφού δεν στοχεύουν στην εκµετάλλευση κάποιου φυσικού πόρου, αλλά στην αειφόρο λειτουργία ενός ιδιαίτερα σηµαντικού οικοσυστήµατος.


Συνοπτικά θα κατασκευασθούν:

– Έργα για την αναβάθμιση των υδατικών οικοσυστημάτων Ν/Δ Αιτωλοακαρνανίας:

– Έργα Αποχέτευσης, Αποστράγγισης Αντλιοστασίων D1, D2, D6 και συναφή έργα στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού:

Το κόστος του έργου έχει προϋπολογιστεί σε ποσό με ΦΠΑ 19,8 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 15,96 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου και στις 28 του ίδιου μήνα θα γίνει η αποσφράγιση των προσφορών.

Η διάρκεια των έργων έχει εκτιμηθεί σε 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς έχει ενταχθεί στο Ε.Π. «Θάλασσα και Αλιεία» του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ταυτότητα των έργων

Τα έργα που θα κατασκευασθούν είναι :

– Έργα για την αναβάθμιση των υδατικών οικοσυστημάτων Ν/Δ Αιτωλοακαρνανίας:

• Άρση αναχώματος στη Νίδοβα Αιτωλικού. Ο συνολικός όγκος από την άρση του αναχώματος υπολογίσθηκε σε 14.380 m3 και εκτιμάται ότι αποτελείται κατά 30% (4.300 m3) από αργιλώδες υλικό και κατά 70% (10.080 m3) από υγιή αδρανή υλικά.

• Επέκταση του δυτικού υφαλαύλακα της κεντρικής λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και διάνοιξη νέου μικρού υφαλαύλακα δυτικά του απομένοντος αναχώματος Πόρου – Ντολμά. Οι εργασίες επέκτασης του συγκεκριμένου υφαλαύλακα της κεντρικής Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου θα γίνουν σε μήκος 810 m και μέχρι την ισοβαθή του 1,5 m.

• Άρση αναχωμάτων στο σύμπλεγμα Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, κατασκευή νέων γεφυρών στη παλιά θέση της 7ης και της 3ης καμάρας και επισκευή των οδοστρωμάτων στο δρόμο Τουρλίδας. Προβλέπεται η άρση τμημάτων των αναχωμάτων που βρίσκονται στις περιοχές:

α) στην Βόρεια και Κεντρική Κλείσοβα , συνολικού μήκους 4,3km περίπου και με όγκο από την άρση 14.500 m3, και

β) πλησίον των Α/Σ D1 και D2 στην Κεντρική Λιμνοθάλασσα και συνολικού μήκους περίπου 12,4 km, με όγκο 94.900 m3.

• Παρεμβάσεις αποκατάστασης βλαβών στη διώρυγα ΔΧΧ, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής και απρόσκοπτης λειτουργίας της.Η αρχή της διώρυγας βρίσκεται στην έξοδο της σήραγγας Λυσιμαχείας. Η ΔΧΧ ακολουθώντας μια διαδρομή 14 Km περίπου φτάνει στα βόρεια του Νεοχωρίου, όπου τροφοδοτεί με αρδευτικό νερό τις διώρυγες ΔΙ και ΔΙΙ

• Άρση παλαιών φραγμών στην περιοχή του Αιτωλικού και αντικατάσταση φραγμών με νέου τύπου στις υπόλοιπες περιοχές της λιμνοθάλασσας. προβλέπεται σε δύο θέσεις πλησίον του παλαιού ιχθυοτροφείου Πόρος:

α) προς την πλευρά της Κεντρικής λιμνοθάλασσας, σε μήκος 740 m,

β) προς την πλευρά του Διαύλου στη περιοχή του Αιτωλικού, σε μήκος 240 m.

– Έργα Αποχέτευσης, Αποστράγγισης Αντλιοστασίων D1, D2, D6 και συναφή έργα στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού:

• Έργα διάχυσης νερών αποχέτευσης – αποστράγγισης αντλιοστασίων D1, D2 και τάφρου ΤΙΙΙ στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου.

• Έργα μεταφοράς αποστραγγιστικού νερού τάφρων ΤΙ και ΤΙΙ στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, με την διαμόρφωση νέας τάφρου προσαγωγής του νερού της ΤΙΙ προς το νέο προβλεπόμενο αντλιοστάσιο D6a και την κατασκευή καταθλιπτικού αγωγού που οδηγεί– εκτρέπει τις παροχές του D6a στην ΤΙΙΙ.

• Εργα Η/Μ εξοπλισμού στο αντλιοστάσιο D6a και ανακαίνιση του Η/Μ εξοπλισμού των υφισταμένων αντλιοστασίων D1 και D2 (στο D6 δεν προβλέπεται καμία επέμβαση).

• Έργα επαναπλημμυρισμού σε περιοχές του Δέλτα Αχελώου με τη δημιουργία υγροτοπικής λίμνης.

Πηγή: ypodomes.com – Νίκος Καραγιάννης

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
synthima pistioals 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button