Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Σε απεργία στις 12 Οκτωβρίου οι ιδιωτικοί φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Μετά την απόφαση για επέκταση της διάρκειας ισχύος του claw back

Όπως έχει ήδη εξαγγελθεί από το Συντονιστικό Όργανο της Π.Φ.Υ., την Τρίτη 12/10/2021 θα πραγματοποιηθεί προειδοποιητική απεργία των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικο-εργαστηριακών γιατρών.

Η απόφαση που έχει ληφθεί από το Συντονιστικό Όργανο είναι η καθολική μη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Σε πρόσφατο έγγραφο τους προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, οι φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ιδιωτικού τομέα, ζητούσαν την στήριξη των Συλλόγων, επισημαίνοντας τα παρακάτω:

«Μετά την 9ετή συνεχή εφαρμογή του claw back στην ιδιωτική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και διαπιστώνοντας πλέον ότι το θέμα της ρευστότητας των παρόχων υγείας έχει φτάσει στο μη περαιτέρω εξαιτίας των μέτρων του rebate και του claw back, αποφασίσαμε να προβούμε σε απεργιακή κινητοποίηση στις 12/10/2021.

Είναι ένας τρόπος να καταλάβει η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών ότι δεν πάει άλλο!!!
Αντιληφθήκαμε ξεκάθαρα ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει βολευτεί πίσω από την εφαρμογή αυτών των μέτρων περικοπής των δαπανών και δεν κάνει καμία ουσιαστική ενέργεια αξιολόγησης των αναγκών των ασθενών από την μία και από την άλλη, να δει τι μπορεί να πληρώσει και αυτό να προσφέρει στον Έλληνα ασθενή. Το Υπουργείο Οικονομικών αυτό που κάνει, είναι κοινωνική πολιτική στις πλάτες των εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικο-εργαστηριακών ιατρών!

Όπως φαίνεται και από τα σημειώματα περικοπών για τον Ιούνιο του 2021, η υπέρβαση των δαπανών σε σχέση με το προϋπολογισθέν ποσό για διαγνωστικές εξετάσεις αγγίζει το 46% σε κάποιες κατηγορίες εξετάσεων. Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν τέτοια περιθώρια κέρδους;

Και από την άλλη πλευρά, δεν αναρωτιέται κανείς αν τελικά η εκτίμηση των αναγκών για διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις έχει πέσει έξω… Αν λόγω και της πανδημίας έπρεπε το κράτος να αναλογιστεί την ευθύνη που φέρει και να αυξήσει τον προϋπολογισμό… Αν έπρεπε πέραν των χειροκροτημάτων προς τους γιατρούς, να υπήρχε και ουσιαστική αποτίμηση της προσφοράς τους…

Φαίνεται μάλιστα ότι από το 2022 και έπειτα οι πάροχοι υγείας θα δουλεύουν και δεν θα πληρώνονται λόγω των συσσωρευμένων χρεών που μας έχει φορτώσει ο ΕΟΠΥΥ και ζητά να τα πάρει πίσω. Αν το να δουλεύεις τσάμπα δεν είναι δουλεία, τότε τι είναι;

Επειδή λοιπόν δεν φαίνεται καμία ουσιαστική διάθεση επίλυσης του προβλήματος που λέγεται claw back, αλλά τουναντίον επιμένουν σε επέκταση της διάρκειας ισχύος αυτού του ληστρικού μέτρου μέχρι και το 2025 με την πρόσφατη τροπολογία του Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, το Συντονιστικό Όργανο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που εκπροσωπεί τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και τους κλινικο-εργαστηριακούς ιατρούς αποφάσισε να προβεί σε προειδοποιητική απεργία στις 12/10/2021.

Για τους παραπάνω λόγους, ζητούμε την στήριξη των απεργιακών κινητοποιήσεων από πλευράς σας.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή του κλάδου μας!».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση
Back to top button